logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do zerowania wolnych sektorów na partycji bez nadpisywania danych

AVATAR_PL 07 Lut 2007 15:01 3780 9
REKLAMA
  • #1 3539616
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam!
    Szukam programu do zerowania wolnych sektorów na wybranej partycji.
    Chodzi o to, że po wykasowaniu np jakiegoś filmu z dysku to de facto pozostaje on na nim i można bez problemu go odzyskać.

Nie interesuje mnie zerowanie całego dysku jak również programy do nadpisywania skasowanej zawartości, ponieważ nie nadpisują one już wcześniej skasowanej (w sposób konwencjonalny) treści.

Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3539732
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Testowałem nie tak dawno "Paragon Disk Wiper" oraz "jv16 Power tools 2007" (beta2) który także pozwala na "czyszczenie" min. wolnego miejsca. Muszę przyznać że obydwa programy spełniają dość dobrze swoje funkcje (ze wskazaniem na PDW). Niestety obydwa są płatne ale przed zakupem można wypróbować wer. demo.
  • REKLAMA
  • #3 3539738
    SerDel22
    Poziom 12  
    W programiku "Tweak-XP pro" jest opcja o której piszesz "bezpowrotne usuwanie plików" Wybiera się dany element plik albo folder i określa się ile razy ma być nadpisany można ustawić do 10-ciu nadpisań, ale praktycznie już po trzech nadpisaniach losowo generowanymi zerami i jedynkami taki plik nie jest do odzyskania nawet przez specjalistyczną firme zajmującą się odzyskiwaniem danych.
  • #4 3540076
    Poziom 14  
    Po uruchomieniu i tylko uruchomieniu!! Paragon Disk Wiper programik wymazał dwie partycje!! i wszystko diabli wzieli!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3540230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3540242
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam!

Mam dwa pytanka co do zagadnienia odzyskiwania i zacierania danych :)
    1. Czy odzyskiwal ktos juz utracone dane z partycji ext3 ?
    2. Czy uzywa ktos/zna darmowego erasera pod linuksa? :)

Pozdrowienia
    Airnox
  • #8 3540573
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Steganos Internet Trace Destructor 7 Special Edition był jako free w którymś "Niezbędniku", do niszczenia danych można wykorzystać Metodę Gutmanna, wielokrotne zastępowanie lub pełne zastępowanie.
    Program do zerowania wolnych sektorów na partycji bez nadpisywania danych
  • #9 3541456
    Poziom 14  
    OK już wiem co zaszło :(
    Program Paragon Disk Wiper nieprawidłowo rozpoznaje partycje, ja miałem jedną zaszyfrowaną programem TrueCrypt (ver 4.2a) i po uruchomieniu Paragon Disk Wiper programik ten ją wymazał (razem z partycją D:). O ile partycję D: łatwo odratować o tyle partycja zaszyfrowana jest stracona :(.

Zrobiłem więc test :) :
    Stworzyłam na nowo partycje D: i zaszyfrowaną E: i znowu po uruchomieniu Paragon Disk Wiper (i tylko uruchomieniu, bez wykonywania żadnej akcji) obie znikły :)

Jednak skorzystam z erasera5.82 (dobry i darmowy) :)

Ciekawe czy jeszcze ktoś miał taką przygodę, czy może jest to jakiś zbieg okoliczności :). Mimo wszystko nie zalecam połączenia TrueCrypt i Paragon Disk Wiper
  • #10 3541849
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    OK już wiem co zaszło :(
    Program Paragon Disk Wiper nieprawidłowo rozpoznaje partycje, ja miałem jedną zaszyfrowaną programem TrueCrypt (ver 4.2a) i po uruchomieniu Paragon Disk Wiper programik ten ją wymazał (razem z partycją D:). O ile partycję D: łatwo odratować o tyle partycja zaszyfrowana jest stracona :(.

Zrobiłem więc test :) :
    Stworzyłam na nowo partycje D: i zaszyfrowaną E: i znowu po uruchomieniu Paragon Disk Wiper (i tylko uruchomieniu, bez wykonywania żadnej akcji) obie znikły :)

Jednak skorzystam z erasera5.82 (dobry i darmowy) :)

Ciekawe czy jeszcze ktoś miał taką przygodę, czy może jest to jakiś zbieg okoliczności :). Mimo wszystko nie zalecam połączenia TrueCrypt i Paragon Disk Wiper

Bardzo dziwne. Nie miałem żadnych problemów z Paragonem ani na pojedyńczym dysku ani na raid`zie (ata).

Z ciekawości zobaczę jutro na "luźnym" dysku czy wystąpi problem taki jak u kolegi.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programu do zerowania wolnych sektorów na wybranej partycji bez nadpisywania istniejących danych, aby uniemożliwić odzyskanie skasowanych plików. Zaproponowano kilka narzędzi, m.in. płatne Paragon Disk Wiper i jv16 Power Tools 2007 (beta2), które oferują funkcję czyszczenia wolnego miejsca, oraz darmowy Eraser, który dobrze się sprawdza w tym zadaniu. W programie Tweak-XP Pro dostępna jest opcja bezpowrotnego usuwania plików z wielokrotnym nadpisywaniem (do 10 razy), co skutecznie uniemożliwia odzyskanie danych. Zgłoszono jednak poważny problem z Paragon Disk Wiper, który po samym uruchomieniu usunął partycje, szczególnie w przypadku partycji zaszyfrowanej TrueCrypt, co skutkowało utratą danych. Zaproponowano również metodę tworzenia obrazu dysku (np. za pomocą Ghost), zerowania dysku narzędziami MHDD lub Victoria, a następnie przywracania obrazu, co gwarantuje trwałe usunięcie danych z wolnych sektorów. Wspomniano także o Steganos Internet Trace Destructor 7 Special Edition, który wykorzystuje metodę Gutmanna do wielokrotnego zastępowania danych. Dyskusja poruszyła także pytania o odzyskiwanie danych z partycji ext3 oraz dostępność darmowych narzędzi Eraser pod Linuksa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA