logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować czujnik poziomu wody do sterowania pompą na 3 metry?

kopytko686 31 Lip 2009 17:12 1035 8
REKLAMA
  • #1 6843002
    kopytko686
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    witam
    chciał bym zrobić czujnik poziomu wody (czystej) ktory by sterował pompą.
    różnica wysokości wynosi 3 metry, przy dolnej granicy pompa ma sie wyłączyć a przy górnej (3matry wyżej) ma sie uruchomić i pompować do póki poziom nie dojdzie na sam dół.
    szukałem już w kilku tematach jednak nic sensownego i dobrze opisanego nie znalazłem. Prosił bym gdyby ktoś najlepiej podał schemat ideowy.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6843017
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Rurka pcv. W rurce niewielka dziura od spodu i dziura od góry by zapewnić swobodne wpływanie i wypływanie wody ale by nie dopuścić do falowania. W rurce pływak. I teraz sam zdecydujesz, czy ma być magnes i kontaktrony, czy fotokomórka, czy nawet jakieś styczniki. I prosty układ: dół - załącz - góra - wyłącz. Od bólu można na samych przekaźnikach zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 6843032
    kopytko686
    Poziom 14  
    no tak ale jesli zastosuje kontaktrony czy fotokomórkę to będzie mi włączać i wyłączać pompę co chwile a tego właśnie nie chce...
    potrzebuje jedynie rozwiązania które będzie działało na min. i max poziomach...
  • #4 6843037
    Błażej
    Czytanie ze zrozumieniem się kłania... A co ci napisałem o konstrukcji pływaka?
  • REKLAMA
  • #5 6843043
    kopytko686
    Poziom 14  
    no tak tylko jak taki pływak wykonać ? bo nic mi go głowy nie przychodzi...
  • #6 6843054
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    Piłka pingpongowa w rurce i już masz pływak. Przyczepiasz mały magnes (sa takie malutkie neodymowe, jak tabletka) do piłki, a na rurce w położeniach min/max kontraktony sterujące przekaźnikami.
    Kombinować można na 100 sposobów.
  • REKLAMA
  • #7 6843058
    kopytko686
    Poziom 14  
    hehe to wiem jak zrobić :) tylko jak zrobić mechanizm który by to włączał i wyłączał przy max i min bo jak zrobię sam pływak to mi to nic nie da...
  • #8 6843161
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Poszukaj pod ,,cluwo``.Dwa czujniki cluwo plus sterowanie pompa przez dwa styczniki jesli mnie pamiec nie myli.Uklad tani i pewny w dzialaniu.Elektrycy starszej daty beda wiedzieli o co chodzi..szczegolnie ci ktorzy zajmowali sie stacjami pomp.
  • #9 6843165
    Błażej
    Regulamin pkt 14, 16. Koniec tej farsy! Jak sam weźmiesz się choć odrobinę do pracy, to porozmawiamy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy czujnika poziomu wody do sterowania pompą na wysokości 3 metrów, z funkcją załączania pompy przy górnym poziomie i wyłączania przy dolnym. Proponowane rozwiązania obejmują użycie rurki PCV z otworami zapewniającymi stabilizację poziomu wody oraz pływaka wykonanego np. z piłki pingpongowej z zamocowanym neodymowym magnesem. Czujniki kontaktronowe umieszczone na rurce w pozycjach minimalnego i maksymalnego poziomu wody sterują przekaźnikami, co pozwala na realizację histerezy i zapobiega ciągłemu włączaniu i wyłączaniu pompy. Alternatywnie sugerowano system „cluwo” – tani i niezawodny układ z dwoma czujnikami i sterowaniem pompą przez dwa styczniki, znany wśród elektryków zajmujących się stacjami pomp. Wskazano na konieczność zastosowania mechanizmu sterującego przekaźnikami na podstawie sygnałów z pływaka i czujników, aby uzyskać stabilne działanie układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA