logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HD160JJ 160GB - jak naprawić bad sektory i odzyskać dane?

Spektator 17 Lis 2011 02:46 2427 12
REKLAMA
  • #1 10147898
    Spektator
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zepsułem sobie dysk twardy, (Samsung HD160JJ 160GB/7200rpm/8Mb SATA 2) mianowicie:
    Dysk działa przez jakieś 5-8min normalnie, po czym zaczyna pracować sam z siebie i nieda się go w tym momencie przejżeć pod windowsem.
    , w programie MHDD przy Erasowaniu program wywalał błąd przy sektorach około od (48 000 000) do (48 023 000) gdy je omijam wyskakuje błąd od sektora około (68 000 000).
    W programie HDD Regenerator właśnie w tych miejscach zaczął regenerować dysk z bad sektorów.
    Niestety po około 8h naprawy dysku (gdzie program zaczął naprawiać sektor po sektorze bardzo powoli) wyłączyłem komputer gdzie zostało jeszcze około 60h do końca i ten czas wciąż wzrastał.

Czy macie jakiś pomysł na mój dysk ? Czy powinienem zostawić dysk na kilka dni odpalony w HDD Regeneratorze ?

Konfiguracja mojego komputera:
    Zasilacz Tracer 400W
    Płyta DFI DK-P45 T2RS
    Intel Dual Core 2,5GHz
    Geforce GTX 460Se

Ogólnie udało mi się prawie wszystkie dane z niego przegrać, ale kilku plików się nie dało. Robiłem to w trakcie tych 5-8 min gdzie dysk jeszcze nie wpadał w histerie, później było wyłączenie kompa bo reset nie pomagał wyhamować dysku.
  • REKLAMA
  • #3 10149890
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    I kup nowy HDD.
  • Pomocny post
    #4 10149895
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    "zasilacz" do śmieci.

HDD Regenerator to bzdura na resorach.

Podaj SMART dysku; chociaż jeżeli są bad'y to dysk do wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 10151236
    Spektator
    Poziom 11  
    Czy uważacie zasilacze CHIEFTEC za markowe ? Chce zakupić taki co ma moc 500W.
  • #7 10151493
    Spektator
    Poziom 11  
    Udało mi się w programie Acronis stworzyć partycje i sformatować dysk, windows wciąż wykrywa uszkodzenie dysku.
    Odczyt ze SMARTa:

Na dysku są bad sektory. Jak je mogę usunąć, najlepiej z poziomu windows.

• #8 10151548
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    HDD jest uszkodzony i nadaje się tylko na części (elektronika).
    Musisz kupić nowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 10159537
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Cytat:
    W programie HDD Regenerator właśnie w tych miejscach zaczął regenerować dysk z bad sektorów.

Używasz komercyjnego narzędzia po co ? Co na to wsparcie? A może masz program legalnie inaczej?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic939301.html

Kiedy wreszcie ta głupota umrze ?
    Kiedy ludzie wreszcie zaczną myśleć ?

1) Dobiłeś dysk
    2) I tak nie wielka strata skoro dysk ma takiego właściciela a sam jest w kondycji po agonii.
    3) Sam dysk jest na tyle uszkodzony, że próby przywrócenia go do życia i normalnego działania są bezsensowne.
  • #10 10160346
    Spektator
    Poziom 11  
    Ok
    Więc twoim zdaniem jaki program jest lepszy ?
    HDD Regeneratora miałem wersje trial więc tylko przeskanowałem bo nie dało się regenerować, zrobiłem natomiast pod windowsem skandiska ze skanowaniem i odzyskiwaniem bad sektorów.Dane z dysku odzyskałem więc mało mnie to obchodzi czy HDD Regenerator by je uszkodził czy nie.
    Piszesz, że dobiłem dysk i jestem złym użytkownikiem ? To co Twoim zdaniem powinienem zrobić ?

P.S.
    Co myślicie o tej aukcji (na zasilaczu jest napisane "Made in china"):
    http://allegro.pl/oryginalny-zasilacz-fortron-600w-atx-fw-gw-i1921776907.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 10160549
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    W przypadku diagnostyki dysku dobrze jest wiedzieć co się robi, po co się robi itp, widzieć objawy i umieć je interpretować a jeśli się tego wszystkiego nie wie - dostosować się do porad na forum. Ktoś wyżej napisał, że HDD Regenerator to bzdura na resorach - poniekąd tak jest bo oprócz faktu błędu odczytu (B) nie informuje o niczym innym (jakiego rodzaju jest to błąd - bo nie zawsze jest to UNC czyli nie zawsze oznacza uszkodzenie powierzchni), jednak użyłeś go. Poprosiłem o skanowanie w MHDD - tego nie wykonałeś. Nie ma dokumentacji mówiącej w jaki sposób HDD Regenerator współpracuje z dyskiem - nie ma też kontrolek porozumiewania się z dyskiem. Czyli nie do końca wiadomo co robi i jak robi - stąd jest szkodliwy.
    Pytasz jak naprawić uszkodzone sektory? Nie da się. Da się je jedynie ominąć (z poziomu fizycznego dysku zastąpić zapasowymi - u Ciebie już zaczęło się to dziać o czym świadczy parametr Realocated Sector Count - lub logicznego, z poziomu Windows - chkdsk /v /r /x Y: gdzie Y: to litera partycji, którą chcesz sprawdzić pod kątem problemów z odczytem). Dysk tak czy tak jest w agonii i na pewno jego użytkowanie nie będzie dawało pewności czy zapisane dane da się za chwilę odczytać, czy już nie - więc sensowna byłaby wymiana - w każdym razie sam wybierasz czy wymieniasz, czy próbujesz uruchomić i używać "trupa"...
  • Pomocny post
    #12 10162927
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Cytat:
    DD Regenerator współpracuje z dyskiem - nie ma też kontrolek porozumiewania się z dyskiem. Czyli nie do końca wiadomo co robi i jak robi - stąd jest szkodliwy.

Doskonale wiadomo :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic896819.html
    a w szczególności po raz n-ty podawany link :
    http://www.nazyura.newmail.ru/Part01.htm
  • #13 11167360
    Spektator
    Poziom 11  
    Rozwiązano.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem twardym Samsung HD160JJ 160GB, który działał przez krótki czas, a następnie przestawał być dostępny w systemie Windows. W programie MHDD wystąpiły błędy przy sektorach, a HDD Regenerator nie przyniósł oczekiwanych rezultatów. Użytkownik próbował odzyskać dane, ale niektóre pliki były uszkodzone. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie skanowania SMART, a także wymianę dysku, ponieważ bad sektory wskazują na uszkodzenie. Użytkownik rozważał dalsze próby regeneracji dysku, ale wielu uczestników dyskusji uznało to za bezsensowne, sugerując, że lepiej jest kupić nowy dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA