logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość połączenia WiFi z kartą Gigabyte GN-WP01GS?

Pikotylek 01 Lut 2007 23:54 3401 10
REKLAMA
  • #1 3517421
    Pikotylek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Mam internet dostarczany droga radiową (WiFi) , w komputerze mam zainstalowaną karte Gigabyte GN-WP01GS , oraz zewnętrzną antene paraboliczna (90cm) z promiennikiem 27 dbi.

Odległośc odemnie do nadajnika jest 4,5 km.

Siła Sygnału wynosi 52% dla Signal Strnght oraz 85% dla Link Quality.

Jak PINGUJE do routera admina to odpowiedzi mam przeważnie od 151ms TTL64 do 260ms TTL64 a czesto zdarza sie że wyskakuje "upłynął limit czasu żadania".

Zauważyłem też że gubie dużo pakietów w gigabyte Client utility na karcie Statistics w ciągu 5 minut traci 1600 pakietów

Frames Recivied With CRC Error = 1600 i rośnie o 3.

Provider przydzielił mi predkość 512 kb/s ale jak dotąd tylko raz udało mi sie taka predkość uzyskać sprawdzałem szybkość połączenia internetowego na www.numiom.org oraz na www.twojeip.wp.pl .Przeważnie moja predkośc zawsze wynosi ok 160kb\s nieraz nawet 60kb/s.

IP i inne ustawienia sa przypisywane przez DHCP , oraz admin filtruje MAC adresy.

macie może jakies rozwiązanie co może tak zmniejszać te prędkości? prosiłbym o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3517970
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Powodem może być słaba siła sygnału lub przeciążony AP.
    Nie podałeś jeszcze długości przewodu od anteny do karty WLAN.

Stronami typu www.numion.com się nie sugeruj.
  • REKLAMA
  • #3 3518352
    Pikotylek
    Poziom 12  
    Dlugosc kabla od anteny wynosi ok 10metrów i jest to kabel H155.
  • #4 3518372
    trocse
    Ocena: 28
    Sprobuj dokladnie ustawic antene np programem netstumbler, przy parabolach "wiazka" jest bardzo waska. Ustaw sobie profilaktycznie IP na stale takie jak ci przydziela dostawca, i oczywiscie pozostale adresy. Sprobuj takze pracy na stalej niskiej predkosci samego toru radiowego. W zasadzie to wszystko co mozesz u siebie zrobic, no i oczywiscie o ile mozna skrocic kabel antenowy, lub zastosowac h 1000
  • REKLAMA
  • #5 3518463
    Pikotylek
    Poziom 12  
    Jak próbuje ustawić antene NetStumblerem to rozłącza mi siec i nic nie moge zmierzyć a pozostałe rady spróbuje wykorzystać i opisze.
  • #6 3518931
    trocse
    Siec nie musi byc polaczona ustawiasz na sygnal o ile go zlapiesz , ale delikatnie w pionie i poziomie
  • REKLAMA
  • #7 3518997
    Pikotylek
    Poziom 12  
    Pod odpaleniu NetStumbler mam " No wirelles adapter found" czyli tak jakby moja karta nie była widziana. Wczesniej jak odpalałem Net Stumblera to miałem przez chwilke wykres siły sygnału i sie rozłączało a teraz nic.
  • #8 3519197
    trocse
    To ustaw w stumblerze zeby widzial karte, to podstawa, obserwowanie sieci juz odbywa sie bez laczenia sie z nimi. ( w grubszym skrocie )
  • #9 3519266
    Pikotylek
    Poziom 12  
    Udało mi sie sprawdzic sygnał w Stumblerze i mam przecietnie -69dbm nieraz jest nawet -71dbm. Jak skieruje inaczej antene zaraz spada sygnał.
  • #10 3523942
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Powiem że anteny lepiej nie tykać (wszystko dobrze). Radzę skierować sprawę do admina bo mi to wygląda na "zapchaną" wirusami i przeciążoną sieć.

PS: Mam 2 takie karty i nie widzę by były one złe.
  • #11 3524934
    Pikotylek
    Poziom 12  
    Juz kontaktowałem sie z adminem sieci i dowiedziałem sie że maja uszkodzony nadajnik w wtorek bedą wymieniać i konserwować sieć , przyjada także do mnie dokładnie ustawić antene. Dziekuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy jakości połączenia WiFi realizowanego za pomocą karty Gigabyte GN-WP01GS oraz zewnętrznej anteny parabolicznej 90 cm z promiennikiem 27 dBi, przy odległości 4,5 km od nadajnika. Mimo sygnału o sile około 52% i jakości 85%, występują wysokie opóźnienia (PING 151-260 ms) oraz duża utrata pakietów (1600 błędów CRC w 5 minut). Kabel antenowy H155 o długości 10 m może wpływać na jakość sygnału. Zalecane jest precyzyjne ustawienie anteny, np. za pomocą programu NetStumbler, choć karta czasem nie jest wykrywana przez ten program. Sugerowano także ustawienie statycznego IP i ewentualne skrócenie kabla lub zastosowanie kabla H1000. Ostatecznie problem może wynikać z przeciążenia lub uszkodzenia nadajnika po stronie dostawcy, co potwierdzono – planowana jest wymiana i konserwacja nadajnika oraz pomoc w ustawieniu anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA