Tak. Napisalem, ze bios mi wykrywa to jako UDMA. Moze trzeba cos w rejestrze zmienic, zeby to odblokowac... Chociaz sam nie mam pojecia jak to zrobic. A szkoda, zeby dysk mi wykorzystywal 10% swoich mozliwosci.
Może to coś pomoże albo i nie... zrób reset biosu... niekiedy pomaga... a jak nie to zawsze można zaktualizować bios... Lub bawiłeś się wszystkimi ustawieniami w menadżerze??
Witam ja miałem taki problem z dyskiem sata wd okazało się że dysk był padnięty ale spróbuj ściągnąć sterowniki najnowsze do chipsetu potem menadżerze urządzeń znajdź kontrolery ide i usuń je wszystkie po restarcie powinno pomóc jeżeli nie pomoże nie masz wyboru musisz sprawdzić na innym kompie i jeżeli będzie to samo to do serwisu nie masz wyboru moim zdaniem to na pewno nie bios tylko wina dysku
✨ Problem dotyczył nowego dysku ATA100, który działał z prędkością ATA33. Próbowano różnych rozwiązań: usunięcia kanału ATA w menadżerze urządzeń i restartu systemu, sprawdzenia ustawień BIOS-u, resetu BIOS-u oraz aktualizacji BIOS-u do najnowszej wersji. Dysk był wykrywany jako UDMA, ale nie działał z pełną prędkością. Zwrócono uwagę na konieczność użycia taśmy 80-żyłowej zamiast 40-żyłowej, co jest wymagane dla ATA100 i ATA133. Taśma została potwierdzona jako prawidłowa, ponieważ inny dysk na tej samej taśmie działał poprawnie. Sugerowano również pobranie najnowszych sterowników chipsetu oraz usunięcie kontrolerów IDE w menadżerze urządzeń przed restartem. Ostatecznie zasugerowano, że problem może leżeć po stronie dysku, co potwierdził przypadek dysku SATA WD, który okazał się uszkodzony i wymagał serwisu. Wygenerowane przez model językowy.