logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy SELENIUM 15 PW5-SLF + DH 200 E-E to dobry wybór bez subwooferów?

Virus_No9 06 Lut 2007 15:15 1522 8
REKLAMA
  • #1 3535536
    Virus_No9
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!

Czy zestew SELENIUM 15 PW5-SLF + DH 200 E-E ma racje bytu? chciał bym złożyć zestaw który nie wymagał by zbytniego podparcia subami i miał by spl na dosc przyzwoitym poziomie. Teraz mam stxy 30-300 + 8 gdwt 150 spl który wytwarzaja jest ok ale basu z tego nie ma:/

Driver napewno bedzie ten poniewaz jest w przystepnej cenie, napewno nie bedzie wiekszej dziury w paśmie jak na tych stxach:)

Co do 15" moze macie jakies inne propozycje? Do 400zl/szt. Prosze nie piszcie dozbieraj i kup xxx bo yyy jest ble.

Grało to bedzie w róznych pomieszczeniach najczesciej 80m2 i 120m2, czasem jakas sala gim, ale nie wymagam zbytnich fajerwerkow, aby mocniej i glosniej jak na tym co mam teraz.
  • REKLAMA
  • #2 3535774
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Spl Ci wzrośnie, będziesz miał mniejszą dziurę w paśmie ale jednak dalej będzie. Konkretnego basu z tego też nie dostaniesz, ten model selenium nie jest typowym basowcem.
    Dużo lepszą opcją będzie mniejsze nadstawki choćby selenium 12 cali albo 10 i do tego subik.
  • #3 3535796
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    W zasadzie kolega wyzej ma racje.
    Ale... dlaczego zakladasz nowy temat skoro praktycznie identyczny wlasnie jest omawiany?
  • REKLAMA
  • #4 3535972
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Celestion truvox 1525 ok 350zł dobry uniwersalny albo 1525e bardziej basowy
  • #5 3536003
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    poopieram hirogen - do tego moze być ten selenium
  • #6 3536514
    Virus_No9
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jak juz mówiłem ma byc 15" + driver bez suba, nie mam czym tego wozic wiec tylko taka opcja wchodzi w gre, 2 rzecz to wielkosc miasteczka, mało ludzi i wiekszy sprzet sie nie zwróci:/ Jak juz zmieniac to na lepsze i wieksze:)

Dzieki za pomoc! Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3613865
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    hirogen napisał:
    Celestion truvox 1525 ok 350zł dobry uniwersalny albo 1525e bardziej basowy

Mam pytanie :D. Gdzie można kupić ten głośnik i za ile mniej więcej ???? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3614591
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    te glosniki kupisz np na www.box.com.pl sprzedaje je rownierz na allegro gosc o nicku smstep2 (handluje on monacorem) tr1525e kosztuje sporo bo ok 400zł
  • #9 3617571
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Witam raz jeszcze :D. Ma ktos może zaprojektowana obudowe do głośnikow 15"+driver bo można zasymulować w WiniSD ale nie umiem wyliczyć obudowy trapezowej a takie zwykłe kwadratowe chyba nie bardzo przy tak dużych głośnikach :D. Oczywiście można narysować i obliczyć jakie mniej więcej mają być ścianki ale chcę aby wyszedł poprawny litraż do tych głośnikow czyli myślę, że około 100 litrow będzie optymalne. Oraz jeszcze moje pytanie dotyczące zwrotnicy ;). Czy w takim układzie głosnikow (Truvox 1525e+dh200e-e) ma rację bytu zwrotnica pasywna czy tylko aktywna ??? Oraz czy na przykład jak wyliczę w programie jaką wartość mają mieć cewki i kondensatory do podziały na 2kilo to gdy zlutuję taką zwrotnice będzie ona dzieliła pasmo w takim miejscu czy podczas wzrostu mocy będzie się podział "przesuwał" :D ????. Przepraszam za może trochę mało profesjonalne pytania jak i określenia ale nie umiem tego lepiej sprecyzować :D. Pozdrawiam i z gory dziękuję za odpowiedzi :).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opłacalności zestawu głośnikowego SELENIUM 15 PW5-SLF z driverem DH 200 E-E bez użycia subwoofera. Użytkownik poszukuje konfiguracji zapewniającej przyzwoity poziom SPL i minimalną dziurę w paśmie, działającej w pomieszczeniach o powierzchni 80-120 m² bez konieczności dołączania subwoofera. W odpowiedziach podkreślono, że model Selenium 15" nie jest typowym basowcem i nie zapewni mocnego basu, a mimo poprawy SPL, dziura w paśmie pozostanie. Sugerowano alternatywnie mniejsze nadstawki 10" lub 12" z subwooferem. Pojawiły się też propozycje innych modeli, takich jak Celestion Truvox 1525 i 1525e, które są bardziej uniwersalne lub basowe. Poruszono kwestie projektowania obudowy trapezowej o optymalnej pojemności około 100 litrów oraz pytania o zastosowanie zwrotnicy pasywnej lub aktywnej w układzie Truvox 1525e + DH 200 E-E. Wskazano również źródła zakupu głośników, m.in. allegro i box.com.pl, z cenami około 350-400 zł za sztukę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA