logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WiFi do 100m a zasieg bardzo słaby. Jaka przyczyna ?

kidzar89 05 Gru 2006 15:09 3684 18
REKLAMA
  • #1 3297442
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam.

Mam poważny problem ponieważ mam bardzo słaby sygnał (w xp pokazuje zasieg bardzo słaby i 11Mb/s) a odległosc wynosi ok 10m..... tyle jest z pokoju do pokoju :D

przy stacjonarnym mam antene BiQuad tyle ze własnej konstrukcji i nie stosowałem ekranu po to zeby była to antena bardziej dookólna niż kierunkowa. ;)

Do laptopa wsadziełm karte miniPCI i za ekran BiQuad z tym ze tez bez ekranu. Kable oczywiście 50 Ohm i długośc nie przekracza 20 cm

Aha i dodam jeszcze ze próbowałem do stacjonarnego załozyć dookólna z allegro (OMNI ANTENA 9dbi za 30zł ) ale zasieg był jeszcze gorszy niz na tym biQuadzie :(

co jest przyczyną tak słabego sygnału ?
    Załączniki:
    • WiFi do 100m a zasieg bardzo słaby. Jaka przyczyna ? SIGNAL.JPG (34.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3297819
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    A jak sie zblizysz to jest lepiej? Tak jest od poczatku, czy wczesniej dzialalo lepiej? Jak wyglada sytuacja "po drodze", jakies sciany czy jak to wyglada. Laczysz ze soba 2 komputery?
  • REKLAMA
  • #3 3297963
    kidzar89
    Poziom 17  
    - jak sie zblize tak ze anteny są w odległosci kilku metrów to zasieg mam bardzo dobry 54MB/s
    - łacze tylko 2 komputery (laptop i stacjonarny)
    - jest jedna sciana ale w na odległosci do 100 m to niepowinno stanowic problemu ;)
    - wczesniej miałem w laptopie karte na PCI i zasieg miałem też słaby ale jak oddaliłem sie na 100 m od stacjonarnego to link nadal był, a teraz link sie gubi na 10m :(
  • #4 3298970
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Jedna ściana potrafi nieźle stłumić sygnał.
  • #5 3298971
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Sprobuj innych kanalow doswiadczalnie, i jednak ekran za biquadem pomaga.
  • #6 3299470
    tzok
    Ocena: 6519
    BiQuad bez "ekranu" praktycznie nie działa... precyzja jego wykonania też jest bardzo istotna, tolerancja 1mm to maksimum. Przez żelbetową ścianę to się ciesz, że w ogóle masz połączenie, przez pojedynczą cegłę czy ściankę działową nie powino być problemu nawet na dookólnych antenach. Zasięg może zależeć od wybranego kanału a na pewno od użytej karty, najlepiej obie tego samego producenta i raczej markowe. Sugerował bym też użycie AP.
  • #7 3300187
    kidzar89
    Poziom 17  
    Witam i dziekuje za zainteresowanie tematem ;)

Dziwi mnie jeszcze jeden fakt;
    jak miałem w laptopie karte na PCI to na odległosci 20 miałem brak sygnału a pomimo tego link był stabulny i nie przerywało łacznosci, a teraz jak mam karte na miniPCI to na 20m mam zasieg bardzo słaby ale gdy słucham mp3 z dysku sieciowego to przerywa odtwarzanie :( zmiana kanałów nie pomaga.

antene przy stacjonarnym udało mi sie wykonac zgodnie z wymiarami ;), czyli drut 1,5 i bok 31mm, przy lapku niestety już ta antena ma bok np 31-33mm - czy to moze być powód zrywania łaczności ? Aha i kabelek od anteny w lapku mam przylutowany do kary bo nie dostałem takiego złacza w sklepie:D A moze całkiem inną antene zastosować ?

dziwne jest to ze z regóły pokazuje mi zasieg bardzo słaby ale czasami nie ruszając laptopa z miejsca zasieg na pare sekund zwieksza sie na dobry ale zaraz spada na bardzo słaby.

pozdr.
  • #8 3300346
    tzok
    Bok ma mieć 30,5mm+/-0,5mm
    Dobrze osadzona wtyczka na kablu jest obowiązkowa - musisz zapewnić ciągłość ekranowania (w porządnych kartach PCI, na karcie też masz ekran).
    Jak to miałeś w laptopie kartę PCI 8-O a teraz masz miniPCI :?: chyba chodziło Ci o PCMCIA :?: i napisz co to za karty.
  • REKLAMA
  • #9 3300388
    kidzar89
    Poziom 17  
    Masz racje.... wczesneij miałem karte na PCMCIA (Encore 54Mbps) a teraz mam Gigabyte GN-WI01GS miniPCI (54Mbps).

W stacjonarnym mam cały czas karte Encore 54Mbps.

a propo wymiarów anteny to mam dokładny opis w pdf. i tam sa wymiary 31:| wiec sam już niewiem. Wykonam antene o bokach 30,5mm i zobaczymy co z tego wyjdzie. czy grubośc druta ma znaczenie ? czy moge zastosować fi=1mm ?

pozdr.
    Załączniki:
    • WiFi do 100m a zasieg bardzo słaby. Jaka przyczyna ? encore pcmcia.jpg (51.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WiFi do 100m a zasieg bardzo słaby. Jaka przyczyna ? gb.jpg (29.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3300450
    tzok
    Długość boku zależy dla jakiego kanału jest robiona antena...
    Większość kart ma 2 anteny (czasem jedna jest na laminacie a druga ma gniazdo, czasem obie mają gniazdo) i w sterowniku wybiera się która ma być nadawczą a która odbiorczą, można też pracować tylko na jednej. Warto poeksperymentować z tym ustawieniem.
  • #11 3300511
    kidzar89
    Poziom 17  
    na karcie mam 2 wyjscia...... AUX i MAIN. ja mam podpietą antene pod AUX ponieważ gdy podpiałem ja pod MAIN to to niebyło zadnego zasiegu.

W ustawieniach nie mam nic na teamat wyboru anten :(

oto kilka screnów z konfiguracji. moze podopowiesz co mam zmienić ?
    Załączniki:
    • WiFi do 100m a zasieg bardzo słaby. Jaka przyczyna ? 3.JPG (40.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WiFi do 100m a zasieg bardzo słaby. Jaka przyczyna ? 2.JPG (22.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WiFi do 100m a zasieg bardzo słaby. Jaka przyczyna ? 1.JPG (31.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3300539
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A nie można zastosować standartowych antenek jakie producenci zalecają?
    Wiesz jakie jest trudne zrobić dobrą antenę i ją zestroić na 145MHz a co dopiero 2,4GHz?
    W Pasmie 2,4GHz nie liczy się milimetr, tu się liczy każde 0,1 mm. Pozatym masz za szybką prędkość ustawioną jak na tyle przeszkód.
    Zmniejsz prędkość z 54Mb/a na 1Mb/a i zobaczysz różnice.
  • #13 3301094
    tzok
    Ustawienia od antem masz we właściwościach sterownika karty (tam, gdzie np. zmienia się adres MAC), możesz tam wejść przez właściwości połaczenia i przycisk konfiguruj lub z menedżera urządzeń.
  • #14 3301261
    kidzar89
    Poziom 17  
    Niestety ale niema tam nic o antenach albo ja jestem slepy :(
    zrobiłem nowego biQuada z dokładnoscia od 0.2mm ;) i zasieg jest ciut lepszy ale to nie to co chciałem osiagnąć.

może to wina karty ? zazwyczaj mam tak ze połaczenie jest ale gdy przyłoze reke do matrycy (w miejsce anteny) to nie moge przesyłać danych.... musze sie odnowa połaczyć i dopiero wszystko działa.

pozdr.

Dodano po 19 [minuty]:

P.S.

Wsadziłem starą karte na PCMCIA i zasieg mam bardzo dobry 54Mb/s :D
    czyli wynika z tego ze konstrukcja anteny przy stacjonarnym jest dobra.

to pewnie karta miniPCI jest do 4liter i stąd to wszystko.
  • #15 3301406
    tzok
  • REKLAMA
  • #16 3301834
    kidzar89
    Poziom 17  
    No ni emam takich żeczy jak wybór anteny :(

co oznaczają parametry :
    - fragamentation threshold
    - RTS threshold

chyba sprzedam wszystkie te karty i kupie jakiś AP i pożadną karte na miniPCI. Jaki AP możecie mi polecić w niskiej cenie ?;) mam neostrade

pozdr.
  • Pomocny post
    #17 3301861
    tzok
    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_72357.html

Co do AP... to może od razu router z AP i ew. modemem do NEO/CATV?
  • #18 3302288
    kidzar89
    Poziom 17  
    Wiem ze to troche nie na temat ale nie chce zaśmiecać elektrody ;)

jaki Access Point wybrać ? podajcie jakieś linki z allego.

moje założenia:
    - tanio ;)
    - w miare dobry sprzet w niskiej cenie
    - musi posiadać modem do neostrady 512
    - zeby mi net chodził na laptopie nawt gdy stacjonarny jest wyłaczony

pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest bardzo słaby sygnał WiFi na odległości około 10 m między pokojami, mimo zastosowania własnoręcznie wykonanej anteny BiQuad bez ekranu oraz anteny dookólnej 9 dBi z Allegro. Sygnał na laptopie z kartą miniPCI Gigabyte GN-WI01GS jest słaby i niestabilny, natomiast starsza karta PCMCIA Encore 54Mbps zapewnia dobry zasięg. Wskazano, że brak ekranu przy antenie BiQuad znacząco obniża efektywność, a precyzja wykonania anteny (wymiary boków około 30,5 mm) jest krytyczna. Kable 50 Ohm o długości do 20 cm są stosowane, ale lutowanie kabla bez odpowiedniego złącza może powodować zakłócenia. Przeszkodą może być ściana między pokojami, która tłumi sygnał. Zalecane jest eksperymentowanie z kanałami, zmniejszenie prędkości transmisji z 54 Mb/s do niższej, a także rozważenie zakupu markowego Access Pointa z modemem do Neostrady, np. Linksys WAG54G, aby poprawić stabilność i zasięg sieci. Parametry takie jak fragmentation threshold i RTS threshold mogą mieć wpływ na jakość połączenia, jednak brak jest opcji wyboru anteny w sterownikach karty miniPCI. Ostatecznie problem najprawdopodobniej leży w jakości i konstrukcji karty miniPCI oraz anteny, a nie w antenie stacjonarnej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA