logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze o pomoc kogoś kto dobrze zna sie na elektryce

lukaszek0102 08 Lut 2007 10:48 1943 8
REKLAMA
  • #1 3543016
    lukaszek0102
    Poziom 11  
    witam mam taka prosbe do was. kupiłem własnie okazyjnie zabytkowy ciągnik zetor() bardzo stary z hecią postawienia go w ogrudku ()ale on nie ma instalacji elektrycznej() wcale żadnie nawet klem od akumulatora i hcem go sobie pomalutku doprowadzić przez zime do perfekcji() ale niewiem jak do tego sie zabrac . dlatego bede wdzieczny() żeby ktoś jak oczywiście by wiedzialrozrysował mi cały przebieg instalacji elektrycznej ciągnika() światła ()kierunkowskazy itp i dotego tak myślałem() bo tam siedział stary alternator() to chciałem dać nowy i zeby było łądowanie, bo tak to silnik jest na hodzie, do tego jeszcze() żeby palił rozrusznikiem. poprostu chodzi mi o całą instalacje wraz z różnego rodzajami przekaźnikami itp. pozdrawiam!! I z góry dzieki!!! jak coś to prosze o wiadomość na mejla lukaszek0102@wp.pl

Popraw błędy i interpunkcję --> REGULAMIN.[hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3543074
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Pisz po polsku, a przede wszystkim podaj model tego ciągnika. pozdrawiam.jomek
  • #3 3543359
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6160
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3543384
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    lukaszek0102 napisał:
    hecią, ogrudku, żadnie nawet klem, hcem, hodzie

Więcej nie chce mi się wypisywać

Do tego całkowity brak interpunkcji i gramatyki. I to wg Ciebie jest poprawnie napisane?
  • #6 3543403
    lukaszek0102
    Poziom 11  
    nie wiem co jest ale jak pisze to jest normalnie u mnie a jak wyśle na forum to wszystko się zmienia i przeskakuje wogule cały kontekst napisanej wiadomości się zmienia, poza tym jestem po raz pierwszy na tym forum
  • REKLAMA
  • #7 3543440
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Więc na początek dobr rada. Przed wysłaniem wiadomości kliknij na "podgląd" aby zobaczyć jak wiadomość będzie wyglądała po wysłaniu.

Po drugie ortografię możesz sprawdzić przyciskiem "pisownia".

O interpunkcję musisz zadbać sam.

A warto się do tych rad zastosować... Jeśli nadal będziesz pisał posty takie jak teraz to mało kto w ogóle będzie chciał odpowiadać na Twoje pytania. Wiele osób traktuje taki sposób wypowiedzi jaki stosujesz jako obraźliwy dla nich.

I nie obrażaj się na mnie bo to dobre rady :-)
  • #8 3543441
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Co to za link.Komputer mi się zbiesił.Znam się na elektryce ale w temacie nie ma nic o traktorach.
    tak jakbyś się lekarza internistę pytał jaki zastosować gips przy złamaniu "nosa".jomek
    Jeżeli nie znasz się na elektryce pojazdowej to nawet się nie zabieraj za kompletną instalację.
    Jest wiele ważnych czynników:przekroje przewodów,za-i wyłączniki,ładowanie,akumulatory,oświetlenie,prowadzenie przewodów itd. Temat zbyt rozległy,aby w kilku postach wyjaśnić wszystko.
    A przecież trzeba będzie jeszcze zarejestrować ciągnik.
    Tam się nie patyczkują widząc instalację robioną a nie oryginalną. Mogą być kłopoty.
  • #9 3543476
    lukaszek0102
    Poziom 11  
    a wiedz tak, po pierwsze na nikogo się nie obrażam ani tym bardziej nie zamierzam kogoś obrażać, po drugie dzięki za rady na pewno się przydadzą, a co do tej instalacji to link przesłałem z ogólnym wyglądem ciągnika już odrestaurowanego a i ciągnik kupiłem bardzo okazyjnie i jest wyrejestrowany i nie zamierzam go rejestrować a co do wykonania to w samochodach robiłem jakieś drobne podłączenia typu(alarm czy centralny zamek) a będę bardzo wdzięczny jeśli byś mógł mi rozrysować tak na prosty chłopski rozum i mi przesłać na e-mail tą instalacje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił zabytkowy, bardzo stary ciągnik marki Zetor, model 3011, który nie posiada żadnej instalacji elektrycznej, w tym klem akumulatora. Prosi o pomoc w zaprojektowaniu kompletnej instalacji elektrycznej obejmującej oświetlenie, kierunkowskazy, rozrusznik oraz układ ładowania z nowym alternatorem. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność podania dokładnego modelu ciągnika oraz na poprawność pisowni i interpunkcji w pytaniu. Zasugerowano, że temat instalacji elektrycznej pojazdu rolniczego jest rozległy i wymaga uwzględnienia wielu czynników, takich jak przekroje przewodów, zabezpieczenia, typy przekaźników, prowadzenie przewodów oraz zgodność z przepisami rejestracyjnymi. Użytkownik wyjaśnił, że ciągnik jest wyrejestrowany i nie planuje jego rejestracji, a także posiada podstawową wiedzę z elektryki samochodowej. Prosi o prosty schemat instalacji elektrycznej wraz z opisem działania elementów i zastosowaniem przekaźników, aby mógł samodzielnie wykonać instalację zimą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA