logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Sony Ericsson T230 za pomocą SEMCTool?

wolf1 09 Lut 2007 12:50 4466 19
  • #1 3547819
    wolf1
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam bardzo prosze o pomoc moze i w błachej sprawie,posiadam telefon sony ericsson t230, mam też przerobiony kabelek do sony ericssonów ,w programie semctool niemoge wyczuc kiedy mam włozyc baterie a kiedy nacisnac power ,raz mi sie udało ściągna simlocka tym kablem i programem ale teraz za czort nie mogę wyczuc ,wyskakuje mi standardowy błąd czyli Check if RSA is active
    Bypass boot authority
    ERROR: 0001A1

Wiec szanowni państwo kiedy trzeba ta kombinacje bateri i naciskania power wykonac ,jaka kolejnoś?? .Dziekuje za wypowiedzi,pozdrawiam i
    czekam..
  • #2 3547918
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ocena: 292
    wciskasz 'Do selectet job" i wkładasz baterie, potem power kilkakrotnie (co sekunde) az zacznie chodzić sam pasek postępu.
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
    Kronikarska 8, Łódź, 92-624 | Strona WWW: www.cfiat.pl
  • #3 3547992
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6482
    Bateria może być włożona cały czas ale przycisk NO musisz klikać cały czas w jednakowym tempie... jak będziesz klikał powoli to wyjdzie błąd jak za szybko to włączysz telefon i też będzie błąd. Zapewniam jednak że się da. Użyj raczej starszej wersji programu i ogranicz prędkość transmisji do 115kbps.

Program semctool obsługuje "autoignition" tylko nie wiem gdzie i jak ten sygnał podłączyć.
  • #4 3548167
    wolf1
    Poziom 15  
    Dziękuję szanownych kolegów za podpowiedzi,powiem że raz mi sie udało na t230 zrobic simlocka,ale powiem iz jest to strasznie uciążliwe wciskanie aby program załapał.Mam pytanie z innej beczki kabelek do sony ericssona sam zrobiłem i podam z czego ,tylko podpowiedzcie czy moze taka składanka działa własciwie ,kabelek do sony ericssona zrobiłem z kabelka serwisowego siemens wychodzą z niego 3 żyły czarna,biała i niebieska ,a napiecie dałem mase i 5v+ z kabla usb ,wszystko podłączyłem wedle schematu czyli niebieski do pinu 6,białay do pinu 7 ,czarny do pinu 10 a mase z kabla usb do pinu tez 10 i czerwony 5v+ z usb do pinu 11 i oczywiście zmostkowałem pin 9 z 11. Tym kabelkiem wczoraj po usilnym naciskaniu power czyli on w t230 i wkładaniu baterii zrobiłem smlocka z tego telefonu ,i pytanie jest takie czy ten kabelek dobze połączyłem czy dobze dobrałem kabel z siemensa na układzie max ? prosze o podpowiedz.czekam ,pozdrawiam
  • #5 3548296
    tzok
    Nie podłączaj 5V z usb do 9 i 11, zostaw tylko mostek między 9 i 11.
  • #6 3548551
    wolf1
    Poziom 15  
    Nierozumiesz tzok jesli nie podłącze 5v+ z usb to program wogóle nie bedzie reagował na telefon! dlaczego bo zapewne myslisz o kablach co sprzedaja na allegro ale to inne kable i inny układ tam z allegro kable maja zamiast 3 żył mają 4 i jeden z nich jest czerwony który podaje napiecie ale jak niewiem,dlatego w moim przypadku 5v+ z usb jest niezbędne!,czekam na dalsze wypoiwiedzi,pozdrawiam
  • #7 3548670
    tzok
    Ty masz ten kablel na COM czy na USB?
    Mój kabel tak na COM jak i na USB ma podłączone do telefonu tylko linie Tx, Rx i masę. W gnieździe telefonu mam zwarte piny 9 (test/flash) z 11 (+3,3V BAT.). Kabel na COM wymaga dodatkowego zasilania 5V dla układu MAX232, czesem jest zasilany z linii DTR i TRS ale wtedy bywają problemy.
  • #8 3549128
    wolf1
    Poziom 15  
    Witam oto zdiecie mego kabla do sony ericssonów wszsytko widac jak na dłoni.z usb kabla jest wzięte 5v+ i masa , a z kabla com rx i tx i oczywiście masa

ps.przepraszam za piekne pismo na fotce :)
    Załączniki:
    • DSC01071_resize_resize.JPG (96.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3549150
    tzok
    Do telefonu na 100% nie potrzeba podłączać żadnego zasilania, potrzebuje go jedynie ew. kabelek na COM. Na pinie 11 powinno być cały czas napięcie 3,3V i takie też napięcie należy podać na pin 9 aby była komunkiacja z telefonem po kablu.
  • #10 3549166
    tomcioel
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Pomysłowo rozwiązana kwestia zasilania
  • #11 3549173
    wolf1
    Poziom 15  
    Tzok a co ja powiedziałem w poscie wyzej??, kabelek jest podłaczany jako data do simloka jako com na układzie max ! a ze nie miałem napiecia skad wziasc wziełem z portu usb 5v+ i mase ,wiec wczoraj sciagnełem simlocka z t230 ale powiem iz jest to pracochłonne naciska power az załapie semctool ,dlatego pytam sie jak inaczej mozna zrobic aby program zaskoczył..pozdrawiam i czekam na odpowiedz
  • #12 3549210
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    innej możliwości nie ma, trzeba klikać
  • #13 3549300
    tzok
    Jedyne moje zastrzeżenie jest takie, że podajesz 5V z portu USB na telefon, telefon jest zasilany z 3,3V i wszystkie linie rozpoznają 3,3V jako stan wysoki. Ty wcale nie zasialsz MAXa z USB, bo nie masz wyprowadzonego zasialnia MAXa w tym kablu. Z MAXa do telefonu mają być podłączone tylko 2 przewody sygnałowe i masa. piny 9 i 11 mają być połączone ze sobą i tylko ze sob - do niczego innego mają być nie podłączone.
    Semc-tool podaje sygnał Ignition na linii RTS (pin-7 portu RS-232), tylko nie wiem jak go wykorzystać :/
  • #14 3549496
    wolf1
    Poziom 15  
    Teraz to ja jestem zielony a wiecie dlaczego popatrzcie na fotke znalazłem na elektrodzie i wszyscy piszą iz to jest przeróbka ok tylko zobaczcie iz ja zgodnie z schematem dałem 5v+ na pin 11 a na fotce co przed chwilą znalazłem 5v+ jest dawane na pin 10 ,a wiecie ze na pinie 10 w telefonie jest - masa ,wiec w tym momęcie robimy zwarcie czyż nie ??

ps. wiec który schemat jest dobry ,bo myśle iz na pin 11 daje sie 5v+ a nie na pin 10 ,prosze o wypowiedz co jest na tym schemacie grane ,podpowiem iz wyzej jak widac zdiecie mego kabla i działa prawidłowo,a na tym schemacie co znalazłem na elektrodzie zasilanie5v+ jest dane na pin 10 co jest niedorzeczne
    Załączniki:
    • Kabel Com na Serwisowy T28_resize.jpg (66.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3549539
    tzok
    Powtarzam - nigdzie nie masz podawać 5V, na telefon nie podajesz, żadnego napięcia. Do telefonu mają iść tylko 3 przewody. Niektóre kabelki na COM biorą zasilanie z telefonu.
    Na w/w rysunku jest zamieniona masa z Vbat.
  • #16 3549546
    D_Mrozu
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    Chyba w
    Kabel Com na Serwisowy T28_resize.jpg
    zamieniłeś +5V z GND.
    Pozdrawiam
  • #17 3549706
    wolf1
    Poziom 15  
    Widzicie ze ja tego schematu nie rysowałem a pobrałem z elektrody! jest w jakims poscie i dlatego pokazuje iz są błedy w niektórych odpowiedziach czytelników,apropo napiecia 5v+ jest konieczne wszedzie o tym mowa w schematach ,bo inaczej telefon sie nie zbotuje w semctool.
  • #18 3550042
    tzok
    Przed chwilą robiłem SE T230 i kabel własnej konstrukcji - tak na COM jak i na USB, działa na 3 przewodach podpiętych do telefonu. Bateria musi być w telefonie cały czas, nie należy jej wyjmować.
    Po kliknięciu w SEMCTOOL "Do selected jobs" trzeba zacząć klikać na przycisk NO w telefonie.
    Podłączając 5V do telefonu ryzykujesz jego uszkodzenie on pracuje z napięciem 3,3V a nie 5V.

Są kable z 4 przewodami, biorące zasilanie z telefonu:
    oraz z 3 przewodoami - zasilane z COMa:
  • #19 3551131
    wolf1
    Poziom 15  
    Prosze mi wyjasnic drodzy państwo po co te 5v+?czy trzeba je podłacza? czy nie?
  • #20 3551561
    wolf1
    Poziom 15  
    Witam zakupiłem kabelek od t68 na com1 sony ericsson ,podłaczyłem piny zgodnie z schematem czyli brązowy rx,niebieski tx,czerwony pin 11 , czarny masa a pozostałe 2 kabelki odłaczyłem i zaizolowałem,pytanie ostatnie za 100%pnkt-czy trzeba podłaczyc 5v+ z bateri lub zewnętrznego zasilania , jak na schemacie? czy nic nie ruszac?

Dodano po 5 [godziny] 1 [minuty]:

temat zamykam kazdy patrzy czyta a nikt nie odpowiada,ehhh

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zdjęcia simlocka z telefonu Sony Ericsson T230 za pomocą programu SEMCTool i własnoręcznie wykonanego kabla serwisowego. Kluczowym problemem jest prawidłowa kolejność wkładania baterii i naciskania przycisku power (lub NO) w telefonie, aby program mógł nawiązać komunikację i rozpocząć proces odblokowania. Zalecane jest kliknięcie "Do selected job" w SEMCTool, następnie szybkie i rytmiczne naciskanie przycisku NO przy włożonej baterii, co wymaga cierpliwości i precyzji.

Wątpliwości dotyczą również konstrukcji kabla: czy należy podawać zasilanie 5V z portu USB do telefonu, czy też wystarczy tylko linie Tx, Rx i masę. Większość uczestników podkreśla, że telefon pracuje na napięciu 3,3V i nie wymaga zasilania 5V na pinach telefonu, a podawanie 5V może uszkodzić urządzenie. Kabel powinien mieć zwarte piny 9 (test/flash) i 11 (+3,3V BAT), a zasilanie 5V jest potrzebne jedynie dla układu MAX232 w kablu COM, nie dla samego telefonu. Różnice w schematach kabli i błędne podłączenia masy i zasilania mogą powodować zwarcia i błędy komunikacji.

Podsumowując, do zdjęcia simlocka z SE T230 za pomocą SEMCTool konieczne jest: poprawne wykonanie kabla z liniami Tx, Rx, masą i zwarciem pinów 9 i 11, brak podawania 5V bezpośrednio do telefonu, włożona bateria podczas operacji oraz rytmiczne naciskanie przycisku NO po uruchomieniu zadania w programie. Inne metody uruchomienia programu (np. autoignition) są niejasne lub niedostępne.
REKLAMA