logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fonica CDF 103R - kłopot z odczytem zazwyczaj końcowym płyt.

Size 07 Lut 2007 11:59 2202 4
REKLAMA
  • #1 3539014
    Size
    Poziom 11  
    Nie jestem elektronikiem i nie znam sie na budowach CD. Jednak z racji tego iż odtwazracz ma już swoje lata zmuszony byłem i miałem ku temu okazje wymiany całej optyki (kompletnej szuflady) wraz z płytą główną oryginał nowa plombowana. Czyli ze staroci pozostało nie wiele (obudowa i zasilanie) Jednak kłopot (a właściwie sądzę że to jakiś brak wiedzy z mojej strony) w tym, iż odtwarzacz ma problemy z odczytem końcowych utworów z płyt także oryginalnych. Końcowe utwory są znajdywane (SKIP'em) szczególnie z utrudnieniem, po kilku powtórzewniach a zazwyczaj tylko początkowe fazy po czym odtwarzacz gubi tok ciągłośći i wariuje powracając o kilka utworów wstecz. Z mojej obserwacji wynika jakby opór mechaniki. Z tego względu jako iż jest to powiązane szczególnei z mechaniką precyzyjną do nasmarowania układu użyłem smaru teflonowego (delikatnie choc zdaje mi sie zbyt klejący i nei wlasciwy przez co moze nastepowac opóźnienie do sygnału sterujacego - ale to moja interpretacja) jednak bez sukcesu. Czy różnica w tym przypadku miedzy wazeliną techniczną a smarem chocby towot LT 35 moze aż takie skutki wywoływać. Pytam, bo nie bardzo wiem czego i gdzie szukać w tym CD.
    Z rożnego rodzaju forum tego modelu dotarłem takze do regulacji mocy lasera VCD jednak odtwarzacz czyta i znajduje utwory zarówno płyt CD-R nagrywanych a tymbardziej oryginał. Klopot z tymi końcówkami utworów jedynie.
    Piszę gdyż nie bardzo już wiem gdzie szukać odpowiedzi, a brak jest nie wielki, wart porady kogoś, kto ma z tym styczność, z tąd pomył i prośba grzecznościowa o poradę. Jestem zdania że wiele możemy sami zrobić byle by nei poddawać się lub nie przestraszyć urządzenia. Wystarczy trochę chęci. Często płacimy za niewiedzę z tąd i moja wszechstronna dociekliwość i chęć sprostania jakby błachemu problemowi.
  • REKLAMA
  • #2 3539153
    januszigosia1
    Poziom 11  
    u mnie było tak: napięcie na laserku za niskie-utwory 1,2,3 problem reszta OK
    za wysokie dwa ,trzy końcowe przeskakiwały
    wyregulowałem i jest OK
  • REKLAMA
  • #3 3539228
    Size
    Poziom 11  
    hm..... nie bardzo jestem w temacie z "tymi" napięciami :cry: (elektronik ze mnie żaden, bardziej spokojnie do celu hah). Jesli chodzi tu o regulację poprzez wspomnianą moc lasera to ten sposób już przerabiałem, dokładnie minimalnymi ruchami na różnych płytach CD, neistety pozostałem w w/g mnie optymalnej pozycji co do potencjometru VCD. Płyty odczytuje, każdy utwór znajdzie, choć czasem z oporami. Soczewka także czyszczona neutralem, poza tym nowa.
    Póki co dziękuję za nachmiastowy :) odzew, czas poświecony. Od tego jest forum. Zdrów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3543316
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Jak sądzę nowy napęd też ma swoje lata (nieużywany, ale smary też się starzeją). Po latach eksploatacji w odtwarzaczach Fonica występują problemy o jakich piszesz. Jest to na 99% problem smarowania, a nie lasera. Jeśli pomęczysz trochę odtwarzacz, tak żeby pograł parę godzin i przeskakuje mniej - to jesteś w domu. Niestety złym smarem można załatwić mechanikę na dobre (nie wszystkie smary można łączyć). W archiwum znajdziesz kilka propozycji, ale bez gwarancji...
  • #5 3543406
    Size
    Poziom 11  
    Serdeczne podziękowania ropi. Wartość 99% i treść wskazują iż nie mam co szukać po stronie elektronicznej, jak tylko dokładnie zająć się czyszczeniem strony mechanicznej kończąc na smarowaniu tej mechaniki precyzyjnej (tu pozostaje wiec wazelina techniczna). Zgubił mnie pośpiech i smarowanie nie właściwym środkiem choć nie brałem pod uwagę aż takich różnic odnośnie smarowania z tąd pierwszy podręczny smar zastosowałem (hah teflonowy). Skutek zabiegu zamieszcze dla kolejnych zdezorientowanych :D
REKLAMA