logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączający się komputer. Wyłącza się w czasie grania, nagrywania płyt.

08 Lut 2007 22:13 2896 15
  • #1 3546159
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 3546331
    michu71
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Sprawdz radiator na procesorze czy jest dobrze zalozony i czy nie jest zakurzony
  • #3 3546449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3546581
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    "...Prawie nie był zakurzony ale wyczyściłem go i z powrotem zamontowałem ale niestety nadal.... "

może i zadam głupie pytanie ale czy posmarowałeś go pastą ? (nie za duzo i nie za mało), podociskaj wszystkie wtyczki od zasilania szczegolnie wtyk ATX, podłaczyłeś wtyk P4 ?
  • #5 3546639
    Jezior2000
    Poziom 17  
    Ocena: 103
    Uszkodzenie zasilacza najłatwiej jest sprawdzić bez użycia żadnych przyrządów pomiarowych metodą "na słuch". Jeżeli procesor wykonuje jakieś operacje a najbardziej obciążające dla niego jest przewijanie ekranu np. w pdfie to można wyczuć lekkie zwolnienie wiatraka w zasilaczu. Dodam że przy tych wietrznych zawieruchach co były to mogło coś wywołać i do wymiany nie tyle zasilacz ale pewne elementy w płycie głównej. U mnie to poskutkowało.
  • #6 3546645
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3546662
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    podmien zasilacz, jezeli nic sie nie zmieni to moze byc wina płyty, zobacz jak wygladają kondensatorki czy nie sa czasem wybrzuszone, co Cie podkusiło zeby kupic płyte medion ? :)
  • #8 3546677
    iroc
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam ! proponuję poodpinać wszystkie napędy opt i zobaczyć co się będzie działo ? oraz sprawdzić zasilanie od procesora czy jest wpięte, miałem taki sam przypadek komputer się wyłączał i to właśnie było brak zas. dla procesora. Jeśli to nie zasilacz następną rzeczą jaką bym sprawdził to grafika.

Dodano po 52 [sekundy]:

kolega mnie wyprzedził w trakcie pisania postu :-)
  • #9 3546690
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 3546723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 3546953
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3547766
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 3548254
    mazzji
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    podejdź trochę brutalniej :D i !!!BARDZO!!! ostrożnie sprawdź palcami czy kondensatory na płycie głównej sie nie grzeją. Rób to nie długą chwilę po włączeniu całkowicie "zimnego" komputera bo nagrzeją się od procesora i tranzystorów mocu na płycie. Jeżeli bedą ciepłe to oznacza że są do wymiany.

Namierzyłem tak już nie jedną płytę z uszkodzonymi kondensatorami
  • #15 3548317
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 3549162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Komputer wyłącza się podczas grania, nagrywania płyt i innych czynności obciążających system po około 30 minutach pracy. Problem nie jest związany z systemem operacyjnym, ponieważ reinstalacja Windows nie rozwiązała usterki. Konfiguracja sprzętowa obejmuje zasilacz Maxpower ATX 400 W, płytę główną MSI 6701 (w rzeczywistości Medion), procesor Intel Pentium 4 1,8 GHz z 512 KB cache, 256 MB pamięci DDR, kartę graficzną Nvidia GeForce 2 Ti Pro 64 MB z nieoryginalnym wentylatorem, kartę dźwiękową Sound Blaster Live, dysk Samsung 40 GB oraz nagrywarki LG i Samsung. Sprawdzono i wyczyszczono radiator procesora, nałożono pastę termoprzewodzącą, zweryfikowano poprawność podłączenia wtyczek zasilania (w tym ATX i P4). Temperatura procesora utrzymuje się na poziomie 39-40°C. Kondensatory na płycie głównej nie są uszkodzone ani przegrzane. Pamięć RAM i dysk twardy przeszły testy diagnostyczne bez błędów. Podejrzewa się uszkodzenie zasilacza lub płyty głównej, jednak brak jest możliwości podmiany zasilacza na inny w celu testu. Zwrócono uwagę na potencjalny wpływ nieoryginalnego wentylatora karty graficznej, który nie jest podłączony do karty, co może powodować przegrzewanie. Zalecane jest dokładne pomiarowanie napięć zasilania podczas pracy komputera oraz rozważenie wymiany zasilacza lub płyty głównej jako potencjalnych źródeł problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA