logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

program do formatowania bezpiecznego bez mozliwosci odzyskan

pcnet 03 Paź 2007 12:23 25330 9
REKLAMA
  • #1 4344077
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    szukam takiego programu - najlepiej darmowego do skutecznego formatowania, czyli zeby nie bylo mozliwosci odzyskania danych
    znalazłem wiele w stulu CClener ale one działaja np pod windows a nie uruchamiane z plyty itp
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • REKLAMA
  • #2 4344091
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3570
  • REKLAMA
  • #3 4344257
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4346326
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    najpewniej to sformatowac dysk... a nastepnie go od nowa CALEGO zapisać JAKIMIŚ bzdurami np: 20 komiami tego samego filmu ... wtegy na 1000 proc. wszystko to co bylo wczesniej zostanie NADPISANE - bez jakiejkolwiek mozliwosci odzyskania...

Programom ja nie ufam ze wzgledu na to ze jak ktos napisal skrypt zamazujacy <szyfrujacy> to przynajmniej ten ktos < a nie wygaje mi sie ze tylko ten "ktoś" > zna rowniez skrypt deszyfrujacy:/
  • #6 4346707
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 484
    Talibanczyk napisał:
    ...

Programom ja nie ufam ze wzgledu na to ze jak ktos napisal skrypt zamazujacy <szyfrujacy> to przynajmniej ten ktos < a nie wygaje mi sie ze tylko ten "ktoś" > zna rowniez skrypt deszyfrujacy:/

Tu nie chodzi o szyfr tylko o nadpisanie zerami - czyli to samo co sugerujesz by nadpisać danymi (filmem).
  • REKLAMA
  • #7 4349393
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Niektore programy <z tego co mi wiadomo - wlasnie do zamazywania danych > to najpierw szyfruja dane - <nie mylić z szyfrem dostępu do danych> - po prostu je mieszaja - misz masz .. tak ze program odzyskujacy dane nawet jak coś odzyska to bedzie to kompletnie nie czytelne i nie zakwalifikuje tego do.. "niczego" - a potem formatuja.
  • #8 4349541
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Talibanczyk napisał:
    najpewniej to sformatowac dysk... a nastepnie go od nowa CALEGO zapisać JAKIMIŚ bzdurami np: 20 komiami tego samego filmu ... wtegy na 1000 proc. wszystko to co bylo wczesniej zostanie NADPISANE - bez jakiejkolwiek mozliwosci odzyskania...

Czym się różni zapisanie zer od zapisania danych (te wspomniane przez Ciebie 20 kopii filmu)? Czy gdy się dysk zapisze zerami, to skuteczność kasowania będzie tylko 100%, a gdy filmem, to wtedy 1000%?

Talibanczyk napisał:
    Niektore programy <z tego co mi wiadomo - wlasnie do zamazywania danych > to najpierw szyfruja dane - <nie mylić z szyfrem dostępu do danych> - po prostu je mieszaja - misz masz .. tak ze program odzyskujacy dane nawet jak coś odzyska to bedzie to kompletnie nie czytelne i nie zakwalifikuje tego do.. "niczego" - a potem formatuja.

Jeżeli przyjmować takie teorie spiskowe co do programów o zamkniętym źródle, to czy nie lepiej wypełnić dysk stałą, znaną i łatwą do skontrolowania wartością? Z zer nikt, nie ważne pod jakim szyldem (czy to NASA, CIA, GRU, CBA czy PCK) nie odzyska danych. MHDD skasuje dane, cudów nie ma.
  • #9 4349700
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Zgadzam się z tym, co napisał Nirvanowiec, poza tym MHDD może się kiedyś koledze przydać jeszcze do innych celów.
    Druga sprawa - pamiętam że były programy, które miały funkcję "zamazywania danych" bez konieczności formatowania dysku (pamiętam że widziałem to w programie System Mechanics - darmowa w pełni funkcjonalna wersja była w którymś numerze PC World Komputer). Według instrukcji program miał po wybraniu tej opcji zapisywać kilkukrotnie dany plik losowymi wartościami - w sumie wychodzi na to samo, tylko reszta danych zostaje. Ale nigdy sam nie używałem tego narzędzia w takim celu, więc nie wiem, czy jego faktyczne możliwości spełniają życzenia twórców.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest darmowy program do bezpiecznego formatowania dysku, który uniemożliwi odzyskanie danych, najlepiej działający z bootowalnej płyty. Wskazano kilka rozwiązań: 7taudiskeraserlight (link: download.net.pl), MHDD z komendą erase, która nadpisuje sektory zerami, oraz KillDisk, który oferuje wersję działającą pod Windows i bootowalną płytę. Dyskusja porusza metody nadpisywania danych zerami lub wielokrotnym zapisem tych samych plików (np. filmu) w celu całkowitego zniszczenia informacji. Wspomniano także o programach stosujących szyfrowanie lub mieszanie danych przed formatowaniem, co utrudnia odzyskanie czytelnych danych. MHDD jest polecany jako skuteczne narzędzie do nadpisywania danych, a dyskusja podkreśla, że nadpisanie zerami jest wystarczające do uniemożliwienia odzysku danych, niezależnie od teorii spiskowych. Dodatkowo wspomniano o funkcji "zamazywania danych" w programie System Mechanics, która wielokrotnie nadpisuje pliki losowymi wartościami bez konieczności formatowania całego dysku. Na koniec podano link do wątku na elektroda.pl omawiającego możliwości odzyskiwania nadpisanych danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA