logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Labs CT4810 - Konflikt z VIA AC97 w Windows 98

Kras 03 Lut 2007 23:29 1578 10
REKLAMA
  • #1 3525278
    Kras
    Poziom 10  
    oto historia choroby -
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic645287.html

kupiłem więc kartę - wabi się ona Creative Labs CT4810.

Podłączyłem ją do PCI, do slota CD-1 na niej wsadziłem kabel od CR-Rom a do slota AUX-IN - kabel od telewizyjnej karty

W biosie próbowałem różnie wyłączać tą kartę umieszczoną bezpośrednio na płycie głównej:

1) wyłączyłem tylko SoundBlaster(disabled) z On-board peripherals w BIosie, pozostawiając On-board Legacy Audio jako enabled

2) wyłączyłem i SB i On-board Legacy Audio (disabled)
    3) wyłączyłem On-board Legacy a zostawiłem SB
    4) wyłączyłem SB i zostawiłem On-board

tak czy siak nadal po włączeniu Win98 naadal pierwsz pokazuje mi się rozpoznanie tej cholernej starej karty (VIA AC 97 Audio Controller WDM)
    i chce sterowniki z powrotem przegrać(które ja wyciąłem z menedżera urządzeń - jak je przegra to nowe od nowej karty są spychane

ale i nowa zainstalowana jest tylko, że....!!!!
    zachowuje się tak samo jak stara karta po domniemanym jej przepaleniu - tj. jak coś chcę odtworzyć(typu mp3) to słyszę tylko coś ala wiatr w głośnikach.

Nowości po zainstalowaniu nowej karty to odbieranie sygnału przychodzącej wiadomości na gg (!!!), skype i odbieranie przez kartę odgłosów z mikrofonu - to wszystko słyszę w głośnikach, nadal działa również podłączona do nowej karty karta telewizyjna i TV mam z dźwiękiem

jednak jeżeli działa np gg i mp3(której nie słychać wogóle) - to przyjścia wiadomości na gg już nie słychać...

nie wiem już co zrobić, jako laik jestem tu cholera bezradny i zaraz sięgnę po młotek...

Proszę zatem o pomoc ludzi dobrej woli:)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3525455
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Ustaw On-board Legacy Audio na Disabled.
  • #3 3525586
    Kras
    Poziom 10  
    a Soundblaster ma być enabled???
  • REKLAMA
  • #4 3527299
    Kras
    Poziom 10  
    Po nocnej walce z nową kartą doszedłem do wniosku, że

1)nadal nie mogę wywalić zgłaszania się starej, umieszczonej na płycie głównej i ona co włączę kompa chce sterowników

2) działają mi wszystkie dźwięki typu gg, skype (+mikrofon!), dźwięki w grach programach i różnego rodzaju duperelach

3) nie działają mi rzeczy związane z odtwarzaniem w
    Windows Media Player a jak odtworzę np w zwykłym odtwarzaczu z akcesoriów to bez zarzutu - kłopot w tym, że większość chce się w WMP otwierać

przeinstalowałem zatem WMP na nowszą wersję a tu dalej lipa, bo jak go włączam to wyskakuje mi:

"wystąpił wewnetrzny błąd aplikacji"

jednym słowem problem mam z WMP i z zgłaszaniem się tej starej karty AC'97 Audio Controller WDM

ktoś ma jakiś pomysł?:)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3527816
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Wyłącz wszystkie opcje odpowiedzialne za dźwięk w BIOS-ie.
  • #7 3527911
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Te opcje Soundblastera w biosie dotyczą programów i systemu DOS.Jak radzi kolega powyżej wszystkie wyłącz.
  • REKLAMA
  • #8 3527912
    Kras
    Poziom 10  
    A! zauważyłem, że owo urządzenie które mi odkrywa za każdym razem (AC'97 Audio Controller), jest zaliczone do

PCI Multimedia Device - dziwne nie??? skoro ta zintegrowana stara (a ją odkrywa) nie znajduje się w PCI jeno na płycie

Dodano po 53 [minuty]:

Do ostatniego posta nie mojego:

lipa panowie, wyłączyłem wszystko za waszym przykazaniem (czyli Onboard Legacy Audio + Sounblaster - tym sposobem zablokowane wszelkie zmiany parametrów pod tym),

a tu mam to samo jak w tym powyższym poście..czyli zgłasza mi się ta karta...

bo ja wyłączam w On-board Peripherals - a to gdzieś jeszcze trzeba może hę?

Ps. tak, zawsze zapisuję zmiany F10 lub Save&Exit
  • #9 3528500
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Jeśli chodzi o WMP spróbuj w opcjach, w oknie urządzenia>głośniki poprzestawiać.
    Niedawno miałem identyczny problem z Ecs k7vta3. Zacząłem od resetu biosu, a po ustawieniu OnChip AC97 Audio na Disabled zapomniałem, że taki istniał.
  • #10 3528602
    Kras
    Poziom 10  
    a gdzie żeś tego Chipa od AC'97 zmieniał?? w BIOSie?? bo u mnie w Integral pheripherals jest tylko ogólnie Soundblaster i Onboard Legacy Audio...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfliktu między kartą dźwiękową Creative Labs CT4810 a zintegrowanym kontrolerem VIA AC'97 Audio Controller w systemie Windows 98. Po instalacji karty CT4810 i podłączeniu kabli do odpowiednich slotów PCI (CD-1 i AUX-IN), system nadal wykrywa i próbuje załadować sterowniki dla zintegrowanej karty VIA AC'97, co powoduje konflikty i błędy, zwłaszcza w Windows Media Player, który zgłasza wewnętrzny błąd aplikacji. Próby wyłączania w BIOS-ie różnych opcji dźwiękowych (SoundBlaster, On-board Legacy Audio, OnChip AC97 Audio) nie przyniosły skutku, mimo zapisywania zmian. Zintegrowany kontroler jest wykrywany jako PCI Multimedia Device, co jest nietypowe, gdyż jest on na płycie głównej. Zalecenia obejmują całkowite wyłączenie wszystkich opcji dźwiękowych w BIOS-ie, w tym On-board Legacy Audio i SoundBlaster, oraz sprawdzenie ustawień urządzeń audio w Windows Media Player. Przykład innego użytkownika z płytą ECS K7VTA3 wskazuje na konieczność wyłączenia OnChip AC97 Audio w BIOS-ie, jednak w omawianym przypadku BIOS oferuje tylko opcje SoundBlaster i Onboard Legacy Audio, co utrudnia rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA