logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #1 3537327
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    Witam, szukam złącza kątowego do gniazda agp na płycie intela BX, służyć ma to do zmniejszenia wymaganej nad płytą powierzchni...po prostu w gniazdo płyty wkłada się płytkę wysokości kilku centymetrów z wlutowanym poziomo gniazdem agp, w kłóre wkładamy prostą kartę graficzną. Widziałem takie rzeczy do PCI, czy istnieją do agp ?
  • REKLAMA
  • #2 3793859
    Zenek
    Poziom 30  
    Pora odpowiedzieć sobie samemu ;) słowa kluczowe to "Riser card".
  • REKLAMA
  • #3 3794128
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Według mnie to przedłużanie złącza AGP jest bez sensu bo to wprowadza spore indukcyjności i nic na tym się nie zyska bo dużo lepsza karta graficzna włożona tam będzie działać gorzej od tej słabszej włożonej bezpośrednio.
  • #4 3795955
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    satgal a jak masz za wąską obudowę?
  • REKLAMA
  • #5 3797286
    Zenek
    Poziom 30  
    =>satgal: nie na temat, nie mam zamiaru wsadzać jakiejś "dużo lepszej karty" ani też poprawiać tym sposobem jakości obrazu, skąd taka teoria... Chodzi wyłącznie o zmieszczenie się w bardzo wąskiej obudowie, jak napisał =>lex00.
    Skąd te informacje o gwałtownym pogorszeniu jakości obrazu??
  • #6 3797395
    satgal
    Poziom 40  
    Czy zamiast szukania przejściówki to nie lepiej szukać niskiej grafiki AGP która się tam zmieści, na giełdzie komputerowej widziałem takie.
  • #7 3797399
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Witam.
    Proszę trzymać się tematu.
    Dyskusję proszę prowadzić na PW.
  • REKLAMA
  • #8 3803919
    Zenek
    Poziom 30  
    Jaką znowu dyskusję....chętnie dowiem się o nazwach tych " superpłaskich" kart na przykład, i na jakiej to giełdzie. A podejrzewam, że przyda się to grupie osób w przyszłości używającej jakże polecanej funkcji "szukaj".
    Przecież często wynikiem szukania jest bardzo interesujący temat, całkowicie na temat, na końcu którego stoi jak wół: szczegóły (schemat, solucję) posyłam Ci (autorowi pytania) na PW......psu na budę takie znalezisko ;)

W takim razie proponuję w każdym jednym temacie dopuszczać wyłącznie jeden post- zakładającego. Jakiekolwiek odpowiedzi wyłącznie na PW. Coś w stylu dziennika z ogłoszeniami, a nie forum.
  • #9 3803969
    satgal
    Poziom 40  
    Jeżeli były produkowane komputery pod nie to bez problemu kupisz jest ich pełno na Allegro sprawdziłem, szukaj w ofertach AGP nisko profilowa mieszcząca się do każdej obudowy. Złącze AGP jest wymyślone po to aby były jak najkrótsze połączenie między grafiką a IC na płycie a przez to jest szybsza transmisja nie zwalniająca komputer.
  • #10 4048771
    Zenek
    Poziom 30  
    Ok, karta niskoprofilowa zakupiona. Wracając do wypowiedzi wyżej- jakoś nie przekonuje mnie, że te 3-4 centymetry na karcie riser card-agp (X2) jakoś bardzo pogorszyłoby obraz na monitorze. W każdym razie dziękuję za udział w dyskusji.
    ;)
  • #11 4049787
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Powiem tyle. W połączeniu risera o wysokości karty agp niskoprofilowej i kart Gf2 MX400 oraz Gf5600 nie zauważyłem różnicy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania złącza kątowego (riser card) do gniazda AGP na płycie Intel BX, które umożliwiłoby montaż karty graficznej poziomo, zmniejszając wymagane miejsce nad płytą główną. Wskazano, że takie rozwiązania są znane dla PCI, a terminem kluczowym jest "riser card". Pojawiły się opinie, że przedłużanie złącza AGP może powodować wzrost indukcyjności i potencjalne pogorszenie jakości sygnału, jednak inni użytkownicy nie zauważyli różnic w praktyce, zwłaszcza przy krótkich przedłużeniach (3-4 cm) i kartach niskoprofilowych. Zasugerowano alternatywę w postaci kart graficznych niskoprofilowych, które są dostępne na rynku, np. na Allegro, i które lepiej wpisują się w ograniczenia obudowy. Podkreślono, że złącze AGP zostało zaprojektowane dla minimalizacji długości połączenia między kartą a chipsetem, co wpływa na wydajność transmisji danych. W praktyce stosowanie riser card AGP jest możliwe, ale wymaga uwagi na potencjalne zakłócenia sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA