logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Siena 1.4 - Rozładowujący się akumulator przez radio?

tomxx 05 Lut 2007 21:38 2618 15
REKLAMA
  • #1 3533030
    tomxx
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Mój dziadek kiedy miał fiata sienna 1.4 sprzedał go mi(tzn. swojej córce czyli mojej mamie) No i gdy on miał ten samochód to miał coś takiego że jak niewyciagnął radio (całe radio wyciągane z poloneza wziął) to po dwoch dniach akumulator padał no i trzeba było ładować, a gdy wyciągnął radio problemu niebyło. Dzisiaj chciałem odpalic samochód-dupa:/ akumulator od auta kupna ładowany był z 5 razy.Ja mam radio też ale normalne-nie żadne kąbinatorskie FSO. No i dzisiaj kupiłem nowy akumulator. Czy to może być tak że jest gdzieś zwarcie no i akumultor się rozładowywuje?? Trzeba wymienić całe przewody głównego zasilania??

P.S.Jak mocowałem akumulator to obejma ten pasek był 2cm za długi podłożyłem pod niego dość gruby kawał drewna może tak być??
    P.S.2.lampki od światłe przeciwmgłowych i ogrzewania szyby tylnej się niepalą jak raz wjechałem na wertepy to się zaświeciły na chwilę, tak samo z wyświetlaczem od radia

Do modertora-jak źle umieściłem to proszę o przeniesienie w odpowienie miejsce
  • REKLAMA
  • #2 3533086
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    To że rozładowuje ci akumulator to jest wina jakiejś usterki w radiu. Niestety nieda się tego zrobić wirtualnie. Musisz zanieśc do jakiegos serwisu car audio.

Co do żarówek w kontrolkach to coś ci nie łaczy np.włókno w zarówce albo zle jest włożona zarówka.
  • #3 3533103
    tomxx
    Poziom 12  
    Włókno ? wyświetlacz od radia tak samo niepali się:/ Elektryk powiedział że niezrobi tego w zimę bo by musiał połamać zaczepy żeby się dostać do przewodów:/
  • REKLAMA
  • #4 3533170
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Jak w ziemie połamie zaczepy to w lecie tak samo. Mysle że w radiu nie zajmie to wiecej niz 20 minut w najgorszym przypadku.
  • #5 3533184
    tomxx
    Poziom 12  
    Ja mówię o zaczepach od deski gdzie jest reglacja ciepło/zimno
    Doczytałem się że jak jest zepsuty regulator napięcia to własnie mogą być takie fanty, wchodzę w grę szczotki? czy nie ?. Jutro na noc odłącze radio(kostki)
  • #6 3533948
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Po prosty poszukaj rozsądniejszego elektryka samochodowego a nie kombinuj sam nie znając podstaw i metodami partackimi. Każde radio można bez większego problemu wyjąć jak się wie jak a to nie każdy elektryk wie jak.
    Ładowanie łatwo sprawdzić mierząc napiecie na akumulatorze a także pobór prądu w całym aucie. Więc nie słucha "mądrości" z intenetu lecz poszukaj osób kompetentnych.

SlaweK
  • #7 3534498
    tomxx
    Poziom 12  
    Dzisiaj rano odpalił
  • #8 3534676
    ic3ek
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Jeśli znasz sie chociaż troche na mierniku [V] [A] to proponuje sprawdzić napięcia ładowania i w stanie spoczynku [V], oraz ile po zamknięciu auta pobierane jest prądu z akumulatora. Po takich czynnościach można stwierdzić już z grubsza co jest grane.

Jeśli nie znasz sie na mierniku to nawet nie zaczynaj sie bawić w szukanie przyczyn tylko jedz do fachowca, tylko nie takiego który tłumaczy sie zima, bo taki człowiek jest ...:!::!:
  • REKLAMA
  • #9 3535225
    tomxx
    Poziom 12  
    Jak narazie dzisiaj 6 razy odpalałem go(musiałem trochę pokręcic się) i bez zarzutów odpala
  • #10 3535287
    SlaweK
    Poziom 43  
    Podejdź do tego logicznie albo odpuść bo albo masz uszkodzenie albo nie. I albo twierdzisz że dziś zapalił to jest w porządku. Możesz się mylić. Podjedź do sensownego elektryka samochodowego który szybko powie Ci czy jest dobrze czy źle. Jeśli jakieś urządzenie (np radio, alarm...) podbiera prąd z akumulatora to łatwo to sprawdzić mierząc prąd jaki płynie z akumulatora na wyłączonych wszystkich odbiornikach a ładowanie teź nie jest trudno sprawdzić. W zimie gdy temperatury są niskie akumulator sam też traci prąd i jeżdżąc na swiatłach po mieście bilans prądowy jest ujemny, więcej pobierają z niego światła niż doładuje alternator i po prostu trzeba o tym pamiętać, szczególnie mają nie pierwszej młodości akumulator a będzą pewnym że reszta układów jest sprawna. Ale to niech sprawdzi fachowiec bo nas zamęczysz pisząc że dziś zapalił a jutro czy pojutrze nie.

SławeK
  • #11 3535319
    tomxx
    Poziom 12  
    Kiedys w piątek testowałem ten samochód z ojcem no i postał w garażu 2! dni! i w poniedziałek już niezapalił-aku miał 3 lata, wczoraj kupiłem nowy
  • #12 3535372
    SlaweK
    Poziom 43  
    Oj, tak to jest jak testuje dwóch z których żaden nie ma pojęcia. 3 lata to nie jest za wiele dla akumulatora ale i nie mało. Czy to tak trudno wziąść prosty miernik uniwersalny, wyłączyć wszystko w aucie, zdjąć jedną klemę i w rozłączone miejsce włączyć miernik ustawiony na pomiar prądu (A) mierząc dokładnie jaki prąd płynie. Wartość poprawna jest mniejsza nią 10-20mA a najlepiej żeby była jak najniższa a większa wartość wskazuje na to że coś podkrada prąd i wymiana akumulatora teraz poprawi odpalanie auta (więce prądu w akumulatorze) ale nie wyeliminuje problemu. Teraz możesz nie odpalić po 4-5 dniach a jak postoi (np jak zachorujesz i nie będziesz używał auta 2-3 tygodnie) pusty akumulator to nawet w okresie gwarancji padnie na amen i znów się będziesz dziwił.
    Dlatego tłumaczę jak krowie na rowie, żebyś podjechał do sensownego elektryka samochodowego żeby sprawdził pobór prądu czy coś go nie pokrada i ładowanie.

SławeK
  • #13 3536662
    tomxx
    Poziom 12  
    Testowaliśmy samochód pod wzgledem prędkości- wyprzedzanie itp.
  • #14 3538222
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    to ile idzie...............to diesel czy benzyna ? :D
  • REKLAMA
  • #15 3538278
    SlaweK
    Poziom 43  
    To nie jest forum motoryzacyjne żeby się chwalić a jak widać u takich nie jest ważna pełna sprawność auta tylko osiągi a i tak będzie potem "sam go pcham go ale mam go".
    Jeśli jeszcze raz temat zboczy na drogę nieelektryczną to go zamknę.

SławeK
  • #16 12229866
    tomxx
    Poziom 12  
    Okazało się że radio było źle na kostkach zrobione..
    ktoś mądry dał plus od aku na stałe - i radio ciągle dostawało prąd

Podsumowanie tematu

✨ Problem rozładowującego się akumulatora w Fiacie Siena 1.4 był spowodowany nieprawidłowym podłączeniem radia, które miało stałe zasilanie z akumulatora, co powodowało ciągły pobór prądu. Wcześniej radio wyciągane z Poloneza powodowało rozładowanie akumulatora po kilku dniach, a po jego wyjęciu problem znikał. Dodatkowo występowały problemy z kontrolkami świateł przeciwmgłowych, ogrzewania tylnej szyby oraz wyświetlaczem radia, co mogło wskazywać na uszkodzone żarówki lub złe ich osadzenie. Zalecano pomiar napięcia i prądu pobieranego z akumulatora w stanie spoczynku za pomocą miernika uniwersalnego, aby wykryć ewentualne zwarcia lub nadmierny pobór prądu. Wskazano na konieczność konsultacji z doświadczonym elektrykiem samochodowym, który potrafi prawidłowo zdemontować radio i sprawdzić instalację elektryczną. Po odłączeniu radia na noc problem rozładowania ustąpił, a ostatecznie okazało się, że radio było źle podłączone na kostkach, co powodowało stały dopływ prądu z akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA