logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokość układania kabli w ścianach - jak uniknąć przewiercenia?

live4music 03 Lut 2007 08:06 17569 5
  • #1 3521752
    live4music
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    kiedyś słyszałem, że kable prądowe powinny byc układane ileś tam cm od góry lub dołu ściany, może ktoś się orientuje???
    Chciałem dość solidne śruby wkręcić w scianke, ktoś wie jak te kable idą?
  • #2 3521760
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    tak na miarę to raczej będziesz miał problem zlokalizować przewód, bo to co pod tynkiem często zależy od fantazji instalatora
  • #3 3521984
    live4music
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ja wiem, że różnie może być, ale pytam czy nie ma jakiejs zasady generalnej na jakiej wysokości kładzie się te kable??
  • Pomocny post
    #4 3522083
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Generalnie obowiązuje zasada układania przewodów równolegle wzdłuż ścian i sufitów.
    Co do odległości od sufitu przewodów układanych na górze nie ma normy, ale zwykle przyjmuje się 20 - 25 cm od sufitu.
    Popatrz na rozkład puszek rozgałęźnych oraz gniazd i łączników, z nich odtworzysz (chociaż częściowo) trasy przewodów - pod warunkiem, że instalatorzy przestrzegali (choć częściowo) te zasady.
    W części przypadków jest to jednak loteria zależna od "fantazji" instalatora. Szczególnym przypadkiem jest układanie przewodów najkrótszą drogą (po skosie) w celu oszczędności materiałowych.

Reasumując - wiercenie w nieznanych ścianach to zawsze "adrenalina".
    Są do kupienia wskaźniki przebiegu tras przewodów będących pod napięciem. Ich działania jednak nie testowałem.

Pozdrawiam

Jan
  • #5 3522207
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Zgadzam się z wypowiedzą kolegi jdjan1
    Cytat:
    W części przypadków jest to jednak loteria zależna od "fantazji" instalatora. Szczególnym przypadkiem jest układanie przewodów najkrótszą drogą (po skosie) w celu oszczędności materiałowych.

Reasumując - wiercenie w nieznanych ścianach to zawsze "adrenalina".

Jeśli nie masz czym sprawdzić lepiej delikatnie usuń tynk w miejscu wiercenia, jeśli będzie mur to z pewnością unikniesz uszkodzenia przewodu.
    Jeśli będzie przewód to masz dwa wyjścia :D:D:D:D
    -zagipsować i pomalować całe pomieszczenie
    -powiesić tam plakat obrazek lub coś podobnego
    :scatter:
  • #6 3522999
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Kup phazer 777. Niewiele kosztuje, a pomaga. :-)
REKLAMA