logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne przełączanie faz zasilania centrali alarmowej na budowie

Wieki 06 Lut 2007 20:19 3874 11
  • #1 3536865
    Wieki
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Opiszę krótko problem. Dom na etapie budowy; zaistniała konieczność założenia systemu alarmowego z uwagi na złodziei, którzy tylko czekają aby z budowy coś ukręcić. System ma pozostać na stałe, jest monitorowany przez firmę ochroniarską, którzy na każde włączenie alarmu reagują. Ponieważ jest to wieś i z prądem są czasami kłopoty, a i na budowie zdarzają się często wybicia bezpieczników, więc system w takich przypadkach reaguje wezwaniem ochrony. Centrala zasilana jest z jednej fazy a pytanie moje brzmi czy można centralę zasilić w przypadku zaniku tej fazy z innej fazy w sposób automatyczny, tak jak w przypadku zaniku napięcia sieci urządzenie jakieś może być podtrzymane na baterii. Swoją drogą centrala ma akumulator, ale sam zanik napięcia już powoduje wysłąnie sygnału powiadamiającego, a i akumulator nie wytrzyma długo.
    Mam nadzieję, że jasno opisałem, chociaż może za długo.
    Dzięki za pomoc.
    Wiesiek
  • #2 3536905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3536921
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam.
    Twoje obawy są jak najbardziej uzasadnione.Pamiętaj można zawsze zastosować akumulatory o większej pojemności, centrala o braku zasilania sieciowego może informować z opóźnieniem np 1h. Jest bardzo dużo możliwości konfiguracji centrali. Piszę opierając się na znajomości central ca64 oraz integra, które bardzo polecam.
    Pozdrawiam.
  • #4 3536928
    luka_z
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Producent celowo zrobił załączanie alarmu podczas zaniku zasilania ponieważ taki zanik może świadczyć o próbie włamania (złodziej odciął zasilanie żeby alarm nie działał i w tej sytuacji alarm ma zadziałać) Zrobienie obejścia jakie proponujesz wpłynie na pogorszenie bezpieczeństwa twojego domu (Zależnie od umowy z firmą ubezpieczeniową takie obejście może być podstawą do zaniechania wypłaty odszkodowania w przypadku włamania) Więc jeszcze raz się zastanów czy chcesz to zrobić. Jeżeli tak to część centralek ma funkcje programowego wyłączania czujnika zasilania poszukaj w instrukcji.
  • #5 3537169
    Wieki
    Poziom 12  
    Dziękuję za rady.
    Centrala to integra 128, a aku ma 17Ah. Nie to myślę jednak jest tu najważniejsze. Wiem, że układ jest tak zaprogramowany, aby naruszenie zasilania traktować jako próbę włamania. Chodzi tylko o to, że w przypadku, gdy zaniki jednej fazy zdarzają się dość często (nie z racji odcięcia zasilania przez włamywacza, chociaż tacy i tak wiedzą, że układ ma zasilanie awaryjne) centrala mogła być zasilona z innej fazy (w końcu trzeba wykorzystać, że ma się do dyspozycji 3 fazy). Choćby ostatnio - były straszne wichury, sąsiedzi mieli akurat zasilanie w domu, a u nas z racji tego, że centrala była zasilana z tej właśnie fazy, która zanikła - włączył się alarm. Sytuacja nie jest ktytyczna dla bezpieczeństwa domu, bo chodzi tylko o wykorzystanie fazy z mieszkania, a nie możliwości podpięcia zewnętrznego zailania przez złodzieja. Opcja, gdy zaprogramujemy opóźnienie w powiadomieniu ochrony o zaniku napięcia nie jest rozwiązaniem, bo w końcu to wezwanie kiedyś nastąpi, a w sytuacji kiedy tam teraz nikt nie nocuje to nie jest najlepszy pomysł czekać.
    Mam nadzieję, że dorzuciłem trochę rozjaśnienia do moich oczekiwań.
  • Pomocny post
    #6 3537302
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Teoretycznie sytuacja w której zasilanie centrali jest przełączane z kolejnych faz przy zaniku jednej z nich jest bardzo prosta w realizacji.
    Trzeba wykorzystać 2 przekaźniki ze stykami no/nc.
    Pierwszy przekaźnik załącza zasilanie z pierwszej fazy a odłącza drugiej, przy braku tej fazy załącza drugą także podłączoną przez przekaźnik.
    Gdy drugi przekaźnik "dostaje zasilanie" ze swojej fazy odłącza 3.
    w ten sposób centrala zasilana jest z jakiejkolwiek włączonej fazy.
  • #7 3537378
    Wieki
    Poziom 12  
    Dzięki maxxmaxx. Cieszę się, że jest to proste w realizacji. Tak czułem, że jest to do rozwiązania, ale brak wiedzy n/t realizacji. Możesz podesłać jakiś rysunek z podłączeniem tych przekaźników?
  • #8 3537462
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Oto mój "projekt" Przetestował bym go ale nie mam w domu 3 faz. :cry:
    Załączniki:
    • Automatyczne przełączanie faz zasilania centrali alarmowej na budowie przykład.jpg (131.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3537563
    Wieki
    Poziom 12  
    Dzięki. Też go nie przetestuję, bo to nie mój dom tylko mego brata, ale powiadomię jak wyszły testy gdy sprawi sobie ten układzik.
    Dzięki za pomoc.
  • #10 3538056
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam - myslę że autor maxxmaxx nie będzie miał pretensji za tą małą korektę rys. W przypadku przekażnika z dwoma niezależnymi stykami NC i NO , ze względu na bezwładność mag. i mech. przy przełączaniu występowałyby krótkotrwałe zwarcia pomiędzy fazami.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Automatyczne przełączanie faz zasilania centrali alarmowej na budowie przykład[1].JPG (61.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3538075
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    nikspol napisał:
    Witam - myslę że autor maxxmaxx nie będzie miał pretensji za tą małą korektę rys. W przypadku przekażnika z dwoma niezależnymi stykami NC i NO , ze względu na bezwładność mag. i mech. przy przełączaniu występowałyby krótkotrwałe zwarcia pomiędzy fazami.
    Pozdrawiam.

Faktycznie ta korekta się przyda, mogłyby się pojawiać krótkotrwałe zwarcia.
    Pozdrawiam maxxmaxx.
  • #12 3538346
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6156
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych

Podsumowanie tematu

✨ Na etapie budowy domu pojawił się problem częstych zaniku zasilania jednej fazy, co powoduje fałszywe alarmy w systemie alarmowym zasilanym z tej fazy. Centrala alarmowa Integra 128 z akumulatorem 17Ah jest monitorowana przez firmę ochroniarską, która reaguje na każde wyłączenie zasilania, traktowane jako potencjalna próba włamania. W dyskusji podkreślono, że zanik zasilania jest celowo sygnalizowany natychmiast, aby zapobiec obejściu alarmu przez złodziei. Proponowano jednak rozwiązanie automatycznego przełączania zasilania centrali na inną fazę w przypadku zaniku pierwotnej, wykorzystując układ z przekaźnikami NO/NC, które kolejno załączają zasilanie z dostępnej fazy, eliminując przerwy w zasilaniu. Zwrócono uwagę na konieczność unikania zwarć podczas przełączania oraz na możliwość programowego opóźnienia powiadomień o braku zasilania, choć nie jest to idealne rozwiązanie. Wskazano, że większa pojemność akumulatora może wydłużyć czas podtrzymania zasilania, ale nie rozwiązuje problemu przełączania faz. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące bezpieczeństwa i potencjalnych konsekwencji ubezpieczeniowych związanych z modyfikacją standardowego działania centrali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA