logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komp się zawiesza tylko raz, gdy odłączony od prądu...

grz3chu 10 Sty 2008 20:04 1344 8
REKLAMA
  • #1 4679964
    grz3chu
    Poziom 10  
    Witam,

Problem jak w temacie, gdy odłączę kompa na noc z prądu to rano przy pierwszym uruchomieniu, po jakiś 5 minutach zamraża się Windows. Po resecie może chodzić parę godzin i wszystko OK, zasilacz wymieniłem na inny i ten sam objaw. Co to może być ? Na początku myślałem, że to jakieś mikropęknięcia i jak sie robi ciepły to zacznie chodzić, no ale przecież jak jest podłączony do prądu i wyłączony to jest zimny a jednak chodzi. Zasilacz podaje te 5V na kablu fioletowym i może coś tam sie podtrzymuje i potem działa, ale ja nic z tego nie kumam :?: Może kondensatory na mobo ? ale są płaskie...czy mogą być zepsute ? Może to początki i zaraz je wywali ?
  • REKLAMA
  • #2 4680054
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4680095
    grz3chu
    Poziom 10  
    Za cienki miernik mam...:|

Pewnie będę musiał załatwić, ale to mogłoby być to ?
  • #4 4680259
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4680377
    grz3chu
    Poziom 10  
    RAM przetestowany - OK, dysk miał jednego BADA, wyzerowałem cały dysk i wszystko jest OK, SMART też nic nie krzyczy.
  • #6 4681184
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Może podaj konkretnie jaki masz konfig? Tylko dokładnie włącznie z producentami i modelami zasilaczy.
    Objaw wskazuje na kondensatror. Wstępnie to wystarczy rzucić na nie okiem, jeśli są napuchnięte lub zabrązowione :arrow: do wymiany.
  • REKLAMA
  • #7 4681812
    grz3chu
    Poziom 10  
    Procek: Pentium 4 630 3 GHz
    Mobo: Soltek SL-915GPRO-FGR (grafika zintegrowana)
    RAM: 3x256 DDR400
    (Kingston i Samsung, ale niezależnie nawet na jednej sie wiesza)
    Dysk: Samsung SATA 250 GB
    Nagrywarka DVD LG
    Zasilacz: CORSAIR 550VXEU (na MGB-350 to samo :D)

chyba tyle...

Coś jednak jest z tą płytą bo czasem mi sie zintegrowana karta sieciowa wiesza, po prostu nie wysyła pakietów, po restarcie działa.
  • #8 4681974
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Ogłałeś kondensatory na mobo?
  • #9 4682035
    grz3chu
    Poziom 10  
    Tak, są OK, płaskie i czyste. Pisałem w pierwszym poście

edit:

chyba problem rozwiązałem. Tkwił on w ustawieniu napięcia na procesor, płyta dawała według CPU-Z 1.296V ja podniosłem w biosie do 1.375V co dało rezultat w CPU-Z 1.360V (program ciut zawsze przekłamuje). Na razie wszystko jest OK, po dłuższej przerwie się nie powiesił i co dziwnego zniknęły mi lekkie zakłócenia na monitorze co wydawało mi się jego winą. Jak obniżam napięcie na AUTO w biosie to zakłócenia lekkie znowu są. Może komuś te info się przyda. Dzięki za chęć pomocy! :D

według Intel'a napięcie na ten procek powinno wynosić 1.287V-1.400V

Komp się zawiesza tylko raz, gdy odłączony od prądu...Komp się zawiesza tylko raz, gdy odłączony od prądu...

Podsumowanie tematu

✨ Komputer zawiesza się tylko przy pierwszym uruchomieniu po odłączeniu od zasilania na noc, po kilku minutach pracy system Windows zamraża się. Problem nie ustąpił po wymianie zasilacza. Podejrzewano uszkodzone kondensatory na płycie głównej, jednak wizualna kontrola nie wykazała uszkodzeń. Testy pamięci RAM (MemTest) i dysku twardego (MHDD) wykazały brak błędów po wyzerowaniu dysku. Konfiguracja sprzętowa to Pentium 4 630 3 GHz, płyta Soltek SL-915GPRO-FGR z grafiką zintegrowaną, 3x256 MB DDR400 (Kingston i Samsung), dysk Samsung SATA 250 GB, nagrywarka DVD LG oraz zasilacz Corsair 550VXEU (objaw występował także na MGB-350). Dodatkowo występowały sporadyczne problemy z zintegrowaną kartą sieciową. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez ręczne podniesienie napięcia procesora w BIOS-ie z wartości automatycznej (~1.296 V według CPU-Z) do 1.375 V, co skutkowało stabilną pracą i eliminacją zakłóceń na monitorze. Zalecane napięcie dla procesora Pentium 4 630 według Intela to 1.287 V–1.400 V.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA