logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nawigacja GPS na Nokia 6670 - jaki program i odbiornik Bluetooth wybrać?

alan78 01 Lut 2007 22:30 24382 10
REKLAMA
  • #1 3517013
    alan78
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    Zastanawiam sie nad wykorzystaniem komórki jako urzadzenia do nawigacji satelitarnej w samochodzie. Czy ktos z Was ma w tym temacie jakies doswiadczenie? Jaki program jest najlepszy do telefonu ? Jaki odbiornik nabyc ? Czy warto bawic sie w takie rozwiazanie, czy to sie sprawdza? Moj telefon to Nokia 6670 - ma obsluge bluetooth i wg tego co juz czytalem nadaje sie do takich celow.
    Z gory dziekuje za kazda porade.
  • REKLAMA
  • #2 3518040
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Z nawigacji w telefonie możesz korzystać jak najbardziej poprzez program TomTom mobile+odbiornik GPS bluetoot, ale osobiście jest to totalna porażka, nie lepiej kupić naj zwyklejszego mio 168, optipada czy mediona z wbudowanym odbiornikiem GPS i nawigacja już jest o niebo lepsza i masz wiele więcej programów pod WM, a tak np pod symbiana to spotkałem sie tylko z T.T.mobile, i nie znalazłem nic lepszego a pokrycie mapy polski daje wiele do życzenia.
    Pod WM masz np:
    iGO06 - rewelacja ( b.dobre pokrcie całej europy UE jak i innych państw
    TomTom
    Destinator PN
    automapa - bardzo dobre pokrycie polski
    i wiele innych.
  • #3 3518298
    wirka7
    Poziom 12  
    Wszystko to prawda...ale porownaj sobie koszt jednego i drugiego.Telefon bierzesz w sieci za jakies grosze a GPS pod bluetooth-a kosztuje juz tylko nieco ponad 200 zł.Najtanszy zas zestaw nawigacji z tego co mi wiadomo to koszt ok 1500 zł.....
  • REKLAMA
  • #4 3518334
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    koszt nawigacji np mio 168 (sam go używam juz od prawie 2 lat) to około 600-850zł
    http://allegro.pl/search.php?string=mio+168&category=27749&category=28241
    A mozna trafić nawet taniej jak się poszuka na forum pdaclub.pl

a ma wszystkie zalety nawigacji, a co najważniejsze można wypiąć go z samochodu i zabrać ze sobą, (nie zmieni właściciela)
    A co do kwoty 1500zł może masz na myśli np TomTom Go!
    to stosunek ceny do funkcjonalności nie jest rewelacyjny.
  • REKLAMA
  • #5 3626055
    bober85
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    a ja podłącze się do tematu.

czy możecie poradzić jaki telefon kupić no i co ponadto będzie potrzebne aby powiedzmy małym kosztem stworzyć taką nawigację z komórki.

Prosiłbym o w miarę "czytelną" odpowiedź bo nie siedzę w tym temacie ale po ostatnich poszukiwaniach pewnej ulicy we wrocławiu mocno zacząłem myśleć o gps.

No i przede wszystkim czy precyzja działania takieo systemu będzei wystarczająca żeby w miarę bezporblemowo poruszać siepo dużym mieście.

z góry dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam
  • #6 3673979
    gutek44
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    komórka do nawigacji to tani i dobry sposób na wygodne podróżowanie, cena jest bardzo atrakcyjna a przy okazji nie musisz nosić osobno telefonu
  • #7 3676040
    hery
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    a więc tak:

w moim przypadku mam tel nokia 3230 plus do tego mmc 512 oraz odbiornik rikalinena bluetooth z chipem sirf3. Mam tomtom mobile z najnowszymi mapami - pokrycie polski to ok 33% wiec nie za duzo. ale nie jest tak zle jak by sie zdawało - wszystkie wieksze miasta sa pokryte w 100% wszystkie główne drogi są na mapie oraz wiekszosc bocznych. Dla mnie sprzet wystarczający bo wyswietlacz dosyc czytelny, odbiornik jezdzi w schowku i łapie pozycje (zasługa chipsetu sirf3) i co najważniejsze posiadając telefon którego uzywałem ponad rok dołozyłem do niego nawigacje za dokładnie 230zł!
    Do niezbyt czestego uzywanie nadaje sie idealnie (dodam ze nie ma problemu z mapami na inne państwa i są w duzo wiekszym stopniu pokryte)
    Ogulnie nadają sie kazde telefony które mają symbiana - a najlepsze z symbianem trzeciej edycji ponieważ mają duuzo lepsze wyswietlacze i chodzi tomtom 6

Pozdro
  • #8 3684533
    vvapiss
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Ja używam N 6680 z symbianem i modułu gps bt i spokojnie sobie nawiguję.
    ->alan 78 ty masz N 6670 i jest ok. Kupuj moduł GPS BT zainstaluj sobie prog. Naviexpert i jazda. Koszt abonamentu w tej chwili to 239 zł na dwa lata , lub jeśli nie chcesz, to po rejestracji możesz wykupić usługę na zasadzie prepaid, dokładnie tak samo jak doładowanie telefonu na kartę. Możesz wykupić określony czas- np. 1 dzień, tydzień. m-c lub ilość potrzebnych ci tras. Możesz to zrobić za pomocą płatności przelewem, płatnościami online lub za pomocą sms-ów.
    Jeśli chcesz wszytko wiedzieć sprawdź: www.naviexpert.pl
    Map nie muszisz instalować bo są przechowywane na serwerze i za każdym pobraniem trasy masz aktualną mapę.
    Jeszcze jedno, przy instalacji prog. Naviexpert, instaluj go w pamięci telefonu a nie na karcie.
    Jak ci się uda to daj mi znać. narazka
    :bye: :bye:
  • #9 3686107
    phonex
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    ja znowu mam Nokie E50 (dosc szybki symbian) z tomtomem, uwazam ze jest to wystarczajace do potrzeb przecietnego uzytkownika drog, masz w jednym uzadzeniu wszystko
  • REKLAMA
  • #10 3697552
    vvapiss
    Poziom 2  
    Witam.
    Jeśli chodzi o nawigację w programie Naviexpert a konkretnie o pokrycie procentowe terenu Polski (program korzysta z map IMAGIS) , to wynosi ono ok. 100% dróg utwardzonych i posiada dokładne dane adresowe dla 1260 miejscowości w Polsce.
    Narazka... :bye:
  • #11 3897569
    Grzesiek1972
    Poziom 11  
    Wszystko ślicznie wygląda, a czy jest możliwośc nawigacji w nokii 6288 gdzie nie ma symbiana a tylko java? Mam na myśli alternatywę dla naviexperta bo z tą mapą nie ma problemu żadnego póki nie opuszcze kraju, w roamingu korzystanie z transmisji GPRS a ją trzeba doliczyć do kosztów generuje rachunek za komórkę w wysokości której wrogom nie życzę:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania telefonu Nokia 6670 z obsługą Bluetooth jako urządzenia do nawigacji GPS w samochodzie. Zalecane jest użycie programu TomTom Mobile wraz z odbiornikiem GPS Bluetooth, jednak użytkownicy wskazują na ograniczenia tego rozwiązania, takie jak słabe pokrycie map Polski i niższą funkcjonalność w porównaniu do dedykowanych urządzeń GPS. Alternatywą są urządzenia takie jak Mio 168, Optipad czy Medion z wbudowanym odbiornikiem GPS, które oferują lepszą jakość nawigacji i większy wybór oprogramowania, zwłaszcza na platformę Windows Mobile (iGO06, TomTom, Destinator PN, Automapa). Koszt odbiornika GPS Bluetooth to około 200-230 zł, co jest znacznie tańsze niż kompletne zestawy nawigacyjne (około 600-1500 zł). W przypadku telefonów z Symbianem, takich jak Nokia 3230 czy 6680, polecany jest program Naviexpert, który oferuje aktualizowane mapy przechowywane na serwerze i możliwość wykupienia abonamentu lub usługi prepaid. Pokrycie map w Naviexpert jest bliskie 100% dróg utwardzonych w Polsce z dokładnymi danymi adresowymi. Dyskutowano także o precyzji działania systemu w warunkach miejskich oraz o kosztach transmisji danych w roamingu przy korzystaniu z nawigacji opartej na Javie, np. w telefonie Nokia 6288.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA