logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AGP vs PCI – która magistrala lepsza do kart graficznych, wydajność i dostępność

Angelo17 01 Lut 2007 21:30 10746 18
REKLAMA
  • #1 3516750
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam. Czy są jakieś różnice miedzy kartą graf. na AGP a na PCI??? czy PCI są gorsze bo niema ich zadużo???
  • REKLAMA
  • #2 3516846
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6563
    Chodzi Ci o PCI czy o PCI-E? Najstarsze są na PCI, potem były na AGP i najnowsze są na PCI-E.
  • REKLAMA
  • #3 3516848
    Devote
    Poziom 14  
    PCI stworzone jest dla wielu urządzen ( karty graficzne[kiedyś], modemy, karty telewizyjne itp itd ) i ma niewielką przepustowność (szybkość) co stanowi "wąskie gardło" dla coraz wiekszych wymagań.

AGP jest przeznacozna tylko dla kart graficznych i ma już znacznie wiekszą szybkość od PCI więc nie stanowi juz zadnego ograniczenia - dlatego miaźdząca ilosc kart graficznych jest na AGP własnie

PCI-express - to najnowoczesniejszy slot

równiez wykorzystywany dla kart graficznych, osiagli lepsze od AGP wiec coraz wiecej kart jest robiona własnie dla pci-e

pozdrawiam ;)
  • #4 3516889
    Xylometazolin!
    Ocena: 858
    czyli jeśli Ci chodzi o PCI-e to jest dużo lepsze od AGP... Ma większą przepustowość itp.
  • #5 3516916
    Angelo17
    Poziom 20  
    Chodzi mi o zwykłem PCI. Ponieważ niemam złącza AGP na płycie chciałem kupić na PCI
  • REKLAMA
  • #6 3516972
    miziol80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Karty VGA na PCI ciężko już zdobyć, od bardzo dawna nie są już produkowane. Poszukaj np. na Allegro, albo odwiedź serwisy komputerowe w Twojej miejscowości.
  • #7 3516976
    Angelo17
    Poziom 20  
    na Allegro widziałem. Są nawet 128MB ATI Radeon
  • #8 3516990
    tzok
    Są, ale są relatywnie drogie i wydajnością nie dorównują kartom na AGP. Jeśli nie masz slotu AGP na płycie to lepiej wymienić płytę... zapewne masz zintegrowaną grafikę i płytę na i810.
  • #9 3517008
    miziol80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak na kartę VGA na PCI to jest niezła :)
    Ale czy sa takie drogie? Jeśli sie dobrze poszuka to można prawie darmo zdobyć taką kartę.
    Wymiana płyty głównej wiąże sie z dodatkowymi kosztami i jeśli nie potrzebny jest duży wzrost wydajności to nie ma sensu wymieniać aż tyle, takie jest moje zdanie :)
  • REKLAMA
  • #10 3517044
    Angelo17
    Poziom 20  
    Tak grafika jest zintegrowana. Wsumie to niepotrzebuje wymieniać płyty bo komputer służy tylko do przegladania stron WWW posłuchania jakiejś mzyki i napisania pracy. Mam procesor 900Mhz 256MB ramu i niepotrzebuje bardzo mocnej karty graficznej. Zintegrowana miała jakieś 8MB i wystraczyła w zupełności do pracy. Do gier mam inny komputer. Jakby ktoś mogł to niech zobaczy karty PCI na allegro i powie ktora z nich wystarczy mi do pracy. Za pomoc z bedzie punkcik. Z gory dziękuje :)

Dodano po 2 [minuty]:

procek to celeron 900mhz
  • #12 3517243
    Angelo17
    Poziom 20  
    potrzebuje kartę na PCI ponieważ zintegrowana karta graficzna niedziała po podłaczeniu monitora i wlaczeniu komputera nic sie niewyswietla. Dlatego powiedziano mi żebym poszukał karty na PCI i bedzie oki. Ta karta za 130zł jest dobra ale może coś tańszego. Czy ta mi nie wystarczy??? http://www.allegro.pl/item162260297_3d_fx_voodoo_8_mb_kabel.html
    Proszę o odp.
  • #13 3517309
    tzok
    Przy takich objawach to masz uszkodzony zasilacz i/lub płytę... karta na PCI raczej nic tu nie pomoże.

Jeśli to co jest na aukcji to Banshee a nie Voodoo I to może być ale pod nowe systemy nie ma na to sterownika. Jak już to szukaj co najmniej Rivy 128/TNT ale moim zdniem nic Ci to nie pomoże.
  • #14 3517315
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    To pytanie (czy PCI są gorsze bo niema ich zadużo???) jest zupelnie bez sensowne. Bo ja mozna pytac "Czy cos jest szybkie, czy pomaranczowe"???

Nie musisz kupowac karty za 130zł, zwłaszcza jak nie interesuja cie gry. Ta karta, ktora pokazales, to tylko akcelarator 3D i do "windowsa" sie nie nadaje. Z tanich PCI nie do grania to na allegro masz teraz karty Matroxa G200 PCI - starczy do wszystkiego.

Czasem na prawde taniej i lepiej wymienic plyte na taka z AGP, i dokupic karte AGP, niz do obecnej plyty sporo przepłacac za karte PCI (która w wersji AGP kosztuje x3 mniej).
  • #15 3517399
    tzok
    Racja, to na 100% nie Banshee ani Rush, to zwykła "jedynka".
  • #16 3517429
    Devote
    Poziom 14  
    no to szukaj rivy tnt

proste gry 3d,filmy i sprawna praca z windowsem oraz niska cena

pozdro ;)
  • #17 3517953
    Angelo17
    Poziom 20  
    Wiec tak zasilacz działa mi normalnie komputer sie wlacza, (sprawdzalem tez na innym zasilaczu) wszystko jest normalnie tylkok niema obrazu a grafika jest zintegrowana
  • #18 3518207
    tzok
    To że dyski i wentylatory się włączają o niczym nie świadczy. Chyba, że możesz stwierdzić że uruchamia się system operacyjny... może to też być wina monitora, wychodzi ze stanu czuwania? Spróbuj włączyć komputer i po chwili wyłączyć i włączyć monitor lub wyjąć i włożyć wtyczkę VGA.
  • #19 3520897
    Angelo17
    Poziom 20  
    Monitor niewychodzi z czuwania ale na bank jest dobry bo na drugim kompie mi smiga.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy różnic między kartami graficznymi na magistralach PCI, AGP oraz PCI-Express. PCI to starsza, uniwersalna magistrala o niskiej przepustowości, pierwotnie wykorzystywana także do kart graficznych, ale obecnie karty VGA na PCI są trudno dostępne i mają niską wydajność. AGP to magistrala dedykowana wyłącznie kartom graficznym, oferująca wyższą przepustowość i lepszą wydajność niż PCI, dlatego większość kart graficznych jest produkowana na AGP. PCI-Express to najnowszy standard, przewyższający AGP pod względem szybkości i coraz powszechniej stosowany w nowych kartach graficznych.

Autor posiada komputer z procesorem Celeron 900 MHz, 256 MB RAM i zintegrowaną grafiką (około 8 MB), która nie działa poprawnie (brak obrazu po podłączeniu monitora). Z tego powodu rozważa zakup karty graficznej na PCI, gdyż płyta główna nie posiada złącza AGP. Wskazano, że karty PCI są rzadkie, drogie i mają niską wydajność, a lepszym rozwiązaniem byłaby wymiana płyty głównej na model z AGP. Jednak ze względu na niewielkie potrzeby użytkownika (przeglądanie internetu, multimedia, praca biurowa) zakup taniej karty PCI może być wystarczający.

Polecano karty takie jak ATI Radeon 9000 64 MB PCI, Matrox G200 PCI lub Riva TNT/Riva 128, które zapewnią podstawową obsługę grafiki i multimedia. Zwrócono uwagę, że niektóre starsze karty (np. 3Dfx Voodoo, Banshee) mogą mieć problemy ze sterownikami pod nowoczesne systemy. Wskazano również, że brak obrazu może wynikać z uszkodzenia płyty głównej lub zasilacza, a niekoniecznie z braku karty graficznej. Monitor jest sprawny, gdyż działa na innym komputerze. Zalecane jest sprawdzenie połączeń i ewentualne testy sprzętowe.

Podsumowując, karty graficzne na PCI są obecnie przestarzałe i mniej wydajne niż AGP i PCI-Express, ale mogą być użyteczne w prostych zastosowaniach, jeśli płyta główna nie posiada złącza AGP. W przypadku problemów z obrazem warto rozważyć diagnozę sprzętową płyty i zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA