logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z nowym dyskiem Samsung HD160JJ SATA 160 GB

leszekcce 03 Lut 2007 22:07 2292 24
  • #1 3524835
    leszekcce
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Cześć. Mam taki problem.
    Mam nowy dysk kupiony jakieś 2 miesiące temu.
    Dysk to Samsung HD160JJ SATA 160 GB.
    Pewnego dnia komputer rano sie nie włączył i wyskoczył napis ze znalazło ok 49 000 KB w uszkodzonych sektorach.
    Komputer podczas skanowania CHKDSK z parametrem /f pisze ze naprawia te pliki i przenosi itp, mimo to skanowanie nigdy nie może dojść do końca bo komputer sie wiesza :(
    Wiec próbowałem zainstalować od nowa windowsa, w instalatorze wybrałem funkcje format ( NTFS i nie ten szybki tylko ten lepszy) ale niestety dochodzi do 71 % i w tym miejscu stoi jakieś 2 godziny później rusza i idzie do 97 % ale tam juz wyskakuje komunikat ze nie da sie sformatowac dysku.
    Formatowalem tak kilka razy i za każdym to samo.
    Nastepnie zrobilem szybki format ( poszedl bez problemu ) zainstalowalem windowsa i zrobilem CHKDSK i tu znowu wykryl jakieś bledy w plikach ale juz bad sectorow nie bylo.
    Wiec jesze raz proba odpalenia instalatora, format i dalej to samo czyli nie da sie go zrobic do końca.Czy wie ktos czy ten dysk jeszcze do czegos sie nadaje czy moge go oddac do reklamacji skoro nie ma bad sectorow ?
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• #2 3524902
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Skoro jest nowy oddaj na gwarancję pewnie dadzą ci nowy .
  • #3 3524938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3524996
    leszekcce
    Poziom 12  
    jak na razie to skanuje go MHDD i nie wiem czemu ale samo zaczęło lecieć drugi raz, i teraz jest :
    <150 : 28
    <500 : 3

Hdtune zeskanuje jak to sie skończy czyli za jakies 15 minut
  • #5 3525010
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3525088
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    a reszta podzespołów zwłaszcza typ model i moc zasilacza ?
  • #7 3525162
    leszekcce
    Poziom 12  
    Zasilacz Modecom 400 W
    Płyta Gigabyte na nf 3
    Procesor Sempron 2,8
    Grafika Radeon 9600
    Ram 512/400 Kingston
    SB Liva 5,1
    Karta TV
    Karta WIFI Gigabyte na PCI
    Nagrywarka DVD
    2 wiatraczki 80x80 do chłodzenia z tyłu i przodu obudowy :)

W sumie myślę ze jesli chodzi o zasilacz to raczej powinien wystarczyc na cos takiego.

Robie test HDTUNE wyniki będą za kilka minut

Dodano po 2 [minuty]:

Aha nie dopisalem jeszcze na samym poczatku, ze po wyzerowaniu i szybkim formatowaniu ( i w instalatorze i w PartitionMagic) windows pokazuje ze na dysku zajęte jest 60 mb, oczywiscie tego nie widac nawet z wlaczana funkcja pokazywania ukrytych i systemowych plikow. Czy tak ma byc ??
  • #8 3525200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3525223
    leszekcce
    Poziom 12  
    Zerowalem Seagate seatools czy jakoś tak, bo wd clear nie dziala z dyskami SATA
    HDTUNE doszlo do polowy i caly czas zielony i to jest dziwne bo jak obliczylem bledy byly przy 15 GB a ten juz doszedl do 50 gb i nic nie znalazl
  • #10 3525248
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3525294
    leszekcce
    Poziom 12  
    Tak kilka razy sprawdzalem i nawet wymienilem, na nową.
  • #12 3525310
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3525324
    leszekcce
    Poziom 12  
    Dalej zielono, ale jeszcze z 10 min.
  • #14 3525361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3525378
    leszekcce
    Poziom 12  
    nie dziala, pod dosem nie widac SATA, po za tym, partycje usuwalem kilkarazy w Partition magic pozniej tak jak mowisz reset, i zaklawalem nowa, puzniej tyle ze pelny format nigdy sie nie udal
  • #16 3525405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 3525488
    leszekcce
    Poziom 12  
    test zrobiony, wszystko bylo na zielono, a w zakladce health bylo napisane OK tylko cos jedno bylo podkreslone zultym kolorem, zrzutow nie mam bo mi sie jakos z pendrive wykasowaly:(
  • #18 3525503
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3525509
    leszekcce
    Poziom 12  
    a z kad beda wiedzec ze zerowalem ?? zrobie partycje, szybki format i gotowe :)
  • #20 3526130
    Ravender
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Pamietaj, ze gdy oddasz dysk na gwarancji a serwisanci znajdą na nim pirackie lub nielegalne oprogramowanie, mogą to zglosić na policję.

A co do zerowania. Miałem problem z dyskiem Seagate. Zrobilem zerowanie i poszedlem do serwisu. Bez problemu i dyskusji wymienili mi na nowy
  • #21 3526156
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Ravender napisał:
    Pamietaj, ze gdy oddasz dysk na gwarancji a serwisanci znajdą na nim pirackie lub nielegalne oprogramowanie, mogą to zglosić na policję
    pierwsze słyszę? ..stara śpiewka, pożyczyłem koledze, nie wiem gdzie mieszka ani jak się nazywa..
  • #22 3526740
    leszekcce
    Poziom 12  
    Co do oprogramowania to:
    1. Dysk jest pusyt
    2. Mam oryginalnego windowsa ( dostalem z komputeram bo 340 zl to bym niedal ),oryginalnego Antywirusa ( nie taki drogi a warto kupic - 60 zl ), i kupilem tez openoffice :) ( 70 zl ).Nero dostalem do nagrywarki, przegladarke do zdjec mialem z karta TV, do obrobki grafiki uzywam gimpa. Wiec nie uzywam pirackiego oprogramowania. Bo jednak zawsze mozna znalezc jakis darmowy odpowiednik.

Znalazly sie wyniki testow wiec zamieszczam je ponizej:

Problem z nowym dyskiem Samsung HD160JJ SATA 160 GBProblem z nowym dyskiem Samsung HD160JJ SATA 160 GB

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Firmy takie czy siakie co jakiś czas kasują fotki czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #23 3533068
    leszekcce
    Poziom 12  
    HDDRegenerator tez nic nie zlanazl ale dysk idze do serwisu, a dlaczego to prosze popatrzec na zrzuty.

Problem z nowym dyskiem Samsung HD160JJ SATA 160 GBProblem z nowym dyskiem Samsung HD160JJ SATA 160 GBProblem z nowym dyskiem Samsung HD160JJ SATA 160 GB
    Problem z nowym dyskiem Samsung HD160JJ SATA 160 GBProblem z nowym dyskiem Samsung HD160JJ SATA 160 GBProblem z nowym dyskiem Samsung HD160JJ SATA 160 GB

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Firmy takie czy siakie co jakiś czas kasują fotki czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Przypomnę jeszcze koledze ...... że nie interesuje nas co kolega ma na pulpicie :!:
    Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio z kadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum :idea:
  • #24 3533440
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Nigdy nie kupuj dysków samsunga, masz nauczkę
  • #25 3609844
    leszekcce
    Poziom 12  
    Dysk oddałem do serwisu i nawet nie pytali co zepsute tylko od razu dali mi nowy :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nowego dysku twardego Samsung HD160JJ SATA 160 GB, który po około dwóch miesiącach użytkowania wykazywał uszkodzone sektory (około 49 000 KB). Próby naprawy za pomocą CHKDSK z parametrem /f kończyły się zawieszeniem systemu. Pełne formatowanie NTFS nie powiodło się, zatrzymując się na 71% lub 97%, natomiast szybki format przebiegał bez problemów, lecz po instalacji systemu Windows nadal pojawiały się błędy plików. Testy diagnostyczne wykonane programami MHDD, HDTune oraz HDD Regenerator nie wykazały jednoznacznych uszkodzeń powierzchni dysku, a stan SMART był oceniany jako OK z jednym ostrzeżeniem. Sprawdzono również kable SATA, które zostały wymienione na nowe. Zasilacz Modecom 400 W oraz pozostałe podzespoły (płyta Gigabyte na chipsecie nForce3, procesor Sempron 2,8 GHz, karta graficzna Radeon 9600, pamięć RAM Kingston 512 MB) były ocenione jako wystarczające i stabilne. Ostatecznie dysk został oddany na gwarancję, gdzie bez dodatkowych pytań wymieniono go na nowy egzemplarz. W dyskusji pojawiły się sugestie użycia narzędzi do zerowania dysku oraz regeneracji sektorów, jednak producent serwisu nie kwestionował wykonanych samodzielnie testów i formatów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA