logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWM248-800 zatrzymuje się po pobraniu wody - co sprawdzić?

BIELIŃSKI PIOTR 03 Lut 2007 18:59 1920 7
REKLAMA
  • #1 3524005
    BIELIŃSKI PIOTR
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam problem z pralką typ jak wyżej. Pralka pobierze wodę raz pokręci normalnie w lewo raz w prawo i staje. Dodam że wymieniłem przepaloną grzałkę czujnik temperatury też sprawdziłem ma odpowiedni opór. Jeśli miał ktoś podobny problem to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3524039
    lazur3000
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    wiotam mialem podobny objaw co prawda w innej pralce ale przyczyna byly szczotki na silniku silnik obrucil raz w jedna raz w druga strone i koniec sprawdzilem przejscie na szczotkach i okazalo sie ze nie bylo po wymianie szczotek bylo ok
  • REKLAMA
  • #3 3524237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3533371
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1623
    Witam
    Wodę podgrzewa do odp.temp.
  • #6 3534185
    BIELIŃSKI PIOTR
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Na grzałkę nie wychodzi napięcie. Programator po drugim obrocie dziwnie piknie i jest cisza nic się nie dzieje.Po wyłączeniu i włączeniu przekręci dwa razy silnikiem i staje.Dodam że jest tam programator w połowie mechaniczny w połowie elektroniczny. Kilka pralek naprawiłem ale takiego programatora "cudaka " nie widziałem.
  • REKLAMA
  • #7 3534385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Whirlpool AWM248-800 pobiera wodę, wykonuje dwa obroty silnikiem (w lewo i w prawo), a następnie zatrzymuje się. Wymieniono przepaloną grzałkę oraz sprawdzono czujnik temperatury (NTC) o oporze około 14 kΩ, który jest sprawny. Silnik obraca się tylko dwukrotnie, po czym programator, będący hybrydą mechaniczną i elektroniczną, wydaje nietypowy dźwięk i przestaje działać. Wymiana szczotek silnika nie przyniosła poprawy. Brak napięcia na grzałce wskazuje na możliwą usterkę programatora. Problemem jest brak dalszych obrotów silnika po początkowym pobraniu wody i dwóch obrotach, co sugeruje awarię programatora lub powiązanych elementów sterujących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA