logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcony obraz po włączeniu TV SONY KV-2184MT

marcukr 07 Lut 2007 16:54 1644 4
REKLAMA
  • #1 3540100
    marcukr
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam,
    zaczyna mi wysiadac leciwy juz odbiornik TV SONY KV-2184MT. Objaw jest taki, że po włączeniu obraz jest zniekształcony tak jak widać na zdjęciu (zrobione komórką). Maksymalnie po 10-ciu minutach wszystko wraca do normy i już jest OK. Boję się, że może to jakaś początkowy objaw który z czasem spowoduje totalne uszkodzenie odbiornika. Czy możecie mi na początek przybliżyć jaka może być przyczyna tego objawu, ewentualnie jak Komuś zdarzyło się coś podobnego i sam naprawiał to proszę o informację co wymienić na początek (oprócz telewizora oczywiście:)

Mariusz
    Załączniki:
    • Zniekształcony obraz po włączeniu TV SONY KV-2184MT DSC00025_1.jpg (34.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3540283
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Wygląda to na uszkodzenie zasilacza.Sprawdziłbym jakie jest napięcie na elektrolicie po mostku C606 jeśli <280V to do wymiany,wymieńC615 100uF/160V.Gdyby to nie pomogło to może być do wymiany STRS50115B.Obejrzyj pod kontem zimnych lutów.Jest to chassis GP1A.Nie jest fair wobec kolegów którzy chcąc pomóc tracą punkty aby obejrzeć fotkę z objawami.
  • REKLAMA
  • #3 3540454
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Wymień też C801 i pomierz napięcia 14v i 9v , jeżeli będą niższe to wymień elektrolity w tych gałęziach .
  • REKLAMA
  • #4 3550352
    marcukr
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    przepraszam wszystkich którzy poświęcili swoje punkty na pobranie zdjęcia, ale szkoda że nie zgłosiliście mi abym poprawił opcje załączonego zdjęcia - zrobiłem to dopiero teraz. Niestety to był mój pierwszy post z załącznikiem i nie czytałem dokładnie tych wszystkich opcji (przyzwyczajenie z Allegro - pobieram zdjęcie i nic więcej mnie nie obchodzi)

Dodano po 36 [minuty]:

pobrałem odpowiedni schemat z elektrody. Z Waszych opisów wynika że generalnie przyczyną mogą być kondensatory. 2 miesiące temu przestał startować mi zasilacz w Video po podłączaniu wtyczki zasilającej, z miesiąc leżał rozkręcony i też jak doszedłem do wymiany odpowiedniego kondensatora elektrolitycznego zaczął działać (choć miernik pokazywał mi jego pojemność zgodną z napisaną na kondensatorze).
    Czy jest możliwe aby przy pracy statycznej (przy sprawdzaniu miernikiem) wyglądało że jest OK, a już w obwodzie (gdzie zmienia się napięcie) taki uszkodzony kondensator zachowuje się inaczej?

Mariusz
  • #5 3550897
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Bardzo często tak jest i dlatego elektrolity się nie sprawdza tylko wymienia .
REKLAMA