logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku Seagate ST38410A 8,4 GB?

rfl_1989 20 Paź 2007 19:37 4308 25
REKLAMA
  • #1 4397221
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam dysk twardy Seagate ST38410A 8,4 GB. Obecnie dysk nie działa, bo się zepsuł, a mianowicie coś w nim po prostu strzela. Rozkręciłem dysk i podpiąłem do komputera i okazało się że ramię lata sobie jak chce, od prawej do lewej. Dysku nie wykrywa nawet BIOS. Kupiłem drugi identyczny dysk i zmieniłem ramię. Po zamontowaniu nowego ramienia problem jest taki sam:/ Potrzebuję odzyskać dane z tego dysku więc może ktoś wie jak mam to zrobić?? Albo może ktoś wie co jest konkretnie popsute i jak należałoby ten dysk naprawić??
    Mam nadzieję że dostanę tutaj jakaś pomoc:D

Moderowany przez Mikippp:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 4397713
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    rfl_1989 napisał:
    Mam dysk twardy Seagate ST38410A 8,4 GB. Obecnie dysk nie działa, bo się zepsuł, a mianowicie coś w nim po prostu strzela. Rozkręciłem dysk i podpiąłem do komputera i okazało się że ramię lata sobie jak chce, od prawej do lewej. Dysku nie wykrywa nawet BIOS. Kupiłem drugi identyczny dysk i zmieniłem ramię. Po zamontowaniu nowego ramienia problem jest taki sam:/ Potrzebuję odzyskać dane z tego dysku więc może ktoś wie jak mam to zrobić?? Albo może ktoś wie co jest konkretnie popsute i jak należałoby ten dysk naprawić??
    Mam nadzieję że dostanę tutaj jakaś pomoc:D

Witam,
    Wszystkie te pytania trzeba było zadać przed rozkręceniem dysku...,
    Teraz to możesz jedynie szukać cudownych zaklęć i odprawiać modły... bo żadna profesjonalna firma nie przyjmie takiego zlecenia.
    "Ramię lata" ponieważ nie można odczytać SERVO
    A jeżeli chodzi o przyczyny stukania:
    -preamp (brak zasilania/uszkodzenie)
    -głowice (brudne/uszkodzone)
    -uszkodzenie powierzchni/"zamazane" SERVO

Mikippp
  • REKLAMA
  • #3 4398127
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4398150
    rfl_1989
    Poziom 11  
    To wszystko się działo zanim rozkręciłem dysk więc żadne cuda by mi tu nie pomogły... Czy przełożenie talerza może pomóc??
  • #5 4398193
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4398302
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Posty, które rozpoczęły zmienianie tematu w pyskówkę usunąłem. Następnym razem usunę cały temat do kosza, a uczestnicy pyskówki zostana ukarani zgodnie z regulaminem.
    Kolego bikcs, naruszenia regulaminu zgłasza się przy pomocy RAPORTU a nie pisze jako post w temacie. Następnym razem potraktuję to jako pisanie postów off-topic i wyciągnę konsekwencje regulaminowe.
  • #7 4402508
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Zbytniej pomocy tutaj nie dostałem, ponieważ ciągle ktoś odpisuje, ale nie na temat:( Wy ludzie odpisujecie tylko po to, żeby punkty Wam rosły, ale żeby już konkretnie człowiekowi pomóc albo doradzić to już nikt nie raczy:/
    Ile razy mam powtarzać, że to "stukanie" i wszystkie problemy zaczęły się "same z siebie" (zanim dysk rozkręciłem) :/
  • #8 4402572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4402582
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Czyli miałem tego dysku w ogóle nie rozkręcać i wyrzucić do kosza??
  • #10 4402592
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4402596
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Jeszcze talerza nie wymieniłem, ponieważ chciałem zaczerpnąć jakichś rad tutaj... Jedyne co zrobiłem to przełożyłem ramię i dalej się dzieje to samo co się działo:/
  • #12 4402611
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4402626
    rfl_1989
    Poziom 11  
    No to kijowa sprawa się teraz zrobiła w takim razie:/
    Myślałem, że jak przełożę talerze to nic się nie stanie bo to tylko trzy śrubeczki:/
  • #14 4402629
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4402636
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Nie wymieniałem ponieważ nigdy nie miałem takiej potrzeby:/
  • #16 4402651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4402674
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Ja nie jestem aż takim doświadczonym "komputerowcem" jak Wy tutaj więc pewnych rzeczy nie wiem:P
    Nie ustawiałem nic. Po prostu skoro są dwa identyczne modele i są identycznie zbudowane to tylko przełożyłem głowice i tyle...
    Robiąc to sugerowałem się tym, że skoro juz raz mi się udała taka operacja to myślałem że drugim razem coś poskutkuje...
  • REKLAMA
  • #19 4402769
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Udała mi się operacja przełożenia całego ramienia ze skutkiem pozytywnym więc myślałem ze teraz pójdzie mi równie dobrze:(
  • #20 4402786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4402798
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Faktycznie, pomieszałem coś:/
    Przepraszam:(
    Przekładałem ramię w Seagate tylko że w ciut nowszym modelu ST38421A tylko że operacja była ciut trudniejsza ponieważ ten dysk ma dwa talerze... Może nie chodzi ten dysk teraz tak jak chodził dawniej (bo nie zawsze sie wczytuje) ale przynajmniej odzyskałem z niego 100% danych...
  • #22 4402933
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Jak rozkręcałeś dysk w sterylnym pomieszczeniu, przynajmniej zaparowana łazienka, to jest szansa że po skręceniu będzie działać.
  • #24 4403507
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Pisząc post na tej stronie myslałem, że dostanę pomoc, a tu mnie ktoś o kłamstwo posądza:|
    No ale jak talerz sie zakurzy i np watą usunie się z niego widoczne warstwy kurzu to już moje nie działać dysK??
  • #25 4403613
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 4407358
    rfl_1989
    Poziom 11  
    Nie, naprawa nie jest przeprowadzana na budowie;)
    A co ta wata może zrobić talerzowi, bo ja nie rozumiem... Filmik obejrzałem i widze, że to jest profesjonalna robota:)
    Ale co do tej waty to nie mam pojecia czemu nie:/

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate ST38410A 8,4 GB uległ uszkodzeniu objawiającemu się stukaniem i nieprawidłowym ruchem ramienia, które porusza się chaotycznie, a BIOS nie wykrywa dysku. Próba wymiany ramienia na identyczne z innego dysku nie rozwiązała problemu. Przyczyną stukania i problemów z ramieniem może być uszkodzony preamp, zabrudzone lub uszkodzone głowice, uszkodzenie powierzchni talerza lub utrata sygnału SERVO. Rozkręcenie dysku bez odpowiednich warunków i doświadczenia może pogorszyć sytuację, np. przez uszkodzenie powierzchni talerza lub zanieczyszczenie środowiska pracy. Wymiana głowic i talerzy jest skomplikowaną operacją wymagającą specjalistycznej wiedzy i sterylnych warunków. Zaleca się zlecenie odzyskania danych profesjonalnym firmom, gdyż samodzielne naprawy mogą prowadzić do trwałej utraty danych i wysokich kosztów. Usunięcie kurzu z talerza za pomocą waty jest niewskazane, gdyż może uszkodzić warstwy magnetyczne. W dyskusji podkreślono konieczność doświadczenia i odpowiednich narzędzi do naprawy uszkodzonych dysków Seagate oraz ryzyko związane z samodzielnymi próbami naprawy.
REKLAMA