logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć prąd do działki letniskowej? Wybór faz, moc, koszty, uwagi

sirius98 08 Lut 2007 22:04 71583 6
REKLAMA
  • #1 3546094
    sirius98
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam,
    Mam zamiar podłączyć prąd do działki letniskowej stąd mam kilka pytań.
    Na początek podam iż sąsiednie działki mają już podłączony prad ( w ziemi linia). Wszelkie plany mam aktualne. Na razie z działki zamierzam korzystać "letniskowo" a w przyszłości mieszkać tam. Teraz pytania:
    -czy instalacje zakładac od razu 1 czy 3 fazową i czy ZE w ziemi kładzie od razu 3 fazy nawet jak ja bym chciał 1 faze?
    -jaką moc zadeklarowac w chwili obecnej?
    -jakie są mniej więcej opłaty roczne?
    -czy licznik i to wszystko co jest w puszcze z przyłączem to jest w cenie instalacji czy płacę dodatkowo?
    -na co zwrócić szczególnie uwagę?
    -ile może wziąść elektryk za zrobienie na razie prowizorycznej końcówki już od licznika?
    Sam pracuje w zawodzie ale nie mam uprawnień i takich instalacji nigdy nie robiłem.
  • REKLAMA
  • #2 3546401
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Po pierwsze- czy masz wyprowadzony wypust- przyłącze dla swojej działki ?
    Jeżeli nie to musisz wystąpićo wydanie warunków technicznych przyłączenia działki do ZE.
    Tam powiedzą co dalej czy można i w jakim zakresie mocy ( ważny jest lokalny bilans energetyczny)
    Potem zlecasz firmie z uprawnieniami wykonanie przyłącza ( lub to przyłacze wykonuje podwykonawca energetyki) i odpowiednio wylicza koszt przyłącza oraz ile z tego masz zapłacić,
    Przyłącze lepiej wykonać jako 3 fazowe ( kablem 5-cio żyłowym) nawet jak nie chcesz odrazu tego wykorzystywać ( po co dwa razy kopać ?)
    Moc dla 1f zamów ok 4-5kW, licznik daje energetyka, nie pamiętam co z szafka w granicy działki ale chyba jest w kosztach przyłącza.
    Przy zawarciu umowy o dostawę energii płacisz ok 100 zł za kW.
    roczny koszt utrzymania łącza to opłaty stałe + zużycie w dwóch kawałkach energia i opłata przesyłowa.
    Co rozumiesz przez przyłączenie prowizowryczne?
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #4 3546779
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Przedewszystkim musisz mieć wydane warunki techniczne przez zakład energetyczny.Radziłbym ci przejść się do Ze i porozmawiać na ten temat,wszystko powiedzą jak masz zrobić.Co do mocy to niewiem co chcesz w przyszłości sobie tam podłączyć tymbardziej że w przyszłości masz zamiar tam zamieszkać.
    I co mam przez to rozumieć że masz działkę letniskową ,ja mam też działkę letniskową w ogródkach działkowych i podłączałem u siebie prąd ale nie musiałem chodzić do ZE .Za mało danych podałeś.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #5 3547007
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Jeżeli linia jest w ziemi to bez warunków z ZE sięnie obędzie.....
    Chyba że z ziemi wystaje już kabel, ale wtedy byłaby już i skrzynka przyłączeniowo-pomiarowa.
    Pozdr.J.
    ps Wystąpienie do ZE o warunki przyłączenia to zawsze pierwszy niezbędny krok przed zawarciem później umowy o dostarczanie energii
  • REKLAMA
  • #6 3547655
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    No chyba, że linia zasilająca jest zalicznikowa. Jeżeli jest to linia spółki dystrybucyjnej (dawniej ZE) to robisz tak :
    -zastanawiasz się jaką moc potrzebujesz. Dobrze się nad tym zastanów. Nie podpowiemy ci nic bo nie wiemy czy chcesz np. przepływowy podgrzewacz wody. Raczej zamów więcej niż za mało.
    -występujesz do operatora sieci o zapewnienie mocy i wydanie warunków przyłączenia (technicznych i finansowych),
    -podpisujesz lub nie umowę o przyłączenie,
    -wpłacasz część lub całość opłaty przyłączeniowej (ok.100-120 zł/kW),
    -dystrybutor buduje przyłącze do ciebie zakończone szafką licznikową (w cenie opłaty przyłączeniowej),
    -podłączasz do tej szafki swoją instalację (konieczne papiery na instalację),
    -wpłacasz resztę opłaty przyłączeniowej i podpisujesz umowę o dostawę energii,
    -dystrybutor instaluje licznik i włącza napięcie.
    Przyłącze zawsze jest wykonywane jako trójfazowe, nawet jak licznik będzie jednofazowy.
  • #7 3561090
    sirius98
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    adamjur1 napisał:
    Po pierwsze- czy masz wyprowadzony wypust- przyłącze dla swojej działki ? Jeżeli nie to musisz wystąpić o wydanie warunków technicznych przyłączenia działki do ZE.
    ...
    Co rozumiesz przez przyłączenie prowizowryczne?

No własnie musze wypełnić taki dokument, a dokładniej ten znajdujący się tu: http://www.zelt.pl/docs/wniosek_o_przylaczenie_23.pdf
    Przez przyłącze prowizoryczne rozumiem taką sytuacje iż przez pierwszych kilka lat będę potrzebował np. 1 gniazdka do 2kW kiedy "skoczę" na działkę odpocząc, a póżniej dopiero docelowe kiedy ruszy budowa.

slawek1111 napisał:
    I co mam przez to rozumieć że masz działkę letniskową ,ja mam też działkę letniskową w ogródkach działkowych i podłączałem u siebie prąd ale nie musiałem chodzić do ZE .Za mało danych podałeś.

Jest to normalny status działki: letniskowa z warunkami zabudowy uprawniającymi do zamieszkania całorocznego.

Ostatnio pojawiło się mi kilka pytań, a ponieważ w temacie na pewno uczestniczą osoby które z tą tematyką się spotkały na pewnie pomogą :-)

Zakładamy sytuacje że działka jest goła tzn bez prądu, ogrodzenia, wody itp ale z sasiedztwem przylegających działek gdzie "budują się":
    -skąd ZE (no chyba że się ze mną skontaktuje) będzie wiedział na jakiej wysokości mojej działki zrobić licznik w granicy, przecież jak działka przypuśćmy styka się 100 metrami z drogą to mogą licznik wstawić przy narożniku lub na srodku co zdecydowanie może mi później utrudnić rozpanowanie np. bramy? - czy tutaj czasami idąc do ZE nie musze mieć co najmniej w głowie co będzie w przyszłości i w jakim miejscu na działce?
    -czy robiąc szafkę z licznikami i zabezpieczeniami mogą w niej zrobić jakieś zwykle 1f gniazko tak abym mógł podłączyć się np. na 1 dzień?
    -jaki widziecie sens robienia przyłącza teraz jak np. za 10-15 lat będę się budował - trzeba by względnić - zestarzenie się szafki, możliwość przerwania kabla przez budujących się sąsiadów, kradziez prądu - oczywiście ktoś pomyśli czysto hipotetyczne problemy - no ale wole je względnić już teraz w dziale "na -" nim podejne decyzje "GO"

Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie prądu do działki letniskowej wymaga uzyskania warunków technicznych przyłączenia od zakładu energetycznego (ZE), co jest pierwszym niezbędnym krokiem. Przyłącze energetyczne zwykle wykonuje się jako trójfazowe (kabel 5-żyłowy), nawet jeśli początkowo planuje się korzystać z jednej fazy, co pozwala uniknąć późniejszych prac ziemnych. Moc przyłączeniowa dla użytkowania letniskowego rekomenduje się na poziomie około 4-5 kW, z możliwością zwiększenia w przyszłości, zwłaszcza jeśli planowane jest całoroczne zamieszkanie. Opłata przyłączeniowa wynosi około 100-120 zł za 1 kW mocy, a w jej cenie zawarte jest wykonanie przyłącza wraz ze szafką licznikową. Po podpisaniu umowy i wpłaceniu opłaty przyłączeniowej, ZE instaluje licznik i włącza zasilanie. Roczne koszty utrzymania obejmują opłaty stałe, zużycie energii oraz opłatę przesyłową. W przypadku potrzeby tymczasowego, prowizorycznego przyłącza o niskiej mocy (np. 1 gniazdko do 2 kW), należy to uwzględnić w dokumentacji i uzgodnić z ZE. Lokalizacja licznika na granicy działki jest ustalana przez ZE, co może wymagać wcześniejszych ustaleń z operatorem sieci. Wykonanie instalacji wewnętrznej wymaga uprawnień elektrycznych, a koszt wykonania prowizorycznej końcówki od licznika zależy od wykonawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA