logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1200 - Drukowanie poziome z DOS w programie FINN, Win 98 działa poprawnie

mcciuciek 03 Lut 2007 23:51 4982 8
REKLAMA
  • #1 3525394
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam mam śmieszny problem za drukarką HP 1200 mianowicie win 98 drukuje nomalnie a z programu dosowego FINN drukuje w poziomie zamiast w pionie. Sprawdzałem na dwuch kompach i to samo. Natomiast po podłączeniu drukarki HP 1150 - wszystko jest OKI.
  • REKLAMA
  • #2 3525923
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Zacznij od sterownika. Masz dwa możliwe sterowniki HP LJ 1200 PS i PCL insteluj ten PCL. W tym urządzeniu język drukowania to HP PCL 6, HP PCL 5e, emulacja Postscript Level 2 zatem możesz zainstalować sterownik HP LaserJet III PostScript Plus v2010.118 (nie wiem czy jest on w win98, ale jest napewno w winXP ) bo jest on pierwowzorem wszystkich sterowników drukarek laserowych produkowanych przez HP.
  • REKLAMA
  • #3 3527624
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Instalowałem już PCL6 i PCL5e i nic niedało spróbue jeszcze ten HP Laser Jet III zobaczymy czy wogóle ruszy!
  • #4 3530303
    djtomi2
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Jak wiadomo DOS nie potrzebuje sterowników i żadna instalacja tu nie zmieni
    wydrukuj sobie stronę testowa z jednej i drugiej drukarki i porównaj
    następnie plikiem PJL ustaw 1200 i będzie działało
  • REKLAMA
  • #5 3533767
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Czy mógłybś rozwinąć swoją wypowiedź:

wydrukuj sobie stronę testowa z jednej i drugiej drukarki i porównaj
    następnie plikiem PJL ustaw 1200 i będzie działało

Chodzi o stronę testową drukowaną z swicha w drukarce?
    A dalej to nierozumiem!
  • REKLAMA
  • #6 3534700
    djtomi2
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    tak drukujesz strony konfiguracji z jedej i drugiej przykladasz je do siebie i patrzysz na kolejne ustawienia
    np
    COPIES=1
    ORIENTATION=PORTRAIT
    PAPER=LETTER
    MANUALFEED=OFF
    FORMLINES=60
    LPARM:PCL SYMSET=PC852
    LPARM:PCL PITCH= 10.00
    LPARM:PCL FONTSOURCE=I
  • #7 3535921
    mcciuciek
    Poziom 19  
    No dobra a jak te ustawienia zmienić?
  • #9 3546397
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Nadal nierozumiem

"prosze wyedytuj w notatniku i poleceniem copy na lpt na drukarke "

dla kogoś kto to już zna to może jest proste ale ja jeszcze tego nierobiłem co mam wyedytować i jak wykonać polecenie copy na lpt o co tu chodzi bo nieczaje a wiem że w tym jest problem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy drukarki HP LaserJet 1200, która podczas drukowania z programu DOS FINN na Windows 98 drukuje w orientacji poziomej zamiast pionowej, mimo że na tym samym systemie i z inną drukarką HP 1150 drukowanie przebiega poprawnie. Sugerowano zmianę sterownika na PCL zamiast PS, a także wypróbowanie sterownika HP LaserJet III PostScript Plus, który jest bazą dla sterowników HP. Jednakże w DOS sterowniki nie mają zastosowania, dlatego zalecane jest wydrukowanie stron testowych konfiguracji z obu drukarek i porównanie parametrów takich jak ORIENTATION, COPIES, PAPER itp. W celu zmiany ustawień orientacji należy edytować plik tekstowy z odpowiednimi poleceniami PJL i przesłać go do drukarki za pomocą polecenia copy na port LPT. Użytkownik potrzebuje dokładniejszych instrukcji dotyczących edycji pliku i użycia polecenia copy, gdyż nie jest to dla niego jasne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA