logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prosze o pomoc w rozumieniu jego jak szukac

lisek311 02 Lut 2007 19:04 1419 10
REKLAMA
  • #1 3520054
    lisek311
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Prosze o pomoc w nauczeniu czytania schematów na pratykykach musimy sie nauczyc czytac schematy oto jeden z nich z którego będziemy pytani.Proszę o pomoc jezeli chodzi o przełącznik a17 to jak dalej mam szukac po kolei jak idzieprosze o krotki instruktaz i kilka przykladow
    Załączniki:
    • Schemat prosze o pomoc w rozumieniu jego jak szukac schemat.JPG (250 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3520996
    lisek311
    Poziom 10  
    Y2a czy to jest płyta i czy wejscie na nia to jest N i U a wyjscia to 7 8 9 10 11 12 13 14.Czy dobrze rozumuje czy zle?
  • REKLAMA
  • #3 3521568
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Źle rozumujesz, przede wszystkim to ten schemat jest niekompletny.
    Druga sprawa to, ten schemat nie tworzy jednej całości.

Nie można powiedzieć że gdzieś jest wejście (czego ?) albo wyjście (czego ?), ponieważ z tego schematu to nie wynika.

Jaki masz problem z przełącznikiem A17 ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3521621
    zibi2033
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    To mi wygląda na zintegrowny przełącznik od pralki automatycznej. W odpowiednim położeniu przełącznik włącza silnik Tylko nie wiem po co jest amperomierz. Czyżby chodziło o sprawdzanie poboru mocy?
  • #5 3521738
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    faktycznie z tego kawalka ciezko cos wydedukowac Y2a rownie dobrze moze byc listwa lacznikowa a juz napewno nie da sie powiedziec co wejscie a co wyjscie
    pozdrowka
  • #6 3521786
    lisek311
    Poziom 10  
    To nie jest schemat od pralki to jest od maszyny.Chodzi mi o to jak sie poruszać w tym schemacie jesli np a17 to jest przelacznik zalacz wylacz np obrot stolu i ten obrot nie chodzi to jak szukac.Zaczolem szukac np od przelacznika czy tam dochodzi prad i jak dalej mam szukac y2a to jest plyta.Najwazniejsze jesli zalozymy ze to noie jest na plycie to jak dalej szukacod a17 jak sie poruszac na innych czesciach schematu nie ma juz a17.Jak czytac takie schematy?
  • REKLAMA
  • #7 3521807
    Artur k.
    Kolego ten schemat jest niekompletny i nie da się precyzyjnie odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Co jeśli nie ma A17 ??, on jest połączony z kilkoma innymi przełącznikami BXX i należy w nich szukać.

Nie wiem co jest trudnego w zrozumieniu tego schematu (poza tym że jest niekompletny i nie da się go przeanalizować, a co za tym idzie rozszyfrować zasadę działania tego urządzenia) przecież tam masz tylko przełączniki, silnik i kilka potencjometrów. Czyta się to jak każdy normalny schemat.

Nie wiadomo czy akurat na przełączniku A17 ma być napięcie, bo nie wiadomo z czym jest jest on połaczony.

Tego schematu NIE DA SIĘ przeanalizować ani za jego pomocą naprawić urządzenie, bo jest niekompletny !!. Jedyne co możesz stwierdzić to, to że element X jest połączony z elementem Y w taki i taki sposób.
    Tyle.

Pozdrawiam
  • #8 3522110
    lisek311
    Poziom 10  
    chodzi mi o to jak mam szukać według tego schematu to jest tylko przykład jeżeli np na a17 nie ma napięcia to jak dalej.Chodzi mi tylko o tok myślenia a nie o dany schemat.To jak mam szukać dalej jeśli twierdzisz ze jest niekompletny podaj namiary.Czego ci brakuje na innych schematach juz sie nie pojawia silnik m1 i a17.Odpowiedzcie na moje pytanie jeśli wcisnę przycisk a 17 i nie zadziała to jak mam szukać od przycisku do silnika usterki po kolei jak to sie szuka?Proszę o numer gadu gadu kogoś obeznanego kto chce mi trochę pomoc tak będzie szybciej.

Pozdrawiam
  • #9 3524648
    Artur k.
    A do czego jest A17 ??, skąd wiesz ze akurat on jest od załączania silnika ?? Z tego schematu nie wynika że A17 w jakikolwiek spsoób jest połączony z silnikiem. !!

Brakuje schematu elektrycznego płyty Y2. Zrozum że nie da sie tego tak przeanalizować jak Ty byś chciał.

Pozdrawiam
  • #10 3524847
    lisek311
    Poziom 10  
    Jutro rano wrzucę zdjęcie tego y2.A skąd wiem to może się mylę ale ten przycisk włącza obrót stołu.Proszę wyślij mi numer gg bo chciałbym z tobą pogadać i trochę się podpytać

Dodano po 12 [minuty]:

Jednak udało mi sie teraz zrobić zdjęcie tego y2.
    Załączniki:
    • IMG_1013.JPG (661.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3525729
    Artur k.
    Zmniejsz rozmiar zdjęcia, bo nalicza się za nie prowizja.

Numer gg jest publicznie dostępny na forum.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nauki czytania i analizy schematów elektrycznych, ze szczególnym uwzględnieniem przełącznika oznaczonego jako A17. Użytkownik prosi o wskazówki, jak krok po kroku diagnozować usterki, np. gdy po wciśnięciu przycisku A17 nie ma napięcia i silnik nie działa. Odpowiedzi podkreślają, że przedstawiony schemat jest niekompletny i nie pozwala na pełną analizę połączeń ani funkcji elementów, w tym A17 i płyty Y2a. Zwrócono uwagę, że nie można jednoznacznie określić wejść i wyjść bez pełnego schematu elektrycznego. Zalecane jest sprawdzanie połączeń i obecności napięcia na kolejnych elementach, jednak bez kompletnego schematu trudno jest precyzyjnie ustalić tok diagnostyki. Wskazano, że A17 może być jednym z wielu przełączników współpracujących z innymi elementami (np. BXX), a schemat wymaga uzupełnienia o brakujące fragmenty, zwłaszcza schemat płyty Y2. Podkreślono, że czytanie schematów polega na analizie połączeń między elementami, ale bez pełnej dokumentacji nie da się jednoznacznie zidentyfikować funkcji i przebiegu sygnałów. Użytkownik planuje dostarczyć zdjęcie płyty Y2a, co może pomóc w dalszej analizie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA