logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wygenerować pojedynczy impuls 120s z NE555 i sterować przekaźnikiem?

drednot 02 Lut 2007 20:07 1572 8
REKLAMA
  • #1 3520308
    drednot
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam. Muszę wygenerować impuls trwający jakiś tam czas (ok 120s.), który załącza tranzystor. Udało mi się zmusić NE555 do generowania takiego impulsu ale cyklicznie. Czy jest jakaś możliwość żeby po jednym impulsie układ przestał pracować (aż do kolejnego wyłączenia i załączenia zasilania)? I takie pytanie dodatkowe: można na wyjściu NE555 zapodać przekaźnik 12/230V czy lepiej to zrobić przez tranzystor? Narazie "bawie się" w Electronic Workbench (wiecie może czy jest w nim przekaźnik bo w helpie nic nie ma :/)

pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 3520473
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Da się. Zamiast układu generatora astabilnego zrób na 555 generator monostabilny.
    Po podaniu impulsu masy na nóżkę 2 układ wygeneruje jeden impuls na wyjściu o określonej
    długości. Tutaj warunek - impuls wyzwalający musi być krótszy od wyjściowego. Inaczej nastąpi
    przedłużanie impulsu wyjściowego.
  • #3 3520571
    drednot
    Poziom 15  
    już zrobiłem taki generator tylko jeszcze obmyślam jak zrobić wyzwolenie impulsu na nóżkę 2 bez ingerencji człowieka... Jednorazowo aż do ponownego zresetowania całego układu (odcięcia zasilania)
  • REKLAMA
  • #4 3520611
    szod
    Poziom 33  
    Spróbuj od nóżki 2 do plusa dać rezystor i od tej samej nóżki do masy kondensator. Przy
    włączeniu zasilania wytworzy się impuls wyzwalający zależny czasowo od tych elementów RC.
  • #5 3520663
    drednot
    Poziom 15  
    hmm próbuję ale coś mi nie wychodzi. jakie początkowo przyjąć wartości RC? (C może być elektrolit?)

edit: juz coś wychodzi ale impuls na wyjściu jest tylko wraz z impulsem na wyzwalaczu (2). ale to już chyba kwestia zabawy z wartościami bawię. się dalej ;)

edit2: ciekawe dlaczego podczas symulacji spadek napięcia na RC ciągle rośnie? to jakiś błąd programu?

btw dzięki szod :]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3520819
    szod
    Poziom 33  
    Wartości RC zależą od długości impulsu jaki chcesz mieć na wyjściu. Żeby ten wyjściowy był
    dłuższy niż wytworzą elementy RC. C może być elektrolitem.
  • #7 3521239
    drednot
    Poziom 15  
    no udało się. dałem R=10M i C=1u. ciekawe jak to będzie w rzeczywistości ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3521400
    szod
    Poziom 33  
    Dlaczego tak dużo? To będzie czas w sekundach. Żeby wyzwolić timer 555 wystarczą milisekundy a nawet mniej.
    Ja kiedyś wyzwalałem czasem ok. 450 - 500ns. Ale to był inny
    układ. Tutaj wyzwalanie jest podczas włączenia zasilania i ten czas będzie dłuższy. Ale nie aż
    tak. W tych wartościach elementów kryje się pewna pułapka. Jako 1u powinien być kondensator
    inny niż elektrolit, gdyż masz za dużą rezystację (10M) i da się we znaki prąd upływności elektrolita.
    Zamiast niego może być jakiś MKT ale to już zwiększa rozmiary urządzenia.
    Wogóle ta rezystancja jest duża i będzie płynął niewielki prąd co może powodować problemy różnego rodzaju.
    Proponuję układ sprawdzić w praktyce i wypróbować 10k + 100n albo 100k + 100n. Powinno wystarczyć. Jak nie
    to zwiększ jeszcze rezystor do 1M a potem możesz jeszcze zwiększyć kondensator.
    Daj znać jak poszło.
  • #9 3521428
    drednot
    Poziom 15  
    w sumie racja. poprawiłem na 500k i 2,2u ale zaraz zrobię wg wskazówek i dam znać jak poszło. To w wirtualnej rzeczywistości... jutro idę po do sklepu i powiem jak to się spisuje prawdziwym świecie :]

edit: 10k i 100n (w symulacji) spisuje się OK. Elektrolita zmieniłem na tantalowego i też jest OK. Jutro kupię kilka różnych wartości żeby popróbować. dzięki za pomoc. cya

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy generowania pojedynczego impulsu o czasie trwania około 120 sekund za pomocą układu NE555 oraz sterowania przekaźnikiem. Zamiast generatora astabilnego, zalecane jest użycie trybu monostabilnego NE555, który po podaniu krótkiego impulsu na nóżkę 2 generuje pojedynczy impuls wyjściowy o zadanej długości. Aby wyzwolić impuls automatycznie przy włączeniu zasilania, proponuje się zastosowanie układu RC (rezystor do plusa i kondensator do masy) na nóżce 2, co tworzy impuls wyzwalający zależny od wartości tych elementów. Wartości elementów RC należy dobrać eksperymentalnie, uwzględniając czas impulsu i charakterystykę kondensatora – elektrolityczny może mieć zbyt duży prąd upływu, lepszy jest tantalowy lub foliowy (np. MKT). Przykładowe wartości to rezystory od 10k do 1M oraz kondensatory od 100nF do kilku mikrofaradów. Wirtualne symulacje potwierdzają skuteczność układu, jednak zaleca się testy praktyczne. Co do sterowania przekaźnikiem 12/230V, lepiej zastosować tranzystor jako bufor między wyjściem NE555 a cewką przekaźnika, aby zabezpieczyć układ i zapewnić odpowiedni prąd. W symulatorze Electronic Workbench brak informacji o przekaźniku, co może wymagać dodatkowych komponentów lub innego oprogramowania do symulacji.
REKLAMA