logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung SV4012H - jak naprawić błędy I/O i Drive not ready?

velsper 03 Lut 2007 18:09 1383 2
  • #1 3523768
    velsper
    Poziom 29  
    Ocena: 110
    Witam

Posiadam uszkodzony dysk Samsunga 40GB symbol SV4012H.
    Nie można go sformatować ani założyć partycji. FDISK przy próbie założenia partycji wyrzuca "I/O Error" i kończy działanie.

Potraktowałem dysk programem Hutil 2.03, MHDD nie chciał z nim działać.

Dysk przechodzi testy DMA, M.C. , S.M.A.R.T , Spin-down/up i Write verify. Przy następnych testach pojawiają się błędy "Command timeout"; przy próbie wyczyszczenia dysku (erase hdd) dochodzi do 255MB (LBA:524032) i wyrzuca "Drive not ready". Słychać, że dysk się zatrzymuje wtedy.
    Format niskopoziomowy wyrzuca przy losowych sektorach "error: abort command" (losowych, bo za każdym uruchomieniem Hutil-a numery C/H/S są inne).

Dysk po uruchomieniu pokazuje kod 55 (5 długich i 5 krótkich błysków LED), czasami jest też źle wykrywany w BIOS-ie. Awaria dysku nastąpiła, gdy został podłączony do płyty głównej z uszkodzonym kontrolerem IDE.

W związku z tym mam pytanie: Można coś z tego dysku zrobić jeszcze, czy już jako ozdoba na ścianę ? Nie zależy mi mocno na nim, ale jakby jeszcze odżył...

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 3523868
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Trafiona elektronika.
    Do utylizacji...
  • #3 3530665
    velsper
    Poziom 29  
    Ocena: 110
    Czyli nie ma sensu się nim zajmować - dysk pójdzie jako ozdoba na ścianę, chyba że kiedyś trafi się jakaś elektronika dla niego.

Pozdrawiam
REKLAMA