logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka AEG Favorit 40-860 i błąd i30

harryd 08 Lut 2007 22:11 65651 18
REKLAMA
  • #1 3546141
    harryd
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam.
    Po wlaczeniu zmywarki pokazuje sie blad "i30" co oznacza ze uruchomila sie blokada przeciw zalaniu. Czy ktos wie jak jak wyłączyć?
    Dzięki bardzo
  • REKLAMA
  • #2 3546161
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3546277
    harryd
    Poziom 13  
    wszystko wyczyszczone ale nadal wywala blad wyswietla sie po uruchomieniu, byc moze jest to jakas kombinacja guzikow, ktora kasuje blad. ?
  • #4 3546322
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    witam
    zlikwidowałeś skutek,a przyczyna powtarza się?Zlokalizuj przyczynę
    przecieku wody.Sprawdź wąż gumowy odchodzący z elektrozaworu!
    Pozdrawiam Andrzej
  • #5 3546348
    harryd
    Poziom 13  
    waz od elektrozaworu jest w stanie wizualnym dobrym, zmywarka ma moze rok niecaly i raczej nie sprochnial, czego mozna sie w nim doszukiwac ewentualnie? (jakiego typu uszkodzenia)
  • #6 3546372
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3546392
    harryd
    Poziom 13  
    kasowalem przyciskami reset, niestety program skasuje, ale blad po chwili wywali
  • #8 3546413
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3546439
    harryd
    Poziom 13  
    byla, usunalem ja, wode ze srodka zmywarka wypompowala i teraz sucho bylo
  • REKLAMA
  • #10 3546476
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3546582
    harryd
    Poziom 13  
    tak jest wyleciala i blad usunal sie, wrzucilem mu 30 min program niech tam przemieli sobie a potem go rozkrece i zobacze co jest. co kolego Bleble obstawiasz ze moze byc przycznyna?

Dodano po 26 [minuty]:

hmm wymyslilem jeszcze jedna rzecz ktora moze byc przyczyna, moze byc ze taka niewinna istota jak kobieta w domu, wcisnela jakis program z ktorego nie potrafila sie wycofac , zmywarka wode zassala a ona z nerwow - bach palcem na duzy guzik (powr off). woda w srodku zostala nie wylana i po paru dniach wysaczyla sie? moze tak byc? bo kobieta sie nie przyzna! taki los:D

Mod. ROBSON33
    Regulamin 3.1.13. (10.9, 15)
    Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
  • #12 3547286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3550825
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    witam
    Jednak przyczyna musi być w nieszczelnym wężu odchodzącym z
    elektrozaworu do płaszcza-zbiornika wodnego.Bądź są zanieczyszczone
    sitka doprowadzające wodę.Brak jest odpowiedniego ciśnienia wody i
    przez kanał odpowietrzający przelatuje woda na dół do czujnika
    Aqva-stop.

pozdrawiam Andrzej
  • REKLAMA
  • #14 6120768
    kalep
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam.
    Przeszedlem calą drogę opisaną powyżej.
    Woda cieknie podczas napelniania z miejsca zaznaczonego na fotce

Zmywarka AEG Favorit 40-860 i błąd i30

Co z tym można zrobić?
    Wizualnie raczej jest wszystko ok.
    proszę o poradę.
  • #15 6121054
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Masz zapchany regenerator- pojemnik z takim brązowym środkiem do zmiękczania wody.
    Jak Ci sie uda to wsyp do otworu zaznaczonego strzałą (na zdjęciu) np. odkamieniacza i czekaj aż dostanie się do tego pojemnika brązowego.Powinno pomóc.
  • #16 6122831
    kalep
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Mam troszkę inny model zmywarki u mnie, ten otwór prowadzi do komory zmywania, natomiast ten brązowy przewód do pojemnika z solą. Jest w nim sól i wydaje mi się, że przewód jest drożny.

Zauważylem , że podczas nalewania wody strumień jest nierównomierny, czy może to być coś z zaworem doprowadzającym wodę ???
  • #18 10131355
    szudi13
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Witam
    Ten sam problem pojawił sie kod 30 , Przechylenie zmywarki pomagało na 3 minuty potem znowu pojawiał sie kod 30 .Problem byo suniecie sie weza odplywu pod zmywarką

Mod. ROBSON33
    Regulamin 3.1.13. (10.9, 15)
    Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
  • #19 17099021
    Wgrzeg1980
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Panowie Koledzy!
    Pragnę podzielić się swoim sposobem naprawy AEG FAVORIT 7800vi1p.
    Błąd i30 - woda w systemie przeciwpowodziowym - instrukcja użytkownika mówi - zakręć dopływ wody i zadzwonić po serwisanta. Mieszkam w miejscu gdzie serwisanci są dostępni za 3 tygodnie.

Poszperałem w necie, polecam filmiki na Youtube - jest ich kilka zwłaszcza niemieckojęzycznych.

Moje rozwiązanie polegało na zasypaniu dna zmywarki sodą oczyszczoną i zalaniu tego wszystkiego wrzącym octem. Zostawiłem to na 20-30 minut. Po tym czasie z otworu, który wskazuję na zdjęciu wkrętakiem maszyna "wypluła" pestkę od pomarańczy. Spuchniętą, która ewidentnie blokowała jeden z przewodów. Podczas płukania sodą z octem w kipieli wypływały różnego rodzaju "farfocle". W tym otworze pracuje pompa, która odpowiada za oczyszczanie zmywarki z wody.

Na jednym z niemieckich filmików majster poradził aby zdjąć przedni panel na dole zmywarki (u mnie 4 blachowkręty). Po zdjęciu tej maskownicy znalazłem wspomnianą już tacę pełną wody, którą należało oczyścić. Użyłem do tego papieru kuchennego. Należy odłączyć zmywarkę od zasilania bo pełno tam przewodów na 230V!!!

Nie znając całkowitej konstrukcji zmywarki podejrzewam, że ową pestką zatkany był przelew (mała dziurka w szarej obudowie z zaworem kulkowym). Woda zamiast być ewakuowana (zatkanym) odpływem, wracała do komory na zdjęciu przez ten przelew (w chwili naciśnięcia go wykałaczką).

Zdjęcie poglądowe Zmywarka AEG Favorit 40-860 i błąd i30

Zapuściłem szybki program - wody na dole nie przybyło. Sądzę, że wycieku jako tako nigdzie nie ma.

Rada końcowa - nauczyć swoją piękniejszą połowę, że paznokcie nie odpadną od regularnego czyszczenia filtrów oraz od opłukiwania brudnych zaschniętych talerzy z zaschniętych tłustych resztek jedzenia. Jeśli stawia opór to przeliczyć koszt wizyty majstra na ilość sesji u manikirzystki :) (Moja luba nie ma takich problemów, ale mocno brzydzi się tego typu zakamarków) a w tym wypadku maszyna poległa na serze, sosie pomidorowym i tłuszczu, które zastałem w chwili, gdy pojawił się błąd i30.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka AEG Favorit 40-860 wyświetla błąd i30, który oznacza aktywację blokady przeciwzalaniowej (Aqua-Stop). Przyczyną jest obecność wody w dolnej części urządzenia, co wskazuje na nieszczelność lub wyciek. Zaleca się usunięcie wody spod zmywarki poprzez przechylenie urządzenia oraz sprawdzenie stanu węży, zwłaszcza gumowego węża od elektrozaworu, oraz sit filtrujących doprowadzających wodę. Resetowanie programu nie usuwa błędu, gdyż problem leży w fizycznym wycieku lub zatkaniu przewodów. Możliwe uszkodzenia to nieszczelności w wężach, pompie lub zatkany regenerator zmiękczacza wody. W jednym przypadku skuteczne okazało się oczyszczenie dna zmywarki sodą oczyszczoną i octem, co usunęło blokadę spowodowaną zatkanym przewodem (np. pestką od pomarańczy). Zaleca się demontaż dolnego panelu w celu inspekcji i oczyszczenia przewodów oraz pomp. Wskazane jest także sprawdzenie ciśnienia wody i drożności zaworu doprowadzającego wodę. Instrukcja producenta sugeruje zakręcenie dopływu wody i kontakt z serwisem, jednak samodzielne działania mogą opóźnić konieczność serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA