logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig cuc2030 po 30 minutach przechodzi w stan wstrzymania

markero 06 Lut 2007 19:05 1365 6
REKLAMA
  • #1 3536503
    markero
    Poziom 12  
    Witam!
    Telewizor jak w temacie. Usterka polega na tym i telewizor po ok 30min przechodzi w stan czuwania i nie mona załączyć go pilotem. Można go włączyć wyłączając wyłącznikiem sieciowym. Po takim zabiegu telewizor może działać poprawnie kilka godzin. Proszę o jakieś podpowiedzi i sugestie.
    Z góry dziękuje Markero!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3536934
    markero
    Poziom 12  
    Witam!
    Luty poprawione, scalak pionu wymieniony na nowy. nie wiem czego się można doczepić? Dlaczego tak się dzieje tylko po włączeniu.
    Markero!
  • REKLAMA
  • #5 3541775
    markero
    Poziom 12  
    Witam!
    Sugerowaną diodę wymieniłem na nową i dalej to samo. Dla pewności poprawiłem luty przy cewkach odchylających.
    Markero!
  • #6 3542185
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    sprawdź stabilizatory i poprawność napięcia 12V i 5V w momencie kiedy się wyłączy,ewentualnie złącze od cewek odchylania
  • REKLAMA
  • #7 3888710
    markero
    Poziom 12  
    witam!
    Telewizor zamieniony na SONY a ten poszedł na części zamienne.
    Zamykam temat!
    Markero!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Grundig CUC2030 przechodzi po około 30 minutach pracy w stan czuwania i nie reaguje na pilota, można go ponownie uruchomić tylko przez wyłączenie i włączenie zasilania sieciowego. Wskazano na typowe usterki związane z płytą główną, szczególnie w okolicach trafopowielacza i układu odchylania pionowego (scalak), gdzie zalecano poprawę lutowań oraz wymianę scalaka pionu. Wymieniono również diodę D57013 (odpowiednik 1N4148) oraz poprawiono luty przy cewkach odchylających, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie stabilizatorów napięcia 12V i 5V oraz złącza cewek odchylania w momencie przejścia telewizora w stan czuwania. Ostatecznie telewizor został wymieniony na inny model marki Sony, a uszkodzony egzemplarz przeznaczono na części zamienne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA