logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C60, wyłącza się sam po naładowaniu baterii

cloudfly 05 Lut 2007 23:07 2896 10
  • #1 3533578
    cloudfly
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie...
    Problem dotyczy Siemens'a C60 w którym to po naładowaniu baterii na full, telefon wyłącza się - bez względu na to, czy ładowanie następuje na włączonym czy wyłączonym telefonie (bo w obu przypadkach na sekundkę na samym środku wyświetlacza pojawia się na całej długości wiersza pozioma linia, po czym gaśnie cały wyświetlacz). Ponieważ mam dwa telefony Siemens C60 (jeden jest sprawny), to zamieniałem zarówno ładowarkę jak i baterię między innymi - bez skutku, usterka na pierwszym z nich wciąż występuje. Do wadliwego telefonu wgrałem full flash, eeprom, ustawienia beterii z drugiego telefonu - bez skutku... Czy ktoś spotkał się już może z takim problem i wie jak go rozwiązać?
  • #2 3534071
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Są 2 rozwiązania:
    1.Wymień dialoga i według schematu prześledź zasilanie (mo prawdopodobne ale jednak)
    2.Musisz wykalibrować baterie (bardziej możliwe)
    Na necie są opisy ogólenie do programu sensor tool musisz podać wartość (V) min. baterii oraz max.
    Więcej znajdziesz na google ;)
  • #3 3539472
    greg76
    Poziom 11  
    Ja bym zaczął od baterii, tez tak miałem a dopiero potem schemat a na końcu dialog
  • #4 3556853
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Podobny problem był w siemensach MT50 lub A50. Wystarczyło zaklejenie taśmą środkowego pinu (styku) baterii. Problem ten występował z nieoryginalnymi bateriami. Spróbuj tego, może akurat...
  • #6 3557566
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    A sprawdzałeś to kiedyś?? Na pewno nie. Kiedyś tak używałem MT50 i jakoś mi ładował, a 2 minuty temu zakleiłem środkowy styk baterii w A70 i jakoś telefon działa i ładuje! Sprawdź to praktycznie!
  • #7 3562678
    hewen
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam.Potwierdzam ,że po zaklejeniu środkowego styku na baterii Best do MT50 telefon bez problemu się ładuje i co najważniejsze nie wyłącza się.A miałem już tą nową baterię wyrzucić do kosza.Pozdrawiam.
  • #8 3562704
    pdm64
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Hej

Sprawdź czy przypadkiem telefon nie przeładowuje Ci baterii bo wszystko na to wygląda, czy ładowanie nie trwa zbyt krótko, jeżeli tak to na 99% masz zwarty tranzystor w torze ładowania taki sześcinongowy scalak na lewo od złacza sim. Możesz tez to sprawdzić mierząc napięcie na stykach baterii z wyjętą baterią i podlączoną ładowarką. Jeżeli jest zbliżone do napięcia ładowarki wymieniaj w ciemno tego mosfeta.

pozdrawiam pdm64
  • #9 3579202
    gainergsm
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    nie wiem czy do końca epol ma racje ale z tym że na nieorginalnej bateri się wyłańcza po naładowaniu to na 100% miałem już nie jeden taki przypadek w siemenśie,pozdrawiam.
  • #10 3594174
    Xeo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam :D

A kto ma może zczytany pliczek do C60 aby skalibrowac bateryjke? Mam akurat c60 na stole i nie mam pliku do niego sa rozne w ogolnych paczkach z sens toolem ale do c60 nie znalazlem a od mc60 nie działa. :|

Z góry Dziekuje :D

pzdr.Xeo
  • #11 3653999
    skali
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Mam ten sam objaw ale mi się zaczęło tak robić po postawieniu go na nogi po tym jak tylko mignął i zabzyczał.
    Za pomocą SST wgrałem mu full flasha V20 i telefon ożył ale problem był z naładowaniem baterii, ponieważ nie potrafił doładować baterii na fula a przy lekko rozładowanej już wyświetlał "bateria pusta naładuj".
    Znalazłem na elektodzie plik ustawień baterii .bst do v16 i wgrałem mu i już teraz wskaźnik bateri jest OK, nie wyłącza się za wcześnie ale właśnie po naładowaniu wyłącza się.
    Wydaje mi się że to będzie zależne właśnie od tego pliku.
    Czy ma może ktoś taki plik z wersji V20 lub V27, ewentualnie poświęci trochę czasu i zczyta z jakiegoś telefony programem SST.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens C60, który po pełnym naładowaniu baterii samoczynnie się wyłącza, niezależnie od stanu telefonu podczas ładowania. Próby wymiany baterii i ładowarki oraz wgrania pełnego flasha i ustawień EEPROM nie rozwiązały problemu. W dyskusji zaproponowano dwie główne metody rozwiązania: kalibrację baterii za pomocą programu Sensor Tool, gdzie należy ustawić minimalne i maksymalne napięcie baterii, oraz sprawdzenie i ewentualną wymianę elementów układu zasilania, w tym tranzystora MOSFET odpowiedzialnego za ładowanie. Wspomniano także o problemach z nieoryginalnymi bateriami, które mogą powodować wyłączanie się telefonu po naładowaniu. Dodatkowo, w innych modelach Siemens (MT50, A50, A70) stosowano metodę zaklejenia środkowego styku baterii taśmą, co czasem rozwiązywało problemy z ładowaniem i wyłączaniem, choć opinie na ten temat są podzielone. Użytkownicy zgłaszali również potrzebę posiadania odpowiednich plików kalibracyjnych (.bst) dla baterii w wersjach firmware, które wpływają na poprawne działanie wskaźnika baterii i stabilność zasilania. Wskazano, że problem może być związany z przeładowaniem baterii lub uszkodzeniem elementów układu ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA