logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie pompy głębinowej przed uszkodzeniem

przemo_wielki 08 Lut 2007 11:01 3816 7
REKLAMA
  • #1 3543066
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Witam mam nadzieję że w dobrym miejscu umieszczam post.
    Więc tak posiadam pompę głębinową z silnikiem. Problem zaczął się kiedy energetyk odciął fazę i silnik chodził aż się spalił. Elektryk który to podłączał dał stycznik ale on nie zadziałał :( 500 zł w plecy na nowy silnik. Teraz zamontował jakiś układ który ma ponoć działać że jak nie będzie fazy to momentalnie stycznik zadziała. Z tego co powiedział to jak nie będzie wody to pompa i tak się zatrze więc kolejna kasa w błoto. Mam więc pytanie czy da się jakoś zabezpieczyć pompę przed utratą wody ?? ( Nie znam się zbytnio na elektronice więc jeżeli popełniłem jakieś błędy to sorki...)
    Dziękuje za wszelki odp :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3543100
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Można kupić bardzo prosty i tani czujnik pływakowy,który nie pozwoli na start pompy przy zbyt niskim poziomie wody.A elektryk zapewne zamontował czujnik obecności i kolejności faz [domyślam się, że masz pompę 3-fazową] i teraz wpięcie pływaka w obwód,zabezpieczy pompę.Bez cieczy pompa się nie zatrze-raczej zapowietrzy,chyba że jest nie na uwięzi i pociągnie coś z dna. pozdrawiam.jomek
  • REKLAMA
  • #3 3543125
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    A jak konkretnie nazywa się taki czujnik i jaki jest jego koszt no i gdzie się go montuje ?? Tak mam pompę 3 fazową.
    PS: Co znaczy nie na uwięzi ??
  • #4 3543161
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Np.:
    http://www.automatyka.pl/productItemBranch.aspx?tab=product&br=400&ms=0&pg=4&pk=3818
    Nie sugeruj się tym że opisany jest jako czujnik do pompy jednofazowej.Chcemy tylko wykorzystać jego pławność i możliwość wykorzystania jego przełącznika.A sposób montażu? Jak chcesz.Albo przywiązujesz do pompy, jeżeli jest ona na uwięzi,albo opuszczasz ją na regulowanym obciążniku na zadaną głębokość.Zleć zaufanemu elektrykowi wpięcie jej w obwód zabezpieczający. pozdrawiam.jomek
  • REKLAMA
  • #5 3543167
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Wielki dzięki za pomoc !! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3543201
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Nic dodać nic ująć. Na uwięzi to znaczy masz ją na "sznurku" i jeżeli poziom wody opadnie to ona wisi i wtedy może bez czujnika poziomu pracować na sucho.Jeżeli poziom się podniesie to pływa po powierzchni.Bez uwięzi pływa dopóki jest woda.Jeżeli poziom opada;opada i pompa aż do dna i wtedy może coś z dna pociągnąć.Ten zaproponowany pływak jest dobry bo:
    1.jest łatwy w montażu [stałe czujniki trzeba montować wewnątrz zbiornika]
    2.ma możliwość dowolnej regulacji odczytu poziomu
    3.to jest tylko propozycja,a taki czujnik mają pompy używane do np.:odpompowania przydomowych ścieków i częściej palą się pompy niż uszkadzają czujniki.Popytaj u znajomych. pozdrawiam.mon
  • #7 3543672
    unir
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja dostałem taki pływak od elektryka z zakładów spożywczych za 20 zł,gdzie wypompowywują resztki z silosów i kończą się silniki a pływaki zostają.unir
  • #8 3544013
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zabezpieczenia i Alarmy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zabezpieczenia pompy głębinowej trójfazowej przed uszkodzeniem spowodowanym brakiem fazy oraz pracą na sucho przy braku wody. Uszkodzenie silnika nastąpiło po odcięciu fazy przez energetyka, mimo zastosowania stycznika, który nie zadziałał prawidłowo. Rozwiązaniem jest zastosowanie prostego i taniego czujnika pływakowego, który zapobiega uruchomieniu pompy przy zbyt niskim poziomie wody. Czujnik ten można zamontować na "uwięzi" (na sznurku przy pompie) lub swobodnie pływający na regulowanym obciążniku na określonej głębokości. Czujnik pływakowy działa jako przełącznik w obwodzie zabezpieczającym, odcinając zasilanie pompy w przypadku braku wody, co chroni silnik przed przegrzaniem i uszkodzeniem mechanicznym. Wskazano również, że pompa bez cieczy raczej się zapowietrzy niż zatrze, chyba że pociągnie z dna zanieczyszczenia. Przykładowy czujnik pływakowy można znaleźć na stronie automatyka.pl, mimo że jest opisany dla pomp jednofazowych, jego funkcja pływakowa i przełącznikowa jest uniwersalna. Koszt takiego czujnika może być niski, nawet około 20 zł, a montaż i podłączenie powinien wykonać elektryk. Wyjaśniono także pojęcie "na uwięzi" – pompa zawieszona na sznurku, która unosi się wraz ze wzrostem poziomu wody, co umożliwia prawidłowe działanie czujnika pływakowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA