Nie jestem elektronikiem i nie znam sie na budowach CD. Jednak z racji tego iż odtwazracz ma już swoje lata zmuszony byłem i miałem ku temu okazje wymiany całej optyki (kompletnej szuflady) wraz z płytą główną oryginał nowa plombowana. Czyli ze staroci pozostało nie wiele (obudowa i zasilanie) Jednak kłopot (a właściwie sądzę że to jakiś brak wiedzy z mojej strony) w tym, iż odtwarzacz ma problemy z odczytem końcowych utworów z płyt także oryginalnych. Końcowe utwory są znajdywane (SKIP'em) szczególnie z utrudnieniem, po kilku powtórzewniach a zazwyczaj tylko początkowe fazy po czym odtwarzacz gubi tok ciągłośći i wariuje powracając o kilka utworów wstecz. Z mojej obserwacji wynika jakby opór mechaniki. Z tego względu jako iż jest to powiązane szczególnei z mechaniką precyzyjną do nasmarowania układu użyłem smaru teflonowego (delikatnie choc zdaje mi sie zbyt klejący i nei wlasciwy przez co moze nastepowac opóźnienie do sygnału sterujacego - ale to moja interpretacja) jednak bez sukcesu. Czy różnica w tym przypadku miedzy wazeliną techniczną a smarem chocby towot LT 35 moze aż takie skutki wywoływać. Pytam, bo nie bardzo wiem czego i gdzie szukać w tym CD.
Z rożnego rodzaju forum tego modelu dotarłem takze do regulacji mocy lasera VCD jednak odtwarzacz czyta i znajduje utwory zarówno płyt CD-R nagrywanych a tymbardziej oryginał. Klopot z tymi końcówkami utworów jedynie.
Piszę gdyż nie bardzo już wiem gdzie szukać odpowiedzi, a brak jest nie wielki, wart porady kogoś, kto ma z tym styczność, z tąd pomył i prośba grzecznościowa o poradę. Jestem zdania że wiele możemy sami zrobić byle by nei poddawać się lub nie przestraszyć urządzenia. Wystarczy trochę chęci. Często płacimy za niewiedzę z tąd i moja wszechstronna dociekliwość i chęć sprostania jakby błachemu problemowi.
Z rożnego rodzaju forum tego modelu dotarłem takze do regulacji mocy lasera VCD jednak odtwarzacz czyta i znajduje utwory zarówno płyt CD-R nagrywanych a tymbardziej oryginał. Klopot z tymi końcówkami utworów jedynie.
Piszę gdyż nie bardzo już wiem gdzie szukać odpowiedzi, a brak jest nie wielki, wart porady kogoś, kto ma z tym styczność, z tąd pomył i prośba grzecznościowa o poradę. Jestem zdania że wiele możemy sami zrobić byle by nei poddawać się lub nie przestraszyć urządzenia. Wystarczy trochę chęci. Często płacimy za niewiedzę z tąd i moja wszechstronna dociekliwość i chęć sprostania jakby błachemu problemowi.