logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HDD 160GB – formatowanie zatrzymuje się na 14%, bad sektory, jak naprawić?

TomLaik 23 Sie 2007 10:23 1963 18
  • #1 4206558
    TomLaik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam nietypowy problem.
    Mam 160GB dysk samsunga. Niechcący podczas pracy komputera odłączyłem zasilanie dysku... no i partycja na której był system padła. :(
    Najpierw próbowałem jeszcze ją podnieść, ale później zrezygnowałem. Komp miał niedawno instalowany system i nie było tam zbyt wielu cennych danych.
    Zlikwidowałem partycję systemową, założyłem nową i próbowałem ją sformatować... Niestety format zatrzymał się na 14% i koniec.
    W tej chwili nad dyskiem pracuje HDD Regenerator 1.31 (nowszego nie mam) i już widzę, że znalazł sporo bad sektorów.
    Mam nadzieję że to pomoże, ale jeśli nie, jakie jeszcze polecacie narzędzia do przywrócenia dyskowi sprawności?
    Zaznaczam że zależy mi na danych z drugiej partycji i nie mogę ich stracić...

Z góry dzięki.

Edit:
    Dodam, że druga partycja jest całkiem sprawna, dysk jest wykrywany przez Bios, obie partycje są widoczne po Windą ect...
  • #2 4206602
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    No ot zarchiwizuj drugą partycję na inny dysk albo na płyty DVD póki żyje.
    takie odłączenie na 90% zakończyło się porysowaniem talerza dysku.
    Mogło dojść nawet do uszkodzenia głowicy :(
    po zarchiwizowaniu zrob naprawę mbr dysku.
    poszukaj na necie fdisk mbr / a najlepiej jakiegoś porządniejszego programu który naprawi mbr ;)
    ALE DOPPIERO PO ZRZUCENIU DANYCH !!!
    Jak nei masz na co zrzucić to uśmiechnij się do znajomego, niech przechowa to na jego dysku
  • #4 4209748
    TomLaik
    Poziom 11  
    A co jeśli podczas zerowania otrzymałem:

*** CATASTROPHIC FAILURE ***

<MESSAGE>
    Broken drive.
    <End of message>

Czyżbym zyskał nowy przycisk do papieru...? :-(
  • #6 4210266
    TomLaik
    Poziom 11  
    chyba to jest S.M.A.R.T.?

Samsung HDD 160GB – formatowanie zatrzymuje się na 14%, bad sektory, jak naprawić?

Uruchomiłem też Victorię ale nie bardzo wiem jak się nią posłużyć...
  • #7 4210375
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4210424
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Zobaczmy... Read Error Rate powyżej 50% sugeruje poważne problemy z dyskiem - powierzchnia, głowica bądź elektronika (niepotrzebne skreślić).
    989 badów sugeruje fizyczne uszkodzenie powierzchni dysku, najprawdopodobniej poprzez uderzenie głowicy o talerze w momencie utraty zasilania.
  • #9 4211237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4211995
    TomLaik
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc.

skan z hd tune wygląda tak:

Nie wiem, nie znam sie, ale wydaje mi się, że nie wygląda to tak źle.
    Poradźcie co dalej.
    Odpuścić już skanowanie Victorią?
  • #11 4212125
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Patrząc po takiej ilości badów, to radziłbym ci lepiej kupić nowy HDD i na niego przenieść dane, póki jeszcze nie za późno. :( Ja sam mam podobny problem z dyskiem tez samsunga tyle że z 80GB. Używam go obecnie jako dysk usb.Też ma bady ale nieco mniej niż u ciebie. Trzy razy siedział już pod hdd regeneratorem, ale ostatnia próba regeneracji zakończyła sie fiaskiem.
  • #12 4212211
    TomLaik
    Poziom 11  
    Już zrzuciłem wszystkie dane na drugi HDD. Niestety jest prawie pełen bo to tylko 80-ka. A i tak cała kinematografia poszła w śmietnik... :(

Czy jest sens zapuścić HDD Regeneratora na moim dysku?
  • #13 4212280
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Próbuj, ale na jak długo pozbędziesz sie tego problemu to nie wiem. Ten dysk co ja mam to wczesniej byl popartycjonowany, to na wskutek tych że badów znikła mi jedna z partycji. Jakos odzyskałem sporą część danych pewnym progsem do odzyskiwania danych, ale nie wszystkie dane niestety. :( Ty tylko zapewne straciłeś filmy,a ja w dwóch przypadkach straciłem wszystko co miałem.Ostatnio jak padł mi dysk WD 80GB (to ostani drugi jak narazie przypadek) to też wszystko szło się j...ać. Nie będę opisywał mojej historii z HDD bo jest niezbyt przyjemna... .
  • #15 4215007
    TomLaik
    Poziom 11  
    A czy nie dałoby się ustawić jednej partycji tak, żeby nie wykorzystywała tego obszaru z badami? Pozostały obszar pozostałby jako nie podzielony na partycje i po sprawie
    Wówczas odzyskałbym pewnie ze 100Gb z tego dysku. Dobre i to.
  • #16 4215746
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4215964
    TomLaik
    Poziom 11  
    Nirvanowiec napisał:
    Jasne ze tak. Może tylko z tym ze ja bym tam nie zakładał żadnej partycji zostawił bym ten obszar nie podzielony.

Dokładnie to miałem na myśli. Może wyraziłem się nieprecyzyjnie.
    Ale jak to zrobić i za pomocą jakiego softu?
  • #18 4216244
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4217961
    TomLaik
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc.

Przy pomocy programu Gparted ustawiłem nową partycję na obszarze nie uszkodzonym i w ten sposób odzyskałem ok 100GB. Jeśli nie będą pojawiać się nowe bady to i tak sukces. Dysk pewnie pozostanie jako awaryjny, a na jego miejsce będzie trzeba kupić nowy...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada 160GB dysk Samsung, który uległ uszkodzeniu po nagłym odłączeniu zasilania, co spowodowało uszkodzenie partycji systemowej i pojawienie się bad sektorów. Próba formatowania nowej partycji zatrzymuje się na 14%. Narzędzie HDD Regenerator 1.31 wykryło liczne bad sektory, jednak skuteczność naprawy jest wątpliwa. Zalecane jest natychmiastowe zarchiwizowanie danych z drugiej, sprawnej partycji na inny nośnik, gdyż uszkodzenia powierzchni talerza i głowicy są prawdopodobne. Proponowane narzędzia do diagnostyki i naprawy to MHDD (zerowanie i remap), Victoria (skan powierzchni i S.M.A.R.T.), HD Tune (monitoring stanu dysku) oraz GParted i Partition Magic do tworzenia partycji omijających obszary z bad sektorami. W przypadku dużej liczby bad sektorów rekomendowane jest zakupienie nowego dysku i przeniesienie danych. Użytkownik ostatecznie odzyskał około 100GB danych, tworząc nową partycję na zdrowym obszarze dysku. Dysk pozostanie jako awaryjny, a dalsze użycie wymaga monitorowania pojawiania się nowych bad sektorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA