logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpowrotnie skasować dane aby nikt ich nie odzyskał?

K3 01 Sie 2008 23:11 3394 13
REKLAMA
  • #1 5400029
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Czyli tak, aby utrudnić odzysk danych z dysku jego nowemu nabywcy.
    Moderowany przez Nirvanowiec:

Poprawiłem temat

• REKLAMA
  • #2 5400041
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5400047
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Zaorać dysk to możesz chyba pługiem. Bez wykrywacza metali nieznajdowalny.
    A dane usuwamy z dysku poprzez zerowanie - wpisanie do każdego sektora zer. Program MHDD sprawdzi się w tym zadaniu znakomicie; DMDE czy edytor HEX również.
  • REKLAMA
  • #4 5400777
    K3
    Poziom 30  
    msthhk napisał:
    Zaorać dysk to możesz chyba pługiem. Bez wykrywacza metali nieznajdowalny.
    A dane usuwamy z dysku poprzez zerowanie - wpisanie do każdego sektora zer. Program MHDD sprawdzi się w tym zadaniu znakomicie; DMDE czy edytor HEX również.

OK, użyłem DMDE...
    Po wyczyszczeniu WinXP tworzy tylko "wolumin prosty" a nie normalną partycję.... normalne, czy nie ??
  • #5 5400970
    msthhk
    Poziom 29  
    Możesz to podeprzeć jakimś zrzutem ekranu?
  • #6 5401196
    K3
    Poziom 30  
    już nie.....

udało mi się usunąć to poprzez kolejne zerowanie dysku, po czym założenie na nowo partycji, z tym że bez konwersji.....
  • #7 5401767
    mariusz83x83
    Poziom 20  
    Ocena: 123
    Nie do końca się na tym znam ale blisko mnie jest firma co odzyskuje dane z dysków i podobno nie da się dokładnie wszystkiego skasować jak złomują potem te dyski to wiercą w nich dziury co 1cm wiem bo rozmawiałem z tymi osobami co się tym zajmują .
  • REKLAMA
  • #8 5401805
    msthhk
    Poziom 29  
    Podaj nazwę tej firmy, aby uchronić czytelników przed szarlatanami...
  • #9 5401990
    maxwell055
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Coś kolega Mariusz chyba kręci... :D Jak mogą wiercić w dysku dziury co 1cm skoro głowice są z tworzywa szklanopodobnego? Wystarczy je potłuc żeby nie móc nic odczytać...
  • REKLAMA
  • #10 5402080
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5405268
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    A ja jestem ciekaw, czy np. usunięcie pliku programem Eraser, przy zastosowaniu algorytmu Gutmann 35 daje pełną gwarancję zniszczenia danych?
  • #14 5405297
    msthhk
    Poziom 29  
    To wszystko było już na forum - wystarczy poszukać. Podsumowując - jednokrotne nadpisanie danych (np. zerowanie w MHDD) usuwa dane bezpowrotnie, nieodwracalnie i permanentnie. Temat zamykam, jeżeli autor potrzebuje coś dodać, to proszę o wiadomość na PW z prośbą o odblokowanie tematu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metod trwałego usuwania danych z dysku twardego, tak aby uniemożliwić ich odzyskanie przez nowego użytkownika. Zalecane jest zerowanie dysku, czyli nadpisanie wszystkich sektorów zerami, co można wykonać za pomocą programów takich jak MHDD (komenda Erase) lub DMDE. Po zerowaniu dysku konieczne jest ponowne utworzenie partycji bez konwersji, aby system operacyjny (np. Windows XP) poprawnie rozpoznał nośnik. Wątpliwości dotyczące fizycznego niszczenia dysków (np. wiercenie otworów) zostały wyjaśnione – głowice dysków są wykonane z materiałów kruchych i ich uszkodzenie uniemożliwia odczyt danych. Podkreślono, że jednokrotne nadpisanie danych jest wystarczające do trwałego usunięcia informacji, a dalsze dyskusje o możliwości odzyskania danych po nadpisaniu są zbędne. Pojawiła się także wzmianka o programie Eraser wykorzystującym algorytm Gutmann 35, jednak nie podano jednoznacznej gwarancji całkowitego zniszczenia danych. Linki do wcześniejszych dyskusji i materiałów potwierdzają skuteczność nadpisywania jako metody bezpowrotnego usuwania danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA