Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak bezpowrotnie skasować dane aby nikt ich nie odzyskał?

K3 01 Aug 2008 23:11 3160 13
Texa Poland
    K3
    Level 28  
    Czyli tak, aby utrudnić odzysk danych z dysku jego nowemu nabywcy.
    Moderated By Nirvanowiec:

Poprawiłem temat

• Texa Poland
    User removed account
    User removed account  
  • Texa Poland
    msthhk
    Level 29  
    Zaorać dysk to możesz chyba pługiem. Bez wykrywacza metali nieznajdowalny.
    A dane usuwamy z dysku poprzez zerowanie - wpisanie do każdego sektora zer. Program MHDD sprawdzi się w tym zadaniu znakomicie; DMDE czy edytor HEX również.
    K3
    Level 28  
    msthhk wrote:
    Zaorać dysk to możesz chyba pługiem. Bez wykrywacza metali nieznajdowalny.
    A dane usuwamy z dysku poprzez zerowanie - wpisanie do każdego sektora zer. Program MHDD sprawdzi się w tym zadaniu znakomicie; DMDE czy edytor HEX również.

OK, użyłem DMDE...
    Po wyczyszczeniu WinXP tworzy tylko "wolumin prosty" a nie normalną partycję.... normalne, czy nie ??
    msthhk
    Level 29  
    Możesz to podeprzeć jakimś zrzutem ekranu?
    K3
    Level 28  
    już nie.....

udało mi się usunąć to poprzez kolejne zerowanie dysku, po czym założenie na nowo partycji, z tym że bez konwersji.....
    mariusz83x83
    Level 20  
    Nie do końca się na tym znam ale blisko mnie jest firma co odzyskuje dane z dysków i podobno nie da się dokładnie wszystkiego skasować jak złomują potem te dyski to wiercą w nich dziury co 1cm wiem bo rozmawiałem z tymi osobami co się tym zajmują .
    msthhk
    Level 29  
    Podaj nazwę tej firmy, aby uchronić czytelników przed szarlatanami...
    maxwell055
    Level 16  
    Coś kolega Mariusz chyba kręci... :D Jak mogą wiercić w dysku dziury co 1cm skoro głowice są z tworzywa szklanopodobnego? Wystarczy je potłuc żeby nie móc nic odczytać...
    User removed account
    User removed account  
    msthhk
    Level 29  
    To wszystko było już na forum - wystarczy poszukać. Podsumowując - jednokrotne nadpisanie danych (np. zerowanie w MHDD) usuwa dane bezpowrotnie, nieodwracalnie i permanentnie. Temat zamykam, jeżeli autor potrzebuje coś dodać, to proszę o wiadomość na PW z prośbą o odblokowanie tematu.