logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerywane połączenie WLAN z kartą Gigabyte GN-WP01GS, sygnał -63dBm

krzysiekj18 29 Maj 2007 12:58 2111 8
  • #1 3932158
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Witam jestem użytkownikiem sieci WLAN, ostatnio przyłączyłem się do sieci radiowej w standardzie g ( prędkość połączenia 1024 ). Podłączenie do tej sieci polega na zainstalowaniu sterowników do karty sieciowej ( Gigabyte GN-WP01GS ) oraz uruchomieniu specjalnego programu, który tworzy połączenie z tą siecią ( powstaje na pulpicie ikonka Połącz z "nazwa sieci" ). Po połączeniu się z siecią wszystko działa elegancko pełna prędkość łącza, itd., ale tylko przez pewien czas. Po kilkunastu, niekiedy kilkudziesięciu minutach nagle ginie internet i co ciekawe program od sieciówki pokazuje ze jest sygnał, ikonka połącz z pokazuje, że jestem podłączony do sieci, a internetu nie ma. Pomaga dopiero rozłączenie ręczne się z siecią i ponowne połączenie. Administrator sieci twierdzi, że z jego strony jest wszystko ok i problem leży po mojej stronie, i u innych użytkowników sieci problem ten nie występuje.
    Dodam jeszcze, że siła sygnału wynosi -63dBm.
    Bardzo proszę o pomoc .....
  • #2 3932353
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Skanowałeś kompa pod kontem zawirusowania? Może złapałeś jakiegoś wira co blokuje dostęp do sieci. Sprawdź to najpierw.

Pozdro
  • #3 3932537
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Przeskanowałem system programem NOD32 oczywiście z najnowszą bazą wirusów, program nic nie znalazł. Poza tym wczoraj z nerwów zrobiłem formata systemu i problem nadal występuje.....
  • #4 3932630
    arkan_k75
    Poziom 1  
    krzysiekj18 napisał:
    Przeskanowałem system programem NOD32 oczywiście z najnowszą bazą wirusów, program nic nie znalazł. Poza tym wczoraj z nerwów zrobiłem formata systemu i problem nadal występuje.....

Miałem podobny problem.
    Po zgłoszeniu do administratora przysłali człowieka, który na dzień dobry wymienił kartę i jak ręką odjął. :)
  • #5 3932925
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Chyba na prawdę winna leży po stronie tej karty, ponieważ już chyba wszystko inne sprawdziłem i problem nadal jest :|
    Aha jeszcze jedno pytanie do arkan_k75 pamiętasz może jaką Ty miałeś u siebie kartę przed wymianą, albo przynajmniej jej producenta ???
  • #6 3933116
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Sprawdź jeszcze czy masz wyłączone zarządzanie energią dla karty radiowej. Ew spróbuj zainstalować inną wersję sterownika do tejże karty. Jeśli masz świeży system i problemy nadal występują więc wina musi leżeć po stronie sprzętu. Jeśli karta jest na gwarancji, czy też jeśli dostałeś ją od swojego dostawcy internetu to poproś o jej podmianę na inny egzemplarz.
  • #7 3933154
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    A gdzie ustawia się to zarzadzanie energią, w strowniku karty czy gdzieś w opcjach windowsa ???
  • #8 3933180
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    W menedżerze urządzeń kliknij 2x na Twojej karcie radiowej i tam powinna być zakładka "zarządzanie energią". Ew jeśli masz program producenta do obsługi tej karty to w nim trzeba poszukać odpowiedniej opcji.
  • #9 3960028
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Witam
    Po wielu konsultacjach z administratorem okazało się, że winna rzeczywiście była po stronie mojego komputera. Okazało się, że przyczyną takiego zachowania się połączenia był podkręcony procesor, a dokładniej zbyt przetaktowania szyna główna FSB. Ustawiłem ją na standardowe 166MHz i wszystko działa elegancko.
    Zamykam temat.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kartę sieciową Gigabyte GN-WP01GS i łączy się z siecią WLAN w standardzie 802.11g z prędkością 1024 kbps. Połączenie działa poprawnie przez kilkanaście do kilkudziesięciu minut, następnie internet przestaje działać mimo utrzymania sygnału na poziomie -63 dBm i widocznego połączenia w oprogramowaniu karty. Problem nie wynikał z wirusów ani systemu operacyjnego, gdyż formatowanie nie pomogło. Inni użytkownicy sieci nie doświadczają tego problemu, a administrator sieci potwierdził brak usterek po swojej stronie. Wskazano możliwość uszkodzenia sprzętowego karty lub problemów ze sterownikami oraz zalecano wyłączenie zarządzania energią dla karty w menedżerze urządzeń lub w oprogramowaniu producenta. Ostatecznie przyczyną problemu okazało się przetaktowanie procesora i magistrali FSB, które po przywróceniu do standardowych 166 MHz wyeliminowało przerwy w połączeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA