logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wyłączaniem kompa.Potrzebna pomoc dobrego speca!

creepingdeath 08 Lut 2007 19:35 2268 27
REKLAMA
  • #1 3545288
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam
    Proszę o powoc. Nie potrafie do końca rozwiązać następujacego problemu.
    Jest komputer (sam składałem - nie ma lipy ;)):

-Płyta główna Gigabyte GA-965P-DS4 Intel P965
    -Procesor Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775) BOX
    -Pamięć RAM Patriot DDR2 2 x 512MB 800MHz
    -Dysk twardy IDE/SATA Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
    -Karta graficzna GeForce 7600 GS Galaxy 256MB HDTV & DVI (500/1400 1.2ns) (PCI-E)
    -Napędy optyczne Samsung DVD+/-RW SH-S182D
    Wszystko zasilane z:
    -Zasilacz Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W

Wszystko było ok przez parę miesięcy i nagle zaczęły sie problemy.
    Podczas normalnej pracy w WinXP komp się wyłączył (albo raczej reset), za którymś razem nie podniusł siepo resecie. Po włączeniu czarny ekran i na tyle zabawy, sprawdziłem kontakty na kablach, ram itd. i ruszył.
    Po dniu znów to samo.
    Wyjme mu ram to wogóle nie reaguje na zmiane - żadnych sygnałów dźwiękowych - nic !
    Wydaje mi się że cos może przywierać zasilacz, nie mam pojęcia co??
    odłączałem wszystko od MB i raz nawet mi nie ruszył.
    Zauważyłem, że przewody 12V (zasilanie procka - kostka 4 piny (2x12V + 2xGND) są jakby przypalone, a raczej plastik od tego "molexa", ten procek nie rusza jak mu podłacze kostkę 3x2 (3 linie 12V)...
    W czy moze być problem?
    Proszę o sugestie i rady.
    Sprawa jest bardzo pilna :/
    Nagroda punktowa dla osoby która rozwiaże problem.
  • REKLAMA
  • #2 3545830
    kochaś
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam, a masz możliwość sprawdzenia na innym zasilaczu? Najbardziej prawdopodobne jest to że właśnie zasilacz robi Ci takie numery. Trudno mi to w jednoznaczny sposób stweirdzić bo nie mam tego sprzętu i nie mogę się na żywo temu przyglądnąć ale spróbowałbym od tego.
    Powodzenia, napisz o efektach.
  • REKLAMA
  • #3 3545843
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Problem w tym że właśnie zasilacz niby jest super mocny i nie powinien mi w tym konfigu bruździć, nie mam możliwościu podmiany :/ też mi się wydaje że nie do końca cos z nim jest ok....
    sam zasilacz z odpiętymi wszystkimi molexami rusza bez problemu
  • #4 3546347
    muzzyczek
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    To, że super mocy to nie zmienia faktu ze musi być bardzo dobry i stabilny. Tak czy inaczej podmień na inny.
  • #5 3546386
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Wszystko jest jeszcze na gwarancji, moze oddam zasilacz i niech moze go przebadają albo dadzą mi nowy?? ;/ Myślicie że to dobry pomysł?>
  • #6 3546691
    iroc
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A jaki zasilacz ? można wiedzieć...

Dodano po 1 [minuty]:

sorki nie przeczytałem pierwszego posta do końca. także sugeruję podmienić na inny lub wymienić
  • #7 3546702
    creepingdeath
    Poziom 24  
    creepingdeath napisał:

Wszystko zasilane z:
    -Zasilacz Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W

Przepraszam czy czytał Pan w czym problem?
    Potrzebuje pomocy a nie kilku takich samych postów nie wyjaśnmiających niczego.
  • #8 3546707
    iroc
    Poziom 13  
    Jeśłi na gwarancji to jasne że wymiana, a co do nadpalonego plastiku od zasilania procka to o czymś świadczy pozdr.
  • Pomocny post
    #9 3546762
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    Witam
    Proponuje wyczyścić małym pilniczkiem piny we wtyczkach zasilacza i płyty, dogiąć, żeby mocniej trzymały i użyć preparatu KONTAKT 60.
    Jeśli nie pomoże to wymiana na gwarancji lub wymiana wtyczek, gniazd w płycie jeśli nie jest na gwarancji.

PS
    Miałem taki sam problem i wymiana wtyczki w zasilaczu i gniazda w płycie pomogła, nie mam zaufania do płyt Gigabyte - w firmie już mi 2 poszły.
  • #10 3546766
    creepingdeath
    Poziom 24  
    ooo i to jest juz pewien trop z którym bym sie bardziej zgodził... ps: czyściłem tylko wtyk od zasilania proca, jednak miałem pod ręką tylko agrafkę....
    Nad tym będę pracował....
    Moze jeszcze ktos ma ciekawe sugestie??
  • #11 3546951
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 3546972
    pol121
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    U mojego znajomka tez wystąpił taki problem z płytka gigabyta i co sie okazalp podczas pracy wentylatora na procesorze lekko poluzowały sie sruby mocujące płytę do obudowy płyta na któryms z kołków robiła zwarcie od czasu do czasu i to powodowało reset kompa sprubuj jeszcze to sprawdzic .Pozdro All
  • REKLAMA
  • #13 3547188
    creepingdeath
    Poziom 24  
    też mi się wydaje że coś może ją przywierać bo coś sie poluzowało, dziś zabieram tego kompa do siebie i będę go rozbieral na części pierwsze, co to kondów i płyty głównej, to to płyta troszkę nowszej technologii to nie ma zwykłych elek w zasilaniu itd. tylko kondensatory o wiele dłuższej żywotności (nie pamiętam jak one sie zwą).. Płyta wygląda ok, co do napięć to będę mierzył też dziś.... ale wątpię żeby padał mi ten zasilacz...
    napiszę wieczorem do czego doszedłem.

ps: jeszcze jakieś sugestie???
  • #14 3547250
    razjel1985
    Poziom 11  
    Hej.
    Na 99% będzie to zasilacz.
    Miałem prawie identyczny problem z kompem (tyle że mi po restartach nie padł) i wymieniłem na nowy zasilacz i wszystko śmiga jak należy (chodź tamten zasilacz który padł też był nowy).
    Najwidoczniej oboje mieliśmy pecha co do zasilaczy że trafiamy na felerne okazy
    Pozdro
  • #15 3547264
    creepingdeath
    Poziom 24  
    jaki zasilacz miałeś?
    i czym go obciażałeś?? (sprzęt)
  • #16 3547281
    Delay
    Poziom 12  
    Z doświadczenia wiem,że każdą usterkę należy zacząć diagnozować zaczynając od zasilania.To,że masz mocny zasilacz wcale nie dowodzi,że jest bezawaryjny!Moja rada: podmienić zasilacz a jeśli nie ma możliwości oddać do przeglądu (jest przecież na gwarancji).Miałem kiedyś podobny problem więć wymontowałem zasilacz z PC-ta i obciążłem go sztucznie żarówkami i drutem oporowym ze starych grzałek na jego prawie max. moc.Okazało się że nie wyrabiało napięcie +12V bo zostawało ok.10,4V.Po wymianie jednego konda w zasilaczu wszystko wróciło do normy.
    Pytanie: czy te objawy występują po dłuższej pracy PC-ta czy są zupełnie przypadkowe?
  • #17 3547362
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Objawy występują raczej przypadkowo, wczoraj np. wyłączył mi się po ok. 1 minucie (jak grzebałem w BIOS'ie)... Poza tym, jeśli przysiadała by któras linia pod obciążeniem to powinien ruszyć bez problemu z powrotem do normalnej pracy, a tu... nie... albo nawet zasilacz się włącza- wiatraki pracuja i tylko czarny ekran widać.
    Inna sprawa, raz zaczął dawać sygnały dźwiękowe, ale nie było to cos ala kod błędu dotyczący RAM'u czy grafy, a jakby jakiś alarm, sygnały dźwiękowe wydobywały sie z PC Speaker'a podczas normalnej pracy kompa... Jakby alarm o za wysokiej temp, czy właśnie nieprawidłowym napięciom. Tylko problem w tym że wszystkie tego typu alarmy wyłączyłem w BIOS'ie.. :/ ???????
    ????:?::?::?::?:
  • #18 3547718
    mukaso1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Podobny objaw miałem spowodowany felerną kością pamięci RAM, która powodowała jakieś zwarcia w gnieździe. Przyczynę resetów odkryłem dopiero kiedy całkiem padła. Aby to sprawdzić trzeba by podmienić pamięć na inną sztukę i wstawić do innego gniazda. Jeśli są dwie kości to sprawdzać komputer jak uruchamia się na jednej z nich, potem na drugiej wstawiając je w inne gniazda. Dla spokojnego sumienia wypiąłbym kartę graficzną, przedmuchałbym slot i solidnie ją wpiął, zwracając uwagę czy przy przykręceniu tył karty się nie podnosi.

Pozdrawiam.
  • #19 3547807
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Według mnie to sprawdź: kontakty.wtyki.gniazda.
    Pewnie tam jest przyczyna.To są niskie napięca i byle jaki brud powoduje niekontakt.
  • #20 3547963
    creepingdeath
    Poziom 24  
    RAM i grafa odpadają, komp nie chciał ruszać na jeden kości w różnych slotach, wogóle bez kości - nie robiło mu to różnicy to samo z grafą więc te dwa elementy odpadają, przyczynależy napewno po stronie MB, albo zasilacza, sprawdzę dziś dokładnie wszystkie kontakty, jak i mozliwości zwarcia pod płytą oraz pomierze napięcia....
  • #21 3548365
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Sprawdzales napiecia zasilacza miernikiem czy sa w normie? ew tolerancja +/- 5% +12 +5 i +3,3V - płyty głowne zazwyczaj nie wskazuja ich dokladnie np moja podaje +12,75 a w rzeczywistosci jest 12,05 :). Zresetuj bios zworką na płycie głownej lub przyciskiem (w zaleznosci od modelu MB). Wykrec płyte głowna z obudowy i obejrzyj dokladnie pod wzgledem przypalen - głownie obok mosfetow wokoł procesora obok tego przytopionego gniazda, z obydwu stron. Zdejmij radiator z procka i sprawdz stan pasty termoprzewodzocej... Ram najlepiej testowac jest memtest z dyskietki lub pendrive'a - ja tak testuje kosci po podkreceniu i jezeli sa przetaktowane odrazu widac bledy. Nie wiem czy posiadasz jakies czesci zamienne np grafike na pci kilku megowa... Moje podejrzenia sklaniaja sie w strone awarii zasilacza... aczkolwiek nie wykluczone ze wariuje plyta glowna
  • #22 3548385
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Napięcia sprawdzę dopiero dziś, oczywiście miernikiem bo w żadne pomiary sofetm nie wierze...
    Bios już resetowałem - nic to nie pomogło.
    Procek zdejmowałem i płytę oglądałem - jedyne co mi sie rzuciło w oczy to właśnie to "okopcenie" - to delikatne przegrzanie wtyczki 12V (zasilanie procka).
    RAM i grafe wyeliminowałem z podejrzeń - to na pewno nie to...
  • #23 3548398
    ZonX
    Poziom 22  
    jezeli nie przeprowadzisz testow lub nie sprawdzisz tych elementow na innym sprzecie nigdy nie bedziesz mial 100% pewnosci ze sa sprawne
  • #24 3548402
    creepingdeath
    Poziom 24  
    skoro komputer ma problemy z włączeniem nawet jak ram i grafa leża metr dalej... to chyba (przynajmniej dla mnie) wystarczający dowód że to nie ich wina?
  • #25 3548437
    ZonX
    Poziom 22  
    teoretycznie tak ale test nie zaszkodzi :). Daj znaj jak zmierzysz napiecia
  • #26 3550341
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Rozebrałem na części pierwsze. Wyczyściłem. Rozebrałem wtyk konektora 4x2 (12V zasilanie procesora). Blaszki były rzeczywiście luźne. Zagiąłem je bardziej kombinerkami. Wyczyściłem styki bo były "przyspawane". Komputer ruszył bez problemu i do tej pory narazie działa.

Także najprawdopodobniej kolega :arrow: hubiwit miał rację.

Narazie dziękuję za pomoc. Jeśli przeciągu najbliższych dni będzie się coś dziać to wrócę do tematu.
  • #27 3551168
    memolec
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem podobny problem. Komp odpala wchodzi do windy i reset. Po resecie czarny ekran i nic. Możesz wymieniać cudować z częściami z kablami i nic. Postał chwile około 5 min (tyle zajęła mi zabawa z kablami :))i odpalił. Wszedł do windy i reset. Różnie to było czasami przy logowaniu a czasami po pojawieniu się już wszystkich ikon na ekranie.. Napięcia 12V oraz 5V były w normie. Wymiana zasilacza rozwiązała wszelkie problemy.
  • #28 3551707
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Bez wątpienia jest to wina zasilacza, ale nie jest to kwestia jego "niestabilności", bądź "przysiadania" napięć, wina leżała w poluzowanym gnieździe 12V zasilania procesora. jak do tej pory (po naprawieniu gniazda) komputer działa bez zarzutu...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer złożony na płycie Gigabyte GA-965P-DS4 z procesorem Intel Core2 Duo E6400 i zasilaczem Chieftec GPS-450AA-101A 450W zaczął się samoczynnie wyłączać i resetować, a po kilku próbach uruchomienia pojawiał się czarny ekran. Objawy nie zależały od obecności pamięci RAM ani karty graficznej, które zostały wyeliminowane jako przyczyna. Podejrzenia skupiły się na zasilaczu oraz płycie głównej, zwłaszcza na wtyczce 12V zasilania procesora, gdzie stwierdzono delikatne przypalenie i luźne styki. Po rozebraniu i wyczyszczeniu wtyczki, dogięciu blaszek oraz zastosowaniu preparatu KONTAKT 60 komputer zaczął działać poprawnie. Zalecano także sprawdzenie napięć miernikiem, reset BIOS-u, kontrolę kondensatorów i potencjalnych zwarć pod płytą. Wymiana zasilacza na gwarancji była rekomendowana, jednak ostatecznie problem rozwiązała naprawa połączenia zasilania procesora. Podobne problemy zgłaszano w kontekście płyt Gigabyte, gdzie luźne śruby mocujące płytę do obudowy mogły powodować zwarcia i restarty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA