logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł Bester US-45S. Jakiego typu są diody V2 i V5?

MANGI 07 Lut 2007 17:05 8009 9
  • #1 3540150
    MANGI
    Poziom 20  
    Jakiego typu są te diody V2 i V5 ?

pozdr
    Załączniki:
    • Moduł Bester US-45S. Jakiego typu są diody V2 i V5? US45S.jpg (9.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3645409
    robek
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    witam
    a ja mam pytanie do szanownych kolegow: jaka jest wartość V1???

pozdrawiam
    Robert
  • #3 3895044
    dziqus
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    odkopuje temat poniewaz potrzebuje informacji nt potencjometru ktorym reguluje sie posuw drutu (na rysunku to pewnie R9), jaka ma on rezystancje?
    W jaki sposob podlaczyc zasilanie plytki zeby sprawdzic ja jak pojade z nia do elektronika? Raczej nie usmiecha mi sie tachac calego miga :( Chodzi o ta czesc ktora steruje silnikiem, poniewaz tylko podawanie drutu nie dziala
    Jeszcze ostatnie pytanie, ma ktos moze schemat z opisem elementow? (znalazlem schemat z opisem ale tyczy sie sterownika innego typu)
  • #4 4807057
    Krakulec
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Powiedzcie mi co to jest ten element V2 wszystko co wiecie bo ja nie mam pojecia POMOCY szukałem juz wszedzie US-45S
  • #5 4807252
    MANGI
    Poziom 20  
    Z tego co pamiętam V2 i V5 to najzwyklejsze diody prostownicze, np 1N4004.

pozdr
  • #6 4813392
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    czy może ktoś okreslić dokładnie te oznaczenia i co do nich podłączamy kilka bym rozwiazał ale wszystkich nie wiem czyli wolałbym każde by opisać x1-3,x1-1,x2-2, x1-2,x2-1i w tym układzie zasiłu tam gdzie cewka przekażnika itp:x7, x4-1, x 3-2, x3-1,..................?? dzięki
  • #7 4814257
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Może by się przydał gdyby nie był błędny. Dioda V2 jest to zwykła dioda prostownicza i jej anoda jest źle podłączona na schemacie. Podłączona jest do punktu x2-2 a powinna być do x1-2. Naprawiałem kiedyś ten moduł i porównywałem płytkę ze schematem i to mi nie pasowało właśnie. W połączeniu jak na schemacie silnik chodził by cały czas na max.

x2-1 - zasilanie +
    x1-2 - wy. na styk NO przekaźnika
    x2-2 - zasilanie -
    x1-1 - wy. na silniczek (sterowane -)
    x1-3 - wy. na styk NC przekaźnika
    (+ silniczka podłączony do środkowego styku przekaźnika)

To pamiętam, a co do pozostałych połączeń to też były małe różnice, np. jeden ze styków przekaźnika był połączony bezpośrednio z 230V na płytce a tu na schemacie widać że styki wiszą i są wyprowadzone. Rezystory R6 i R7 służą do sterowania kontrolką termika, ponieważ termik był zwykły nc i nie miał bezpośredniego wyjścia na kontrolkę.
  • #8 4817292
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    czyli mam rozumieć , że twój opis teraz co napisałeś jest prawidłowy odnosnie samego sterownika ,, oznaczenia końcówek,,?? i można spokojnie go złożyc i bedzie ok? dzieki bardzo
  • #9 4818925
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Te oznaczenia to do sterowania silniczkiem tylko. Jeśli masz ten moduł to sprawdź tę diodę V2.
    Co do kontrolki i sterowania stycznikiem to nie pamiętam jak to było w oryginale ale można pokombinować jak się ma moduł.
  • #10 4821882
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    ok dzięki ci bardzo jesteś bardzo pomocny bo ja chcę sam złożyć ten układ ale myślę , że jakby były problemy zawsze mozna się zgłosić dzięki raz jeszcze

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej modułu Bester US-45S poruszono pytanie o typ diod oznaczonych jako V2 i V5. Ustalono, że są to standardowe diody prostownicze, najprawdopodobniej typu 1N4004. Zwrócono uwagę na błąd w schemacie – anoda diody V2 jest źle podłączona, powinna być do punktu x1-2 zamiast x2-2. Omówiono również oznaczenia wyprowadzeń modułu związane ze sterowaniem silnikiem i przekaźnikiem, podając szczegółowe przyporządkowanie pinów (np. x2-1 zasilanie +, x1-2 wyjście na styk NO przekaźnika, x2-2 zasilanie -, x1-1 wyjście na silnik sterowane minusem). Wspomniano o rezystorach R6 i R7 służących do sterowania kontrolką termika oraz o różnicach między schematem a rzeczywistym połączeniem na płytce. Dyskusja dotyczyła także kwestii podłączenia zasilania i regulacji potencjometru (prawdopodobnie R9) do sterowania posuwem drutu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA