witam kupiłem lutownice transformatorową, ale ma ona dość gruby grot. mogę go troche spiłować czy wymienić na nowy. czy moge zobić nowy z cieńkiego drutu miedzianego??
cienszy szybciej sie spali, ale tez szybciej sie nagrzeje. drut o mniejszym prekroju bedzie mial minimalnie wiekszy opór, więc prąd przez niego płynący będzie mniejszy. Już raczej na grubszym grocie coś ci się może spalić.
tak jak napisal ostry -nie wloz za grubego drutu, bo mozesz spalic trafo. ciensze swobodnie mozesz uzywac, i sam zauwazysz ze sie inaczej nagrzewaja, i w innym tempie zuzywaja a potem sam wymyslisz dlaczego
Ja natomiast zawsze do swojej 65W daję 2,5mm², wtedy akurat po lekkim przepaleniu grotu jest najlepsze dopasowanie rezystancji grotu do rezystancji uzwojenia wtórnego i dzięki temu największa moc rozpraszana w grocie.
Przy zmianie grota nie zapomnij o dobrym oszyszczeniu styków pomiędzy uzwojeniem wtórnym trafa, a grotem, tam płynie ok 150A w zależności od mocy lutownicy.
✨ Wymiana grotu w lutownicy transformatorowej jest możliwa, jednak należy zwrócić uwagę na grubość drutu używanego do wykonania grotu. Zaleca się stosowanie drutu miedzianego o przekroju około 1,5 mm² lub większym, gdyż cieńszy drut szybciej się nagrzewa i zużywa, co może prowadzić do jego przepalenia oraz uszkodzenia ścieżek na płytce. Przy zbyt grubym drucie istnieje ryzyko uszkodzenia transformatora. W przypadku lutownicy o mocy 65W optymalny jest drut 2,5 mm², który zapewnia odpowiednie dopasowanie rezystancji grotu do uzwojenia wtórnego i efektywne rozpraszanie mocy. Przy wymianie grotu ważne jest także dokładne oczyszczenie styków między uzwojeniem wtórnym a grotem, ponieważ przez ten obszar może płynąć prąd rzędu 150A. W lutownicy TOYA 100W można zastosować drut miedziany o grubości 1 mm, jednak grot taki będzie się szybciej przepalał. Wygenerowane przez model językowy.