logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć kartę PCI do sterowania urządzeniem zewnętrznym?

Vinnic 15 Wrz 2003 10:08 3299 14
REKLAMA
  • #1 327199
    Vinnic
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich.
    Mój problem chyba nie należy do zbyt prostych. Mianowicie chodzi mi o zrobienie karty PCI, która sterowałaby zewnętrznym urządzeniem.
    Możnaby użyć portów szeregowych czy równoległych lub też wykorzystać kartę z tymi portami, ale mnie zależy właśnie żeby to był bezpośredni dostęp do magistrali PCI. Prosiłbym o wszelkie dane dotyczące karty: schematy, biblioteki (najlepiej na 8051 lub innych), oraz wskazówki jak tym wszystkim sterować z poziomu Windows. Bardzo pomocne będą dla mnie wszelkie wsazówki jak zabrać się do problemu i czy gra warta jest świeczki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 327245
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Wydaje mi się że cała dokumentacja od wersji 2.1 jest płatna. Jednocześnie cała dokumentacja <2.1 kiedyś była darmowa a teraz też stała się płatna.
  • #4 327576
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ja bym się za to zabrał od strony ISA tnz. Zapoznać się z całą dokumentacją kart prototypowych na isa opartych właśnie na 8051. Troche tych projektów a raczej prototypów było a projekt jeden i ten sam tylko sposób adresowania i płytka zmieniała się w zależności od twórcy. Wydaje mi się że cała zabawa to przełożyć to na prot PCI i w moim mniemaniu wszysto powino grac. Oczywiście jeszcze kwestia zminy oprogramowania i drobne poprawki ale podstawy te same..
  • #5 327667
    elektryk
    Poziom 42  
    bubels napisał:
    Wydaje mi się że cała zabawa to przełożyć to na prot PCI i w moim mniemaniu wszysto powino grac.
    Jest kilka "drobnych" różnic:
    ISA jest mapowana na porty PCI na przestrzeń adresową pamięci
    PCI wykorzystuje mechanizm PnP który urządzenie MUSI obsługiwać
    PCI wykorzystuje 32bit szyne i multiplexowane szyny danych i adresów
    Szyna PCI jest oparta na transakcjach a szyna ISA na bezpośrednim adresowaniu
    Szyna PCI jest w podstawowej wersji taktowana 33MHz więc wypadałoby żeby układ mógł działać z taką prędkością, procek musiałby być 2, 3x szybszy.

PS za opieke na standardem PCI odpowiada zrzeszenie PCI-SIG w którym członkostwo rocznie kosztuje $3000 (w tym dostęp do wszystkich dokumentacji, doradztwa technicznego, nadanie VendorID, prawo do oznaczenia znakiem PCI, itp). Nie będąc członkiem zrzeszenia można zakupić dokumentacje luzem w cenie ok $100 za jedną kopie/dokumentacje plus VAT, cło, wysyłka itp. Wszelkie szczegóły: http://www.pcisig.com/
  • #6 327677
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    A to przepraszam! Nie zagłębiałem w torie szyny PCI bo nie byo ku temu okazji... i to mój błąd! Bylem przekonany że rużnica jest bardziej banalna.
  • #7 327824
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    w ep był chyba opis takiej karty
    poszukaj w dwóch ostatnich rocznikach (nie ma ich w archiwum na stronie ep)
  • REKLAMA
  • #8 328267
    Vinnic
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Jednak tak jak myślałem, problem wcale nie jest prosty. Może ktoś pamięta, w którym numerze EP była opisywana karta PCI.
  • #9 328290
    viki
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    EP_5_2002
  • REKLAMA
  • #10 424584
    zysiu
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Tez problem obslugi i wykonania podobnej karty nie pozwala mi spac od dawna, jedyne co znalazlem to firma PLX Technology, ktora produkuje uklady (przejsciowki) PCI -> ISA. Stronka: http://www.plxtech.com/. To mogloby byc rozwiazanie dobre do pewnych projektow, jednak mnie nadal interesuje budowa takiej karty na jakims CPLD albo FPGA.
  • #11 424654
    zysiu
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    viki napisał:
    EP_5_2002

Jakby ktos mial ten artukul i mogl go zeskanowac i wyslac na mojego maila to bylbym bardzo wdzieczny.

zysiu malpa ckomp kropka net
  • #12 424689
    elektryk
    Poziom 42  
    Chyba chodziło o ten artykuł, uprzedzam że będziecie zawiedzeni.
    Załączniki:
    • ep5_02_pci.pdf (333.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 424820
    JSD
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W internecie jest tego mnóstwo - resztę znajdziesz na Elektrodzie !

I tak:

1. Opis magistrali PCI wielokrotnie przewijał się w załącznikach na Elektrodzie

2. www.opencores.org - kod do syntezy interfejsu PCI (można również znaleźć wersję komercyjną)

3. Max II Plus lub Xilinx ISE - narzędzie do syntezy układu dekodującego sygnały magistrali PCI (układ FPGA)

4. Orcad lub inny system do opracowania projektu fizycznego (schemat + PCB)

5. Adresy firm w których kupisz kości FPGA

6. Adresy firm, które wykonają płytkę

itd.

Powodzenia
  • #14 779263
    obe
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    sterowanie przez złacze PCI to bardzo skomplikowana sprawa, jeśli nie masz tym kierunku jakiś doświadczeń to radzę nie ruszać tematu, no chyba że masz sporo czasu jakieś niezłe zaplecze sprzętowe i odpowiednio dużo wiedz aby ugryźć ten temat, a jeśli Cię jeszcze nie odstraszyłem to proponuje zerknąć na mostek PCI2ISA: PCI9052 lub 9050 - właśnie piszę magisterkę zwiazaną z tym układzikiem i sądzę że wiem o czym piszę :-(
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia karty PCI do sterowania urządzeniem zewnętrznym z bezpośrednim dostępem do magistrali PCI, bez użycia portów szeregowych czy równoległych. Podkreślono, że dokumentacja standardu PCI, zwłaszcza od wersji 2.1, jest płatna i dostępna przez organizację PCI-SIG, której członkostwo kosztuje około 3000 USD rocznie. Różnice między magistralami ISA a PCI zostały omówione, wskazując na bardziej złożony charakter PCI, m.in. obsługę PnP, 32-bitową szynę, taktowanie 33 MHz oraz transakcyjny charakter komunikacji. Sugerowano rozpoczęcie od projektów ISA opartych na mikrokontrolerach 8051 i przeniesienie ich na PCI, choć wymaga to znacznych modyfikacji oprogramowania i sprzętu. Wskazano na dostępność kodów do syntezy interfejsu PCI na FPGA (np. na www.opencores.org) oraz narzędzi do projektowania PCB (Orcad, Xilinx ISE). Wspomniano o firmie PLX Technology produkującej układy mostków PCI-ISA (np. PCI9050, PCI9052), które mogą ułatwić realizację projektu. Zwrócono uwagę, że budowa własnej karty PCI jest skomplikowana i wymaga zaawansowanej wiedzy, sprzętu oraz czasu, a alternatywnie można rozważyć zakup gotowych rozwiązań dostępnych na rynku. Wskazano również na artykuły w czasopiśmie Elektronika Praktyczna (EP_5_2002) jako potencjalne źródło informacji o kartach PCI.
REKLAMA