logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brzmienie głośników sufitowych w suficie podwieszanym vs. klasyczne obudowy

McKansy 07 Lut 2007 17:12 14356 13
REKLAMA
  • #1 3540183
    McKansy
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Mam pytanie odnosnie brzmienia i grania glosnikow zamontowanych w suficie podwieszanym - jak to slychac? Czy sa jakies znieksztalcenia, lub jakis inny dzwiek niz standardowe w obudowie drewnianej np? Dzieki za odp! Sorki jezeli juz bylo, ale nie znalazlem.
  • REKLAMA
  • #2 3540323
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    u ciotki sa zamontowane magnaty interiory z kierunkowymi wysokimi czestotliwosciami. Membrana z impregnowanej tkaniny <== to mnie zaciekawilo... ale taka prawda. Ma 2x16cm w scianie montowane. Normalna dziura w scianie oklejona suchym tynkiem. Pozniej plyta z otworem na glosnik. obudowa nie musi byc liczona... poprostu dziura i juz.... Jezeli chodzi o dzwiek to basu nie ma prawie wcale... tylko taki delikatny aczkowlwiek miekki. Wysokie i srednie dobrze slyszalne duza efektywnosc calkiem calkiem :]scena i stereo bajka... Ich przewaga polega przedewszystkim na tym ze montuje sie je na plasko i maluje maskownice pod kolor: ) niektory mna tym zalezy zeby "nie szpecic" orginalnego kalsycznego wnetrza z nowinkami na srebrnych stendach... Magnaty skasowane po 600 pln szt......

W lazience ma zamontowana alpinke cd :D z glosniczkami ze sklepu nie dla idiotow jakies nieprzemakalne za 80pln szt.
    Dzwiek powiedzialbym lazienkowy :D poprostu do zrelaksowania sie idealne :]
  • #3 3540413
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Zdecydowanie standardowe lepiej brzmią. Poczytaj trochę o tym jak zbudowane są zestawy głośnikowe i jak się je ustawia w pokoju w celu osiągnięcia najlepszych parametrów odsłuchu. W nagłośnieniu domowym za jakość brzmienia w największym stopniu odpowiadają kolumny głośnikowe. Zamontowane głośniki w suficie widziałem tylko w autobusach i salach konferencyjnych. W tych przypadkach chodzi o to żeby dżwięk docierał we wszystkie możliwe miejsca w pomiszczeniu a nie o jego jakość. Tak w ogóle nie mam pojęcia skąd biorą się takie pomysły.
  • #4 3540847
    McKansy
    Poziom 14  
    Co do ustawienia glosnikow stereo, kwadrofonicznych i systemow wielokanalowych to czytalem o ustawieniu, no i po prostu mam troche nietypowe pomieszczenie, a dokladnie miejsce odsluchu - sofa jest na dluzszej scianie i glosniki ktore chcialbym kupic tzn. stereo lub np 5.1 musialbym rozstawic tak, ze bylo by szersze ich ustawienie [tak to napisze: szerzej od ucha L i R] niz dlugosc rozstawienia [tj. roznica miedzy przodem a tylem byla by mniejsza niz roznica miedzy lewa strona a prawa systemu 5.1] :( No i wlasnie co do stereo: nie tylko bede sluchac muzyki ale takze ogladac filmy wiec raczej wolalbym 5.1.
    Odnosnie pomyslu: pytam bo wlasnie nie wiem jak to bedzie slychac i jaki bedzie dzwiek z systemu 5.1 w takim ustawieniu i mysle nad zastosowaniem glosnikow wbudowanych w sufit :|
  • REKLAMA
  • #5 3541029
    hos7433
    Poziom 22  
    Tym bardziej jeśli chodzi o 5.1 rozstaw głośników ma bardzo duże znaczenie. Schemat rozstawu będziesz miał w instrukcji. Ważnym czynnikiem jest wysokość ustawienia głośników ( na wysokości głowy odsłuchującego w rozchodzenie się tonów wysokich do góry, średnich w środku, niskich do dołu). Przy odpowiednim rozstawieniu efekt przestrzennego odtwarzania dźwięku pewny. Chyba, że będziesz słuchał na leżąco, montuj na suficie. :D:D
    Generalnie rozstawia się tak:
    2 frontowe i 1 centralny z przodu i 2 tylne równoległe do głośników frontowych, ale za głową słuchacza, bądź równo z głową. To już indywidualna ocena słuchacza. I to jest najlepsze rozstawienie. Inaczej to nie ma sensu kupować zestawu 5.1, bo efektu przestrzennego odtwarzania dźwieku nie będzie. Zobacz to:
    http://www.dolby.com/assets/pdf/tech_library/42_DDFAQ.pdf
    Pozdrawiam.
  • #6 3541698
    McKansy
    Poziom 14  
    Aha, dzieki za informacje ;)
    Zapytam w tym temacie jeszcze jezeli mozna odnosnie ustawienia glosnikow w moim pokoju [zalaczam foto], oto moje "miejsce odsluchowe", wymiary widac na zdjeciu i tylko tyle jest w pomieszczeniu, jeszcze jest stolik ale to mniejwazne, jakby co sciany to gladz gipsowa a sufit podwieszany, wysokosc ok 2,70m bodajze? Wolne sciany to ta, na ktorej sa drzwi i sofa, prawa to wneka a lewa okno na srodku, nad biurkiem powieszony monitor LCD.
    Prosze o pomoc w doborze dobrego ustawienia i o ile wogole da sie ustawic w tym pokoju system 5.1 i jak bedzie to brzemiec? Zalozmy ze chcialbym kupic jakis zestaw do komputera np Genius HomeTheater SW-HF 5.1 :|
    Jeszcze raz dzieki za pomoc!
    Załączniki:
    • Brzmienie głośników sufitowych w suficie podwieszanym vs. klasyczne obudowy Bez nazwy 1.jpg (61.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3542043
    hos7433
    Poziom 22  
    Teraz lepiej to wygląda. Jeśli prawy przedni głośnik wejdzie za drzwi to będzie OK (konieczny będzie ogranicznik otwarcia, np. montowany do podłogi). Ognia dejesz przecież przy zamkniętych. Subwoofer z lewej strony biurka, center z prawej, frontowe i tylne skierowane na słuchacza. Tak w ogóle to można pokombinować z mocowaniem głośników do ścian. Warunkiem dobrego odsłuchu jest niestykanie się ich ze ścianą i ukierunkowanie.
    Przy zakupie możesz zastrzec prawo zwrotu towaru (za zwrotem pieniedzy) gdyby nie spełniał Twoich oczekiwań. Co prawda w przepisach prawnych tego nie ma, ale zawsze można powiedzieć sprzedawcy, że kupisz u konkurencji.
    Wracając do Twojego pomysłu to trzeba Ci wiedzieć, że głośnik promieniuje energię akustyczną przed i za membraną. Ruch membrany do przodu wytwarza różnicę ciśnień. W celu wyemitowania tonów niskich ta różnica musi być zachowana i w tym celu głośnik wbudowuje się w szczelną skrzynię, która w środku dodatkowo jest wytłumiona materiałem dżwiękochłonnym. Czy są jeszcze jakieś pytania?
    Życzę miłego odsłuchu.
  • REKLAMA
  • #8 3544329
    McKansy
    Poziom 14  
    Mhm rozumiem ;) Co do ustawienia glosnikow [zalaczam zdjecie], czy chodzi o takie ustawienie? I jeszcze jedno pytanie: glosniki raczej chcialbym miec na podstawkach, to czy glosnik centralny takze moze stac na takiej podstawce jak statelity? Odnosnie subwoofer'a to pokombinuje z ustawieniem w celu najlepszego dzwieku ;)

Brzmienie głośników sufitowych w suficie podwieszanym vs. klasyczne obudowy
  • #9 3545129
    hos7433
    Poziom 22  
    Wszystkie głośniki oprócz suba ustawisz na stojakach, tylne prosto w uszy i powinno być dobrze. Co tu dużo gadać. Ustaw tak, jak tobie odpowiada. No wiesz jeden lubi rybki, drugi akwarium.:D:D:D
    Podziel się wrażeniami.
    Na razie tyle. Pozdrawiam.
  • #10 6449060
    sqnhead
    Poziom 21  
    Witam. Panowie szukam głośników sufitowych ale nie na 100V. Potrzebuje jakieś normalne rozwiazanie do domu, łazienka i kuchnia czyli aby radyjko brzęczało.

Mam kilka głośników bosch 100V ale nie nadadza sie bo wzmacniacze sa ciutke drogie.

Dlatego pytanko gdzie kupić głośniki zwykłe.

Pozdrawiam
  • #11 6449300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6449407
    sqnhead
    Poziom 21  
    A widzisz kolego na to nie wpadłem :-) Noo bede musiał sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #13 6450394
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Ostatnio wszedłem na stronke Dolby i zauważyłem, że chyba wyszedł jakiś nowy system ProLogicIIz Height. Z tego co wyczytałem tam po angielsku to dodaje on głośnik sufitowy do sceny. Hm ciekawe jak to brzmi...
  • #14 6452230
    sqnhead
    Poziom 21  
    No ja tam taki głośniki chce poto aby mi sie dobrze w kuchni czas spędzało no i kibelku wiodomo przy czym ma mi byc miło :-)

Ok pozdrawiam i dziękuje za wiedze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania brzmienia głośników sufitowych montowanych w suficie podwieszanym z klasycznymi głośnikami w obudowach drewnianych. Głośniki sufitowe, takie jak Magnat Interiory z membraną z impregnowanej tkaniny, montowane są bez tradycyjnej obudowy, co skutkuje ograniczonym basem i dominacją tonów średnich oraz wysokich. Ich zaletą jest estetyka i dyskretna instalacja, jednak jakość dźwięku jest zwykle gorsza niż w klasycznych kolumnach. W systemach 5.1 kluczowe jest prawidłowe rozmieszczenie głośników – frontowe, centralny i tylne powinny być ustawione na wysokości głowy słuchacza, co zapewnia przestrzenny efekt dźwięku. Głośniki sufitowe mogą być stosowane, ale ich efektywność zależy od warunków pomieszczenia i sposobu montażu. W przypadku nietypowego pomieszczenia i ustawienia miejsca odsłuchu, zaleca się eksperymentowanie z pozycją głośników, w tym stosowanie stojaków dla satelitów i centralnego. Wątpliwości dotyczą także głośników sufitowych na linie 100V, gdzie sugerowano usunięcie transformatora dla poprawy jakości dźwięku. Wspomniano także o nowym systemie Dolby ProLogic IIz Height, który wykorzystuje głośniki sufitowe do rozszerzenia sceny dźwiękowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA