logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STX GDN-25-100-8-SC – czy zmniejszyć obudowę zamkniętą subwoofera?

puszak 04 Lut 2007 21:17 1809 3
  • #1 3528871
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    witam
    dosc dawano zrobilem na tym glosniku suwoofer lecz zrobilem na duza dziure na glosnik ale jakos go tam zamocowalem. Zrobilem kilka dni temu do tego suba wzmak na 7294 i przy glosniejszym sluchaniu glosnik brzeczal bo byl zle umocowany.Zabralem sie za poprawienie tego i teraz chcialbym przy okazji lepiej go zrobic.Mam zamknieta obudowe : wys:38,5cm szer: 45cm dl: 45cm
    wymiary jakie podalem sa to wymiary zewnetrzne calosc wykonana z 2cm plyty od starej szafy
    moje pytania:
    czy dobze zrobilem obudowe do tego glosnika czy moze troche zmniejszyc litraz
    jezeli wstawil bym br to czy glosniej by gralo bo trche za ciho to gra jesli tak to jaki br
    a takze ktora scianke mam wytlumic jak dotad mialem wytlumione wszystkie okolo 2cm gabka
  • #2 3529644
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    czyli paczka 58l.
    Przy tej objętości już bym nie dawał BR do tego głośnika.. .f3 na 48Hz da już pożądany efekt :) głośnik jest cichy sam z siebie.

BR podniesie głośność dość znacznie, ale pogorszy jakość (będzie mulić strasznie),
    Strojenie wymaga teraz już dyskusji, ja proponuje 35Hz (rurka fi 100 długa na 25cm)
  • #3 3530322
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    jak sprawdzalem sobie na generatorku to basy przykladowo 30hz ledwo co byly slyszalne a jak nastawilem 70hz to byl to najglosniejszy moment az mi szafka cala brzeczy
    obliczylem obudowe w priogramie dla tego glosnika i mi wyszlo 40l to co mam teraz zrobic zostawic tak jak jest czy moze wsadzic cos w srodek zeby bylo mniej litrow?
    i co z tym wygluszseniem
  • #4 3530354
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    zacznijmy od tego czy chcesz br czy zamkniętą ??

osobiście uważam że te 58l było lepsze od 40 mimo że impuls był nieco gorszy.

Jak br to wygłuszenie dajesz mało, tylko po ściankach. jak zamknięta to około 3/4 obudowy (było o tym wiele razy).

W kwestii czy br czy zamknięta - na czym Ci bardziej zależy - na resztkach jakości z tego głośnika czy na głośności ?
REKLAMA