logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

w jaki sposób 1 watomierzem wykazać kolejność faz?

ander20 03 Lut 2007 11:39 3708 4
REKLAMA
  • #1 3522225
    ander20
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    na ćwiczeniach miałem tak, że np. cewka watomierza była wpięta między 2 i 3 fazę i próbował gość udowodnić (tylko że sam za bardzo nie wiedział jak to wytłumaczyć), że jak prądowa jest wpięta w 1 fazę i tam jest w 1 fazie kondensator to gdy watomierz wychyla się w prawo (wskazuje moc dodatnią) to kolejność faz jest zgodna.Tyle że ja muszę jakoś to na egzaminie udowodnić (wykres wskazowy) a nie napisać 5 zdań. Gość robił też wykres wskazowy ale nic z niego nie wynika.
  • REKLAMA
  • #2 3524119
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Jak to z wykresu wskazowego nic nie wynika?!
    Jak najbardziej wynika - przejrzyj jeszcze raz, najlepiej w podręczniku od pracowni, porównaj z układem połączenia i WYNIKNIE.
    Metoda watomierza, to jedna z metod wyznaczania kolejności faz.

Pozdrawiam

Jan
  • REKLAMA
  • #3 3528429
    ander20
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Heh. Już widzę jak mi wyznaczysz kolejność faz jak Ci dam 1 watomierz (nawet niech dam 2) i trójfazówkę w której to nie będzie wiadomo która to faza1,2,3. Ty jesteś tak przesiąknięty wiedzą podręcznikową wykutą na pamięć, że nie potrafisz logiczne spojrzeć, że wyznaczanie kojeności faz 1 jak i 2 watomierzami to utopia, nie da się. Da się wyznaczyć charakter odbiornika,przesunięcie fazowe, ale kolejności faz się nie da. Nauczyłem się już na pamięć co mam pisać na egzaminie ale to jest bezsensu,bo się nie da.
  • REKLAMA
  • #4 3528536
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Jak najbardziej da się jednym watomierzem określić kolejność faz. Jeśli po podłączeniu kondensatora do fazy pierwszej (L1) wskazówka wychyla się w prawo to znaczy że początek cewki napięciowej jest podłaczony do fazy trzeciej (L3), a koniec do fazy drugiej (L2) co potwierdza wykres wskazowy. Nie pisz więc, że z niego nic nie wynika - widocznie nie potrafisz poprawnie go zinterpretować. To nie jest żadna utopia ani wiedza podręcznikowa wykuta na pamięć - to wiedza praktyczna...
  • #5 3529143
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    ander20 napisał:
    Heh. Już widzę jak mi wyznaczysz kolejność faz jak Ci dam 1 watomierz (nawet niech dam 2) i trójfazówkę w której to nie będzie wiadomo która to faza1,2,3. Ty jesteś tak przesiąknięty wiedzą podręcznikową wykutą na pamięć, że nie potrafisz logiczne spojrzeć, że wyznaczanie kojeności faz 1 jak i 2 watomierzami to utopia, nie da się. Da się wyznaczyć charakter odbiornika,przesunięcie fazowe, ale kolejności faz się nie da. Nauczyłem się już na pamięć co mam pisać na egzaminie ale to jest bezsensu,bo się nie da.
    [oczywiste błędy zaakcentowałem]
    Nie chcę, ale muszę, udowodnić Tobie w jak wielkim jesteś błędzie i jak z takimi "mądrościami" pójdziesz na egzamin to zdasz go "celująco" ... :D
    Nie będę jednak rysował wykresu wskazowego (mam wrodzony wstręt do rysowania), ale posłużę się Metodą Symboliczną i zapisem analitycznym.
    Niech prawoskrętny (to jest taki, gdzie wskazy wirują w kierunku odwrotnym jak wskazówki na tarczy zegara) układ trójfazowy a, b, c, N, czteroprzewodowy i symetryczny o napięciach przewodowych (międzyfazowych) o wartości Up, ma kolejne swe fazy początkowe (w zapisie symbolicznym):
    Uab = Up•exp[j•0°],
    Ubc = Up•exp[-j•120°],
    Uca = Up•exp[+j•120°],
    wtedy napięcia fazowe o wartości Uf, będą odpowiednio:
    Ua = Uf•exp[-j•30°],
    Ub = Uf•exp[+j•90°],
    Uc = Uf•exp[-j•150°].
    Niech w przewodzie fazy a do przewodu neutralnego N zostanie włączony idealny kondensator o reaktancji Xc i również w tej samej fazie znajduje się cewka prądowa watomierza.
    Wartość prądu w tej fazie; Ia wynosi:
    Ia = Ua/(-j•Xc) = Uf•exp[-j•30°]/(-j•Xc) = Ia•exp[-j•30°]exp[+j90°] = Ia•exp[+j•60°].
    Watomierz, którego cewka napięciowa włączona jest na napięcie przewodowe Uab wskazuje wartość mocy:
    Pab = Re[UabIa*], a gdy na napięcie przewodowe Ubc;
    Pbc = Re[UbcIa*], a gdy na Uca;
    Pca = Re[UcaIa*],
    gdzie; Ia* to liczba sprzężona do Ia , czyli;
    Ia* = If•exp[-j•60°].
    Mamy więc kolejno:
    UabIa* = Up•exp[j•0°]•Ia•exp[-j•60°] = Up•Ia•exp[-j•60°] = Up•Ia•(cos60° - j•sin60°) =
    = (1/2)•Up•Ia - j•(√3/2)•Up•Ia
    ,
    ==> Re[UabIa*] = (1/2)•Up•Ia,
    UbcIa* = Up•exp[-j•120°]•Ia•exp[-j•60°] = Up•Ia•exp[j•180°] = Up•Ia•(cos180° - j•sin180°) =
    = (-1)•Up•Ia - j•(0)•Up•Ia
    ,
    ==> Re[UbcIa*] = (-1)•Up•Ia,
    UcaIa* = Up•exp[+j•120°]•Ia•exp[-j•60°] = Up•Ia•exp[j•60°] = Up•Ia•(cos60° + j•sin60°) =
    = (1/2)•Up•Ia + j•(√3/2)•Up•Ia
    ,
    ==> Re[UcaIa*] = (1/2)•Up•Ia.
    Jak widać, kiedy cewka napięciowa watomierza włączona jest na napięcie międzyprzewodowe następnej i poprzedzającej fazy, ale odwrotnie (tu pomiędzy c - b, ponieważ w normalnej kolejności jest b - c, wychylenie wskazówki watomierza jest ujemne), to wskazania watomierza są dwa razy większe od wskazań, kiedy cewka napięciowa włączona jest początkiem do tej samej fazy co i cewka prądowa (a - b), lub też do fazy poprzedzającej (c - a).
    Reasumując; rację miał Kolega :arrow: jdjan1, kiedy napisał Tobie w pierwszej odpowiedzi, iż jeden watomierz i jeden kondensator jest koniecznym i wystarczającym wyposażeniem elektryka (takiego z krwi i kości, a nie [autocenzura] elektryka), by mógł wyznaczyć kolejność występowania faz w układzie symetrycznym trójfazowym i czteroprzewodowym.
    Myślę, iż zachowasz się jak przystało na mężczyznę i uczynisz to, co w takim przypadku uczynić należy... :D

Pozdrawiam
REKLAMA