logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Soft Start dla pompy CO Grunfos, aby zredukować hałas?

rmajda 05 Lut 2007 18:47 7088 16
REKLAMA
  • #1 3532175
    rmajda
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Mam przy piecu pompę CO firmy Grunfos. Jeśli sterownik ją załącza to słychać puknięcie w rurach instalacji CO. Czasem to puknięcie jest dosyć głośne a czasem nie. Nie wiem od czego to zależy. Mam takie pytanie czy jest jakiś układ który pozwoli na miękki start pompy, czyli coś takiego żeby pompa nie zaczynała pracy z meksymalnymi obrotami tylko narastająco?
  • REKLAMA
  • #2 3532399
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    Oczywiście że są takie układy, ale.....
    Czy przypadkiem nie masz, na zasilaniu kotła zainstalowanego bypasu z kulowym zaworem zwrotnym, w celu przełączenia zasilania wymuszonego pompą C.O. na zasilanie grawitacyjne?
    Jeśli tak, to właśnie puka ten zawór zwrotny.
    Pozdrawiam kavma
  • #3 3532412
    rasbas
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    To puknięcie jest pewnie spowodowane przez zawór zwrotny (nie wiem czy tak się dokąłdnie nazywa). Jak pompa zaczyna pompować to kulka pod wpływem ciśnienia zostaje podniesiona i powoduje, że woda płynie tylko przez pompę. Nie ma się czym przejmować, bo tak ma właśnie być. Nie jest to wina pompy.
    Pozdrawiam.
  • #4 3534307
    rmajda
    Poziom 20  
    Tak, mam dwie pompy jedna do CO druga do CWU bo taki mam piec :-). Rzeczywiście są dwa zawory zwrotne. Ale jak się nie ma czym przejmować to OK.

Kolega kavma: czy możesz mi podać namiary na takie układy? Bo wiesz czasem to puknięcie potrafi obudzić w nocy :-) i o ile to możliwe chciałem to wyeliminować.
  • REKLAMA
  • #5 3534408
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1970
    Pompa jest smarowana wodą którą to przetłacza, potrafi się tak zastać, że np. nie da rady wystartować na 1 biegu. I należy odkręcić śrubę do odpowietrzania i ruszyć wirnikiem, lub spróbować na wyższym biegu. Jeżeli zastosujemy miękki start takiej pompy, może się zdążyć że nie wystartuje i spali się silnik pompy.
    Może najpierw ustawić pompę na drugim biegu i zobaczyć czy będzie stukać.
  • #6 3534563
    rmajda
    Poziom 20  
    Pompy mam ustawione na 1 biegu i stuka. Pewnie się bedę musiał z tym pukaniem pogodzić, bo nie chciał bym spalić pompy.
  • REKLAMA
  • #7 3534695
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Spróbuj podnieść temperaturę załaczania pompy u mnie pomoglo i niestuka. Pozdro.
  • #8 3534791
    rmajda
    Poziom 20  
    A jaką masz ustawioną ja mam 36C
  • #9 3535295
    rasbas
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Troszkę mało wg mnie. Ja zrobiłem sobie sterownik na Mega128 i ustawiłem w dzień Ton 45*C Toff 35*C a w nocy Ton 40*C i Toff 32*C. Pewnie masz najprostszy regulator bimetaliczny, więc ustaw powiedzmy na 40*C, bo po co ma pompa pracować, jak jeszcze piec się nie rozgrzał dobrze.
  • #10 3536414
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Ja mam ustawioną na 45°C. Dziękij histerezie włącza sie przy 47°C a wyłącza przy 42°C.
  • REKLAMA
  • #11 3538438
    rmajda
    Poziom 20  
    OK, zmienię na 45, zobaczymy jak będzie pracować. A sterownik mam raczej dobry bo już na mikrokontrolerze z możliwością podłączenia sterownika pokojowego którą to możliwość bardzo sobie cenię. Przynosi niezły zysk jeśli chodzi o spalanie.
  • #12 3539443
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    zwiększenie temp. załączenia spowoduje załączenie przy większym przepływie grawitacyjnym i zmniejszenie stuknięcia.
    Miekki start sie wyeliminuje stuknięcia a jedynie go opóźni bo kulka jest minimalnie lżejsza od wody i "poczeka" na ruch wody w dół.
    U mnie jest kulka gumowa i prawie nie stuka. Jeśli masz aluminiową to możesz sobie zmienić cały zawór zwrotny.
  • #13 3759783
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    U mnie zagotował się piec bo pompa miała za małe obroty. Lepiej żeby walnęła jak ma zawór nie zadziałać i zagotować piec. Pozdrawiam.
  • #14 3767803
    romeo
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Soft Starty stosuje się dla duzych obciażeń w celu zabezpieczeń sieci przed wachaniami napięcia
    pompa wodna to pobór rzedu 25-60W masz problem tylko hydrauliczny zawór zwrotny
  • #15 15441502
    Ricorro
    Poziom 17  
    Ocena: 115
    Nie kombinujcie jak koń pod górkę :D albo Kargul przy nawozach :D :

https://sklep.avt.pl/avt1613.html

Układ AVT1613 z soft startem i CISZA (u mnie 2 lata już działa pompka omnigena 25-40 180))

a pompka startująca przy 40 stopniach to jakieś nieporozumienie :!: pół żaru w piecu i silnik robi STOP :?: gratulacje pomysłu :!: chyba że według myśli "kto bogatemu zabroni" :spoko: :D

PS. Widzę że kotlet z przed kilku dobrych lat ale po co ma wam stukać i budzić w nocy. Polecam :bye:
  • #16 15446058
    franios
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    U mnie przy piecu występuje to samo, gwałtowne ruszenie pompy powoduje słyszalne puknięcie w grzejnikach szczególnie słyszalne w nocy.Pompa jest na 1 biegu ,nie mam żadnego obejścia zaworu zwrotnego.Myślę że soft start jest dobrym pomysłem .Takie regulatory są np;w odkurzaczach szlifierkach kątowych i innych elektro narzędziach .
  • #17 15446342
    Ricorro
    Poziom 17  
    Ocena: 115
    Kolego "Jak mnie to stukanie wku.....o (wkurzało) dopiero to pomogło

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem głośnych puknięć w instalacji CO wywołanych przez nagłe załączanie pompy CO marki Grundfos. Przyczyną hałasu są zawory zwrotne, które pod wpływem ciśnienia wody powodują charakterystyczne uderzenia. Zastosowanie miękkiego startu pompy jest teoretycznie możliwe, jednak w praktyce może prowadzić do problemów z rozruchem i uszkodzeniem silnika, zwłaszcza przy pompach smarowanych wodą. Zaleca się ustawienie pompy na wyższy bieg lub podniesienie temperatury załączania, co zmniejsza gwałtowne zmiany przepływu i redukuje stuknięcia. Wskazano również, że wymiana zaworu zwrotnego na model z gumową kulką może ograniczyć hałas. Soft starty są powszechnie stosowane przy dużych obciążeniach elektrycznych, ale w przypadku pomp CO o niskim poborze mocy problem jest głównie hydrauliczny. Polecono także gotowe układy soft start, np. AVT1613, które w praktyce eliminują hałas przy pompkach obiegowych. Podkreślono, że zbyt niskie obroty pompy mogą prowadzić do przegrzania kotła, dlatego kompromis między redukcją stuknięć a bezpieczeństwem pracy jest istotny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA