Panowie Koledzy!
Pragnę podzielić się swoim sposobem naprawy AEG FAVORIT 7800vi1p.
Błąd i30 - woda w systemie przeciwpowodziowym - instrukcja użytkownika mówi - zakręć dopływ wody i zadzwonić po serwisanta. Mieszkam w miejscu gdzie serwisanci są dostępni za 3 tygodnie.
Poszperałem w necie, polecam filmiki na Youtube - jest ich kilka zwłaszcza niemieckojęzycznych.
Moje rozwiązanie polegało na zasypaniu dna zmywarki sodą oczyszczoną i zalaniu tego wszystkiego wrzącym octem. Zostawiłem to na 20-30 minut. Po tym czasie z otworu, który wskazuję na zdjęciu wkrętakiem maszyna "wypluła" pestkę od pomarańczy. Spuchniętą, która ewidentnie blokowała jeden z przewodów. Podczas płukania sodą z octem w kipieli wypływały różnego rodzaju "farfocle". W tym otworze pracuje pompa, która odpowiada za oczyszczanie zmywarki z wody.
Na jednym z niemieckich filmików majster poradził aby zdjąć przedni panel na dole zmywarki (u mnie 4 blachowkręty). Po zdjęciu tej maskownicy znalazłem wspomnianą już tacę pełną wody, którą należało oczyścić. Użyłem do tego papieru kuchennego. Należy odłączyć zmywarkę od zasilania bo pełno tam przewodów na 230V!!!
Nie znając całkowitej konstrukcji zmywarki podejrzewam, że ową pestką zatkany był przelew (mała dziurka w szarej obudowie z zaworem kulkowym). Woda zamiast być ewakuowana (zatkanym) odpływem, wracała do komory na zdjęciu przez ten przelew (w chwili naciśnięcia go wykałaczką).
Zdjęcie poglądowe
Zapuściłem szybki program - wody na dole nie przybyło. Sądzę, że wycieku jako tako nigdzie nie ma.
Rada końcowa - nauczyć swoją piękniejszą połowę, że paznokcie nie odpadną od regularnego czyszczenia filtrów oraz od opłukiwania brudnych zaschniętych talerzy z zaschniętych tłustych resztek jedzenia. Jeśli stawia opór to przeliczyć koszt wizyty majstra na ilość sesji u manikirzystki

(Moja luba nie ma takich problemów, ale mocno brzydzi się tego typu zakamarków) a w tym wypadku maszyna poległa na serze, sosie pomidorowym i tłuszczu, które zastałem w chwili, gdy pojawił się błąd i30.