logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento 1.8 – wysokie spalanie, czarny dym, szybka awaria sondy lambda

mozilla 05 Lut 2007 11:49 2210 7
REKLAMA
  • #1 3530590
    mozilla
    Poziom 11  
    Witam mam vw vento z silnikiem 1,8 i mam spory problem tylko nie bardzo wiem z czym a mianowicie autko sporo pali kopci na czarno ale nie traci na mocy już dwa razy w ciagu m-ca wymieniałem sonde lambde po każdej wymianie przez jakiś czas było dorze tzn. mało palił i nie kopcił czy to możliwe że tak szybko popaliły się te sondy jeśli tak to jaka tego jest przyczyna:?:
  • REKLAMA
  • #2 3530751
    pafa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Kup oryginał, a nie jakieś podróby!!!

Oszczędzanie na sondach wcale nie przynosi efektu :?
  • REKLAMA
  • #3 3532098
    arto
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    a moze to cz. temperatury. trzeba zwagowac:D
  • REKLAMA
  • #4 3532107
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    Zrób porządną diagnostykę silnika, może coś wysyła napięcie na sondę i ją pali, może te sondy były w porządku.
    Sprawdź czujnik temperatury cieczy chłodzącej.
  • REKLAMA
  • #5 3532293
    bartek18150
    Poziom 11  
    Sprawdz solidnie instalacje elektryczna, poszukaj przegryzionych, przepalonych kabli, albo miernik w reke i jedziemy :)
  • #6 3532339
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2103
    przejżyj instalację pod względem zwarć zobacz czy przewód od sondy nie jest zwarty do masy miałem taki przypadek w audi 80 1,8
  • #7 3534756
    mozilla
    Poziom 11  
    Tzn. tak sonda jest Boscha, wszystkie czyjniki są ok. bo były wymieniane i tu jest problem z diagnostyką bo nie można połączyć się z komputerem niedawno był podłączany i było ok. i jak przestała działac sonda to i połączenie z komputerem też i jedyne co mi zostaje to zaprowadzić do elektryka bo ja nie mam bladego pojęci o co chodzihttps://obrazki.elektroda.pl/87_1170758450.jpghttps://obrazki.elektroda.pl/27_1170758502.jpg
  • #8 3538782
    mozilla
    Poziom 11  
    Powiem tak sam tego nie zrobie także auto zaprowadzam do elektryka za wszelkie porady dzięki ale cała ta elektr. to nie na moja banie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel VW Vento 1.8 zgłasza problem z wysokim spalaniem, czarnym dymem oraz szybkim uszkadzaniem sondy lambda, która była wymieniana dwukrotnie w ciągu miesiąca. Po każdej wymianie zużycie paliwa i emisja dymu poprawiały się tymczasowo. Wskazano, że przyczyną może być stosowanie podróbek sond lambda, dlatego zaleca się zakup oryginalnych części. Sugerowano również wykonanie dokładnej diagnostyki silnika, ze szczególnym uwzględnieniem czujnika temperatury cieczy chłodzącej oraz sprawdzenie instalacji elektrycznej pod kątem zwarć, uszkodzonych lub przegryzionych przewodów, które mogą powodować uszkodzenia sondy. Autor potwierdził, że sonda jest oryginalna marki Bosch, a wszystkie czujniki zostały wymienione. Problem z diagnostyką pojazdu polega na braku połączenia z komputerem po awarii sondy, co wskazuje na możliwe uszkodzenia elektryczne. Ostatecznie zdecydowano o konsultacji z elektrykiem samochodowym w celu dalszej diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA