logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SEG CT2810 - Opóźnienie obrazu i drgania przy włączaniu, chassis 11AK49?

fontek 04 Lut 2007 19:43 1240 3
REKLAMA
  • #1 3528407
    fontek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam.
    TV SEG CT2810 -brak oznaczenia chassis, może 11AK49, proszę o potwierdzenie.
    Po włączeniu wyłącznikiem sieciowym i wyzwoleniu z pilota lub przyciskiem P+ na klawiaturze trzeba czekać ok. 10s. na obraz.
    Zanim pojawi się obraz , to przez chwilę jest matowy ekran podobnie jak na AV, następnie pokaże się nr programu ale skacze kilkakrotnie góra-doł . Dopiero gdy wejdzie obraz grafika się stabilizuje i nr programu stoi stabilnie w prawym górnym rogu.
    Po wyłączeniu do czuwania i powtórnym załączeniu TV taka usterka nie pojawia się.
    Napięcia podane na płycie zgadzają się, podstawione większość elektrolitów.
    Proszę o podpowiedzi co może być przyczyną takiej usterki.
  • REKLAMA
  • #2 3529407
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam.
    Chassis 11AK28. Sprawdź napięcie +200V na PK, napięcia zasilające układy oróbki sygnałów (video i synchro) n.p. +12V(+8V), elektrolity w tych gałęziach. Zróć uwagę na układ pionu.
  • REKLAMA
  • #3 3529671
    fontek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam.
    Dziękuje za zainteresowanie tematem.
    Elektrolity w 135V i 200V na wzmacniacze wizyjne wymienione profilaktycznie
    , napięcia są prawidłowe .Na pion 10V i 45V mam zaraz po starcie wysokiego , kondki też podstawiane..Pozostałe napięcia 16V , -14V i +14V oraz 5V na procek prawidłowe a po starcie wysokiego +12V, dodatkowo dokładałem nowe elektrolity , ale nie było poprawy.
    Gdzie go boli?
  • #4 3531257
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Sprawdź czy nie miesza tu układ teletextu. Jak wygląda sygnał w tym czasie na oscyloskopie? Czy obraz w czasie drgań jest prawidłowy, czy nie jest przesterowany, odstrojony?

Dodano po 5 [minuty]:

Sprawdź elektrolity przesyłające sygnał (jeżeli takie są). Nie mam przed sobą schematu.
REKLAMA