logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG MAX 980 - Nie czyta płyt po wymianie paska, laser CMS-D51SG6?

aarroo 02 Lut 2007 21:43 3517 10
REKLAMA
  • #1 3520789
    aarroo
    Poziom 11  
    witam, po dłuzszym postoju napędu cd w wiezy Samsung MAX 980, (nie chodzIł 2 lata, bo pękł pasek), postanowiłem go naprawić, jedank po wymianie paska, wszystko ładnie sie kręci tylko nie chce czytac płyt:
    - płyta się kreci
    -laser sobie chodzi gór i dół
    -nie wiem jak ma wygladać światło z lasera, ale czasami coś tam cienkiego czewonego widać
    -taśmy sprawdziłem
    i nic,
    nie wiem czy nie wymienić lasera, jest na nim napis CMS-D51SG6, ale jak szukam na necie to nie mogę takiego znaleźć? czy może jest jakiś odpwowiednik?
    chłopaki pomóżcie bo u mnie w mieście serwis drogi a w dodaku obsługa chamowata
  • REKLAMA
  • #2 3520899
    tg3a
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Pierwszą czynnością , proponuję wykonać , oczyszczeinie ,,oka ,, .Jeżeli nie był używany 2-lata, to może się laser jest zanieczyszczony.Proponuję przemyć czystym spirytusem.
  • REKLAMA
  • #3 3521762
    aarroo
    Poziom 11  
    był czyszczony :( i nic
    jak pisałem, chętnie kupiłbym nowy laser, ale jak pisałem nie mogę takowego znaleźc :(
  • REKLAMA
  • #4 3523102
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    witam
    To jest oznaczenie samsunga natomiast laser to
    SOH-AD albo SOH-ADU
    ps jesli bedziesz mial ja na wierzchu to od razu popatrz na plytke i profilaktycznie popraw luty
    pozdrawiam
  • #6 3550716
    aarroo
    Poziom 11  
    hej, zakupiłem nowy laser soh-adu, w starym okazło sie że są poprzerywane ścieżki, więc wstawiłem nowy i kicha :(, nawet nie kręci płytą a na starym chociaż płyta startowała,
    no więc nie wiem co jest grane? co dalej sprawdzać?
    p.s. gdzieś na forum wyczytałem taką informację żeby na nowym laserze zworkę zdjąc? o co chodzi?

tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic478533.html
  • REKLAMA
  • #7 3550916
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    kropelka cyny na dwoch polach szukaj a znajdziesz : )
  • #8 3554856
    aarroo
    Poziom 11  
    fakt kropelkę znalazłem, usunąłem (ciekawe po co ona jest ?), ale jest tak:
    ;laser świeci (jest nowy i musi)
    płyta się kreci, coś tam bzyczy
    a płyty nie widzi
    i gdzie dalej szukać

Dodano po 41 [minuty]:

hej, płyte zaczął widzieć choć nie za każdym razem, zaczyna jednak odtwarzyć jak by go ktoś gonił, kreci ze 3 razy szybciej i muzyka też szybko gra ?
    no nie wiem gdzi byk?

czy to że odtwarza mi muzyke kilka razy szybciej to moze być wina lasera?

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • #9 3554919
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Niestety to możę być wina lasera ... możliwe że kupiłeś jakąś kiepską podrubę...
  • #10 3554978
    aarroo
    Poziom 11  
    kupiłem tu http://www.impelshop.com/?item=1756
    a np. czym się rózni laser soh-adu
    od soh-a2u http://www.impelshop.com/?item=4012
    na pierwszy rzut oka płytka i styk ten sam ?

Dodano po 18 [minuty]:

znalazłem tu http://www.tversatzteile.de/shop/product_info.php/cPath/24/products_id/6423 tak sam laser jak był w moim smasungu, chodzi przede wszytskim o obudowe tutaj jest taka sama klapka która zasłania oczko, w tym laserze co kupiłem soh-adu klapka nie zasłania się automatycznie jest inna obudowa troszkę
    no i cena 25 zeta i prawie 24 euro, więc co szukać konkretnie soh-adu samsung? np tu http://www.anex.home.pl/cgibin/shop?info=5521&sid=414373dd
  • #11 3555698
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2323
    Jak wieża Samsung to podstaw nową tasiemkę połączeniową pomiedzy czytnikiem a elektroniką przelutuj wszystkie układy smd na płycie servo,wymień wszystkie elektrolity na tej płytce.

Podsumowanie tematu

✨ Po dłuższym postoju wieży Samsung MAX 980, po wymianie paska napędu CD, urządzenie nie czyta płyt mimo obracania się talerza i ruchu lasera. Laser oznaczony jako CMS-D51SG6 jest trudny do znalezienia, jednak odpowiednikami mogą być lasery SOH-AD lub SOH-ADU. Po zakupie i wymianie lasera SOH-ADU pojawiły się problemy z odczytem i nieprawidłowym odtwarzaniem (przyspieszone odtwarzanie muzyki). Usunięcie fabrycznej zworki na laserze częściowo poprawiło działanie, ale problem nadal występuje. Sugerowano sprawdzenie i przelutowanie układów SMD na płycie servo, wymianę elektrolitów oraz wymianę tasiemki łączącej czytnik z elektroniką. Możliwe, że nowy laser jest podróbką lub niekompatybilny, a także wskazano na konieczność czyszczenia soczewki lasera spirytusem. Różnice w obudowie i mechanizmie zasłaniania soczewki między oryginalnym laserem a zamiennikami mogą wpływać na działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA