logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sound Blaster Live! CT4830 zawiesza Windows XP po instalacji

Shamefaced 26 Cze 2006 18:36 2620 11
REKLAMA
  • #1 2765829
    Shamefaced
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.
    Dziś przyjechała do mnie paczka z zakupioną wyżej wymienioną kartą dżwiękową. Rozpakowałem paczkę. Zamontowałem kartę w wolnym slocie PCI. Odpalam komputer, ładuje się system, widac pulpit itp. wyskakuje monit o znalezieniu nowego urządzenia, po chwili komputer zacina się :/
    Pomyślałem że może jakiś konflikt sprzętowy lub coś w tym rodzaju (chociaż mój kumpel ma identyczną kartę i był z nią u mnie kilka razy, nie było najmniejszego problemu) awięc przełrzyłem kartę do drugiego PC, niestety ten sam efekt :( Obydwa komputery posiadają płytę z chipsetem VIA (no ale to nie powinno mieć znaczenia) oraz zainstalowany jest na nich Windows XP.
    Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Czy kartę da się jeszcze odratować? W opisie aukcji, którą niejako wygrałem nie było żadnej wzmanki na temat stanu karty, no ale jeżeli nie było nic napisane, że może ona być niesprawna to przynajmniej powinna być sprawna.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2765939
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Mi sie tak przydazalo czasem po odkurzaniu PC .Gdzies zawsze nadruszylem katre i podczas startu pojawiala sie ikonka wykrycie nowego sprzetu i zwiecha.W moim przypadku wystarczylo wyjac karte przedmuchac port i prosto wsadzic karte, i dziala normalnie.
  • #3 2765980
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jak masz taką możliwość to sprawdź ją właśnie u kolegi który ma taką kartę i bedziesz wiedział czy sprawna czy nie.
  • #4 2765982
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    instalowales dolaczone do plyty sterowniki via 4in 1 ? jesli tak sprobuj sciagnac najnowsze i zainstalowac http://www.viaarena.com/?PageID=2

problem plyt na via i sound blaster live jest dosyc stary, i znany
  • REKLAMA
  • #5 2766303
    Shamefaced
    Poziom 10  
    Zainstalowałem najnowszą wersję tych sterowników i niestety nadal to samo.
    Jeżeli zastane jutro kumpla to pójde do niego z moją kartą i może zobacze też czy ta jego będzie dobrze działać u mnie....
    Pozdrawiam.
  • #6 2778929
    Shamefaced
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Byłem dziś u kolegi... niestety nie tego wspomnianego wyżej, gdyż ten od tak nagle sobie wyjechał... w każdym bądź raziesprawdziliśmy kartę i niestety komputer kolegi nie zacinał się, a resetował w momenci wykrycia karty przez system.
    Odkleiłem naklejkę na tyle karty i widać że pewien element był wymieniany (luty bardzo, ale to bardzo odbiejają wyglądem i jakością od fabrycznych) Element ten to rezonator kwarcowy 24.576Hh0B (taki jak tutaj: http://www.cyfronika.com.pl/e/store/easyshop.cgi?vid=euwirshgilpdsddjbaxyrqicckdbcomw&com=PT/4711&kategoria=. ). We wtorek wybieram się poraz kolejny do miasta, odwiedze sklep elektryczny i postaram się kupić taki element, lub chociaż podobny, no i właśnie, czy ktoś posiadający taką kartę mógłby napisać jakiej wartości ma oscylator? może został on wymieniony na niewłaściwy...
    Z góry dzięki za następne odpowiedzi :)
    Pozdrawiam.
  • #7 2778957
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Mam w szufladzie SB Live,wprawdzie inny model ale rezonator ten sam , 24.576 MHz.Ale nie sądzę żeby to była wina rezonatora.Lepiej oddaj kartę tam gdzie kupiłeś.
  • REKLAMA
  • #8 2782151
    Shamefaced
    Poziom 10  
    Witam.
    Karte kupowałem z allegro... wysłąłem maila do sprzedawcy odnośnie tej sprawy, poczekałem do wczoraj na odpowiedź, która jak wydaje mi się jest nieco "śmieszna"... pozwolę sobie zacytować kawałek
    Cytat:
    Rozwiazanie zawsze jest, tylko teraz ja nie chciał bym być
    stratny
    , bo nie mam gwarancji gdzie ona sie uszkodziła. Wiec co proponujesz. Bo ja bym to zrobił tak. Akurat kupiłem płyte główną z dobrym dzwiekiem, wiec gdybyś chciał mojego SB0220 LIVE digital 5.1 ktory chodzi na allegro za 60zl powiedzmy za 40zl koszt wysylki moj. wiec w ten sposób poł kosztów ci wracam i masz pożądną karte a nie jakieś gówniane CT Live.
    Byle jaka karta jest lepsza od modelu CT, nie wiem czy wiesz ale ten SB0220 ma wzmacniany dzwiek co najmniej o 30% .Nie mówiac o efektach miedzy innymi EAX. Czekam na decyzje.
    No więc ekhm... przepraszam bardzo ale kto tu jest stratny... niedość że kupiłem uszkodzoną kartę, za którą zapłaciłem 34,50złych (razem z przesyłką i opłatą na poczcie za przelew, będąc drobiazgowym), to teraz mam jeszcze wydać 42,50zł na drugą kartę, która bądź co bądź "słynie" z problemów.... owszem ta CT jak wyczytałem też z tego słynie, no ale jak już napominałem pare razy odwiedził mnie z nią mój kolega i obyło się bez jakichkolwiek problemów... Dodam tylko, iż w aukcji nie było najmniejszej wzmianki że na karcie było coś grzebane, zmieniane itp. Także Pan "sprzedawca" zapracował sobie u mnie na negatywa.... tylko co mi po tym jak tylko kase na tym straciłem :( Tak więc próbowałbym naprawić niejako tą kartę, ewentualnie później pomyśle nad kupnem innej... no ale wiadomo, biedny uczeń ze Świtu (wtajemniczeni wiedzą :P), bez pracy, zdany na kieszonkowe rodziców to jednak jakby nie patrzeć budżet skrajnie ograniczony, no i do tego co chwile jakieś nieprzewidziane wydatki :/
    Także no nie wiem, może jakby ktoś z Was miał jakieś sugestie... z góry dziękuje.
    Pozdrawiam.
  • #9 2782193
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Zażądaj zwrotu pieniędzy, lub dopłać (ale tylko róźnice. 20zł jakieś) różnice do 5.1 jak możesz.
    Inaczej wlanij negatywa, bo karta była grzebana, i nie wierz w żadne tłumaczenia, ze zepsuło "się po drodze". Tym bardziej nie po zamaskowaniu naklejką grzebania.
  • REKLAMA
  • #10 2785122
    Shamefaced
    Poziom 10  
    Zapytałem tego kolesia z allegro, tak dla pewności, ile bym miał mu dopłacić do tej SB0220, odpisał:
    Cytat:
    Dokładnie tak. 40 zl od ciebie dostaje i wysylam na moj koszt. Czyli opuszczam wartosć karty o te 25 zl (z wysylka)
    -_- Azatem... jakoś nie mam zamiaru płacić jeszcze temu typowi, wychodzi na to że łącznie wydałbym 77złotych za kartę... to w sklepie miałbym już jakiś lepszy model (no może musiałbym dopłacić kilka złowtówek, ale i gwarancja i wogóle ze sklepu) od nowości, a tu takie coś. No cóż chyba jednak pozostane przy opcji negatywa (postaram się jeszcze "wymusić" zwrot kasy, no ale przy takim "cwaniaczku" jest to raczej wątpliwe, jeszcze może zażądałby żebym odesłał mu karte...), postrasze go niejako w następnym mailu, ciekawe czy coś to da. No i we wtorek mam jazde do miasta, zapewne odwiedze sklep elektroniczy i zaopatrzę się w rezonator, zawsze jakaś nadzieja.
    Pozdrawiam.
  • #11 2785277
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Absolutnie nie zgadzaj się, bez zbędnej gadki, na straty, ma zwrócić całość z kosztami wysyłki i kropka, i nie usuwaj aukcji z "Moje Allegro". Czy nie jest tak, że takie sprawy podchodzą również pod rzecznika praw konsumenta i ustawę o zawieraniu umów na odległość? Niby drobna rzecz, ale podnosi mi się ciśnienie jak słyszę o takim cwaniactwie i złodziejstwie.
  • #12 2789950
    Shamefaced
    Poziom 10  
    Nadeszła odpowiedź na mojego ostatniego mejla...
    Cytat:
    Chwila , gdy cos kupuje i chodzi to nie mam zwyczaju patrzeć na układy i
    kondensatory, wiec skad ja mam pewnosc ze ty tego nie probowałes lutowac czy
    cos tam o czym piszesz.
    Przeciez nie pisze do Ciebie ze karta chodziła i zebys dal mi spokój , tylko
    probuje zalatwic to w taki sposob zeby nikt nie byl statny, jesli ja wiem ze
    ona chodzila, to co teraz odeslesz mi zrypana karte i co moze mam ci wyslac
    dodatkowo kase na paczke zwrotną ? Oddam ci te 25 zeta a ty mi to odeślesz.

No więc nie wiem już jak do tego gościa podejść, ja mu wpłaciłem 32 zł (25zł karta, 7 zł przesyłka), a on mi chce "oddać" 25 zł, z czego jak wydam te 7 zł na przesyłke to mi zostanie 18 zł... jak on taką polityke obiera to ja nie wiem.
    Zresztą oczywiste jest że ja nic przy tej karcie nie grzebałem, a skoro nie działała no to sprawdziłęm jak wygląda PCB i elementy... No nic, jeszcze wyśle mu jakąśodpowiedź, nie zgadzam sie z nim i już i nawet nie mam zamiaru mu tego odsyłać...
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty dźwiękowej Sound Blaster Live! CT4830, która po instalacji w systemie Windows XP na płytach głównych z chipsetem VIA powoduje zawieszenie lub reset komputera podczas wykrywania nowego urządzenia. Próby instalacji najnowszych sterowników VIA 4in1 nie rozwiązały problemu. Weryfikacja karty na innym komputerze wykazała podobne objawy, natomiast karta kolegi z tym samym modelem działała poprawnie. Na karcie zauważono wymianę rezonatora kwarcowego 24.576 MHz, co może wskazywać na ingerencję w sprzęt, jednak nie jest to jednoznaczna przyczyna awarii. Sprzedawca z aukcji internetowej nie przyznaje się do uszkodzenia ani nie oferuje pełnego zwrotu kosztów, co komplikuje sytuację. Użytkownik rozważa wymianę rezonatora oraz dalsze próby odzyskania pieniędzy lub zakup innej karty z gwarancją. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące czyszczenia slotu PCI, sprawdzenia kompatybilności sterowników VIA oraz dochodzenia praw konsumenta w przypadku zakupu uszkodzonego sprzętu przez internet.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA