logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustalić kolejność faz w gniazdku 3-f?

efenix 15 Lut 2010 09:51 70500 16
REKLAMA
  • #1 7696525
    efenix
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

zwracam się z prośbą o podpowiedź jakimi metodami najlepiej ustalić kolejność fazy w gnieździe 3-f. Zależy mi na tym aby mieć pewność, że w gnieździe wystepuje odpowiednia kolejność( np. do załączania pomp hydraulicznych w maszynie). Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7696574
    bava
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Z pomocą kondensatora i żarówek:

Jeden z zacisków oznaczamy L1 i podłączamy do niego gałąź z kondensatorem. Do pozostałych dwóch zacisków podłączamy gałęzie z żarówkami. Zacisk L2 to ten, w którego gałęzi żarówka świeci jaskrawym światłem, natomiast zacisk L3 to ten, w którego gałęzi żarówka świeci światłem słabszym.

Z pomocą dławika i żarówek:

Do zacisku oznaczonego wcześniej przez L1, podłączamy gałąź z dławikiem, do pozostałych zacisków żarówki.
    Zacisk L2 to ten, w którego gałęzi żarówka świeci światłem słabszym
    Zacisk L3 to ten, w którego gałęzi żarówka świeci intensywniej.

Oba układy podłączane są w gwiazdę.
    Pozdrawiam
  • #4 7699427
    Georges
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam. Taniej od miernika wypadnie czujnik fazy z kolejnością. Będzie pewnośc że silnik będzie kręcił się w prawidłowym kierunku.
  • #5 7700693
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 267
    Georges napisał:
    ... Taniej od miernika wypadnie czujnik fazy z kolejnością...

Witam, a cóż to za nowy termin "czujnik fazy z kolejnością"?
    Może jakiś przykład? :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7702003
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Witam!

Cytat:
    Będzie pewnośc że silnik będzie kręcił się w prawidłowym kierunku.
    Nie piszmy takich rzeczy. Nie zawsze bowiem musi być to prawda.
    To, że w gnieździe czy w gniazdach ujednolicimy kierunki wirowania nie oznacza, że każde urządzenie czy silnik doń przyłączony będzie wirował w tym samym kierunku.
    Dwa identyczne urządzenia wpięte do tego samego gniazda nie muszą wcale wirować w zgodnym kierunku.
    Takie ustalenie kierunku w gniazdach jest dobre gdy korzysta z niego odbiornik/odbiorniki do tego gniazda dostosowane czy niejako przypisane.
  • Pomocny post
    #7 7702283
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Nie tylko. Ułatwia późniejszą obsługę odbiorników. Wystarczy raz zmienić na wtyczce odbiornika przewody i już na całym terenie mamy ten sam kierunek wirowania.
    Dla odbiorników przygodnych, których nie ma możliwości przerabiać, wystarczy zrobić przejściówkę z gniazda i wtyczki, ze zmienioną kolejnością faz. To jest tez dobre rozwiązanie dla kogoś, kto często jeździ z własnym odbiornikiem po różnych terenach. Albo wpina do gniazda bezpośrednio, albo przez przejściówkę - bez kombinacji.
  • #8 7702321
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Witam!

Nic nowego kolega nie wymyślił.
    A może należy przypomnieć sobie stary sprawdzony sposób kiedy to szanujący się projektant i elektryk gniazdo siłowe poprzedzał wyłącznikiem? Oczywiście mógł to być również wyłącznik zmiany kierunku wirowania.
    Zaś urządzenie wyposażyć w odpowiednie gadżety uniemożliwiające uruchomienie gdy obroty będą nieprawidłowe.
  • #9 7702500
    jekab
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    Cytat:
    Zaś urządzenie wyposażyć w odpowiednie gadżety uniemożliwiające uruchomienie gdy obroty będą nieprawidłowe.

Masz rację nikt nie wymyślił i nie wymyśli urządzenia które przez "odpowiednie" podłączenie przewodów w gnieździe da gwarancje że coś będzie obracać się dobrze.
    Odnośnie gadżetów to takie istnieją np.w sprężarkach ślimakowych.
  • REKLAMA
  • #10 7702516
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    bava napisał:
    Jeden z zacisków oznaczamy L1 i podłączamy do niego gałąź z kondensatorem. Do pozostałych dwóch zacisków podłączamy gałęzie z żarówkami. Zacisk L2 to ten, w którego gałęzi żarówka świeci jaskrawym światłem, natomiast zacisk L3 to ten, w którego gałęzi żarówka świeci światłem słabszym.
    - Możesz to rozrysować/opisać dokładniej - bo albo jestem tępy, albo...
  • #11 7702570
    jekab
    Poziom 23  
    forestx napisał:
    bava napisał:
    - możesz to rozrysować/opisać dokładniej - bo albo jestem tępy, albo...

To tak działa sprawdziłem robi się duża asymetria. Niby rozumiem tylko pojąć nie mogę
  • Pomocny post
    #12 7702686
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    jekab napisał:
    Cytat:

Masz rację nikt nie wymyślił i nie wymyśli urządzenia które przez "odpowiednie" podłączenie przewodów w gnieździe da gwarancje że coś będzie obracać się dobrze.
    Odnośnie gadżetów to takie istnieją np.w sprężarkach ślimakowych.

• #13 7704403
    romix195
    Poziom 12  
    Może po prostu podłączyć pompę i sprawdzić czy ma odpowiedni kierunek a jeżeli nie to zamienić przewody fazowe.
  • Pomocny post
    #14 7707745
    bava
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    R1 = R2 = 1/wC
    układ załączamy na krótką chwilę tak by żarówki tylko błysnęły ponieważ tak jak powiedział jeden z kolegów występuje duża niesymetria układu, faza kolejna po fazie z załączonym kondensatorem to ta w której żarówka "mocniej błyśnie"
    mam nadzieje ze teraz jest wszystko jasne, pozdrawiam
  • #15 7707828
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    OK - nie doczytałem, że jest to spięte w gwiazdę - wszystko jasne.
  • REKLAMA
  • #16 7773410
    efenix
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
  • #17 7773540
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono metody ustalania kolejności faz w gniazdku trójfazowym, co jest istotne dla prawidłowego działania urządzeń, takich jak pompy hydrauliczne. Użytkownicy zaproponowali różne techniki, w tym użycie kondensatora i żarówek do identyfikacji faz, a także zastosowanie dławika. Wskazano również na możliwość użycia miernika lub czujnika fazy, który zapewnia poprawny kierunek obrotów silnika. Podkreślono, że nie zawsze można zagwarantować zgodność kierunku obrotów dla różnych urządzeń podłączonych do tego samego gniazda. Wspomniano o praktycznych rozwiązaniach, takich jak przejściówki z gniazda i wtyczki, które umożliwiają dostosowanie kolejności faz. Użytkownicy dzielili się również linkami do schematów i ilustracji, które mogą pomóc w zrozumieniu omawianych metod.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA