logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję sterowników do laptopa HP Compaq NC6000

Mampir 09 Lut 2007 15:25 39646 16
  • #1 3548422
    Mampir
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Poszukuję sterowników do Laptopa HP Compaq nc6000 chodzi mi o cały pakiet sterowników jakie daje producent na płycie gdyż moje stery uległy zniszczeniu, dodam że szukałem czy to na stronie HP niestety jak daje byle co download to wyskakuje nie ma takiej strony itp., czy też na www.google.pl to albo nie da się ściągnąć bo stare linki są prowadzące do nikąd albo nic nie mogę znaleźć prócz sterów do WiFi, touch pada lub do klawiszy funkcyjnych, a pozostałe rzeczy nie działają (karta sieciowa, modem PCI, „Podstawowe urządzenie systemowe”, grafika - gdyż wszystkie nowe to GML itp. a ja mam radeona 9600 i nie wiem czy to będzie pasować gdyż nie znalazłem szczegółowego opisu do czego dane stery pasują) i nawet XP pro z sp2 nie wykrywa prawie nic w tym laptopie :(, a więc proszę was o pomoc może ktoś ma takowe sterowniki na jakimś FTP’ie (ewentualnie mógłby gdzieś wrzucić) albo wie skąd można je ściągnąć byłbym zobowiązany. Bo przesłanie na meila chyba nie wchodzi w grę :) za dużo MB to jednak zajmuje :(.

Szukałem też na forum coś o sterach, ale człowiek miał bardziej problem z 1 sterownikiem do czytania kart SD niż jak ja do całego kompletu sterów.

Za wszelaką pomoc z góry dzięki o ile taka nastąpi :)
  • #4 3548675
    Mampir
    Poziom 12  
    Dzięki za szybkie odpisanie.

@leonov te rzeczy co dałeś to miałem jak napisałem powyżej bez grafy znaczy się bo nie wiedziałem czy będą pasować, ale pasują z tym że dalej nie mam zainstalowanych rzeczy takich jak: "Kontroler Ethernet", "Modem PCI", "Podstawowe urządzenie systemowe" i nie wiem gdzie znaleźć do tego stery :( bo w sumie nie licząc 2 pierwszych to to 3 to kompletnie nie wiem co to jest i czego mam szukać :(

@max_gg ale sprawdzałeś czy możesz zassać czy tylko że niby są ? bo jak ja daje czy to pobierz czy też download to wrzuca mnie na strone z napisem "Nie można wyświetlić strony" i wygląda to mniej więcej tak jak by taka stronka już nie istniała a co za tym idzie link do danego pliku nie działa, pomyślałem że może coś z moim IE nie tak, ale dałem znać kolowi przez GG i ma to samo że nic nie idzie ściągnąć więc jak to jest są tam pliki działające i ja z kolem mamy takiego neta :) czy nie ma ich tam ? a może po prostu ich się nie pobiera tylko jakoś od razu instaluje, ale jak tak to jak :)

Edit:

Poprosiłem 2 kolegę co by sprawdził i mówi że u niego działa więc sorki za zamieszanie z tym linkiem pewno coś Win sobie wymyślił :(

Edit2:

Ostatnią pomoc potrzebuje, co to mogą być te "Podstawowe urządzenie systemowe" (w menadżerze urządzeń - inne urządzenia) tak patrzę na te sterowniki z tej strony i nie mogę wychwycić odpowiedniego :(
  • #5 3550167
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Sterowniki bez problemu idzie zassać...
    Jeżeli chcesz, to mogę je wszystkie ściągnąć i nagrać na płytę... i oczywiście przesłać. ;)

Co do urządzenia o które pytasz... daj może zrzut ekranu - może się uda wywnioskować co to.
    Ew. użyj programu Unknow Device Identifier
  • #6 3550642
    Mampir
    Poziom 12  
    Co do sterów ze stronki HP to coś mój IE se jaja robił bo ni w ząb nie mogłem tylko z tej stronki nic zassać no ale udało się :)
    Co do programiku Unknow Device Identifier to całkiem przyjemny programik, ale nawet z nim dalej nie wiem jakiego i do czego sterownika mi brakuje :(:) ale dam fotke co mi ten programik pokazał http://img113.imageshack.us/img113/7918/33064810yf7.jpg dodatkowo w nim jest funkcja find driver ale mi i tak za bardzo nie pomogła :( bo doprowadziła mnie do tego miejsca http://www.google.com/search?q=Podstawowe+urz...mowe%20Driver%20Download%20(.exe%20OR%20.zip) [coś nie moge całego linku tu umieścić :(] i niestety ale nic mi to nie mówi ale może wy coś z tego zrozumiecie :) i ostatnia fotka (screen) z tym co widziałem przed dostaniem tego programiku powyżej http://img211.imageshack.us/img211/4590/27163855gf1.jpg więc jak na coś naprowadziłem lub więcej danych moge w jakiś sposób podać i naprowadzić was na odpowiednie sterowniki to proszę pisać a może wspolnymi lub bardziej waszymi siłami coś znajdziemy :)
  • Pomocny post
    #7 4352107
    linuxlamer
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    to czego szukasz to O2Micro Memory CardBus Accelerator Driver

ftp://ftp.hp.com//pub/softpaq/sp25001-25500/sp25081.exe

dzieki za UnknownDeviceIdentifier.exe dzieki niemu sie skaplem czego jeszcze nie mam zainstalowanego bo nie chodzil mi czytnik kart sd

a ze predzej instalowalem
    O2Micro Smart CardBus Reader Software for Windows 2000/XP
    i niedzialalo a to niby nowszy sterownik to pomyslalem pewnie uszkodzony czytnik bo jak pozniej probowalem ten starszy to nie chial sie zainstalowac bo jakis error dopiero reczna instalacja pomogla

Pozdrawiam (info dla tych co wprzyszlosci beda szukac) :)
  • #8 4437985
    Mampir
    Poziom 12  
    Sorki że dopiero teraz odpisuję, ale od jakiegoś czasu przebywam w wojsku a przepustek do domu to za bardzo nie rozdają więc nie mogłem odpisać wcześniej.

@linuxlamer i o to mi właśnie chodziło wielkie dzięki za pomoc i czas spędzony na szukaniu rozwiązania i jeszcze raz sorki za taką zwłokę w pisaniu, ale to nie do końca moja wina :)

Temat uważam za zamknięty, ale z uwagi iż może ktoś coś w nim jeszcze chcieć napisać to go nie zamykam :).
  • #9 4438296
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Sterowniki na stronach HP są na serwerze FTP... w niektórych sieciach może to sprawiać problem, np. z sieci UŚ nie da się nic ściągać z FTP (tzn. da się ale tylko w trybie active), ale zapewniam, że są tam gdzie podał max_gg i działają dobrze.
  • #10 4955161
    leser_leser
    Poziom 1  
    Czoło kolego........

Zdaje sie że nie masz zainstalowanego (Bluetooth Devices) wbudowanego w karte Wireless........ fajna sprawa jak masz telefon również z tym urządzeniem. Można ładowac z kompa dzwonki, tapety itp..
    Sterownik znajdziesz na stronce producenta HP.

Też miałem z tym chwile problem bo zczyściłem lapka do zera i zapomniełem sterów zgrać ...........

Mam tylko jeden problem z czytnikiem MemoryCardBus..........nie czyta dużych pojemności rzędu 8GB bo taką posziadam w aparacie fot.
    512, 1GB bez problemu........Może wy coś wiecie na ten temat?

Pozdrówko"""""
  • #11 4955738
    tzok
    Problem z kartami >2GB jest częsty i dotyczy nie tylko HP - rozwiązania brak (ew. można spróbować aktualizacji BIOSu ale nie wiem czy ona zawiera firmware czytnika).

Co do BT to w nc6000 karta Wireless jest na mini PCI a moduł BT na USB w całkiem innym miejscu - z prawej strony z boku, pod zaślepką. Choć nie przeczę, że są karty mini-PCI WiFi+BT, tylko nie wiem, czy któraś z nich jest certyfikowana do tego modelu, bo niestety BIOS ma blokadę i przyjmuje tylko kilka, certyfikowanych przez HP kart.
  • #12 5249351
    carlos18
    Poziom 10  
    Witam
    Z tego co widzę w menedżerze urządzeń to wszystkie sterowniki mam zainstalowane, ale i tak wiem, ze brakuje mi sterownika do klawiszy funkcyjnych. Szukałem już chyba wszędzie i nie ma. Może mieliście podobny problem?. Czekam na szybką odpowiedz. Z góry dziękuję za pomoc.
  • #13 5249936
    tzok
    Co masz na myśli pisząc "klawisze funkcyjne"? Jeśli chodzi Ci o te 3 przyciski obok włącznika to sterownik masz tu:

ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp29501-30000/sp29528.exe
  • #14 5251866
    carlos18
    Poziom 10  
    Nie, nie chodzi mi o te 3 przyciski obok włącznika, tylko o przyciski do używania skrótów np. fn+insert=prt sc, fn+home=scroll. Do używania tych skrótów potrzebne są sterowniki, których nie posiadam. Nawet prt sc nie mogę zrobić, żeby pokazać, o które przyciski mi chodzi :/.
  • #15 5252093
    tzok
    Do używania tych klawiszy nie potrzeba żadnych sterowników, to działa nawet pod Linuksem czy w DOSie... chyba, że masz założoną klawiaturę od innego modelu, ale i tak Print Screen czy Scroll Lock powinny działać, ew. problemy mogłyby być z regulacją jasności matrycy czy przełączaniem w stan uśpienia.

Jest też ewentualność, że masz uszkodzony klawisz Fn :/

Oryginalna klawaitura ma niebieski napis na klawiszu Fn i niebieskie ikonki ikonki, pasująca klawaitura (chyba z którejś Armady) ma szare w/w elementy.
  • #16 5252196
    carlos18
    Poziom 10  
    Klawiaturę mam oryginalną do tego modelu. Nie działają wszystkie skróty, w których używa sie fn. Klawisz fn działa na pewno. W instrukcji do modelu nc6000 czytałem, ze są do tych klawiszy sterowniki.
  • #17 5252259
    tzok
    Skoro nie działają "wszystkie skróty, w których używa sie fn" to dlaczego twierdzisz, że klawisz Fn działa na pewno? Mam tego laptopa i wiem co piszę, nie potrzeba żadnych sterowników aby te kombinacje klawiszy działały. Sterowniki, te które podałem, będą jedynie wyświetlały na ekranie komunikaty (OSD) w momencie włączenia/wyłączenia scroll lock, caps lock i num lock i umożliwią przypisanie aplikacji do klawisza "prezentacja".

P.S.
    Do tego laptopa polecam używania sterowników grafiki Omega, w stosunku do oryginalnych różnica wydajności w grach jest powalająca.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano pełnego pakietu sterowników do laptopa HP Compaq nc6000, gdyż oryginalne sterowniki uległy uszkodzeniu, a oficjalne linki na stronie HP często prowadziły do błędów lub nie działały. Użytkownicy udostępnili linki do sterowników dźwięku (ADI Soundmax), grafiki (ATI Radeon 9600), karty sieciowej Intel PRO/Wireless oraz touchpada Synaptics. Problemem pozostawały sterowniki do "Kontrolera Ethernet", "Modemu PCI" oraz "Podstawowego urządzenia systemowego", które udało się zidentyfikować jako sterownik O2Micro Memory CardBus Accelerator, dostępny na ftp.hp.com. Wskazano, że sterowniki HP są dostępne na serwerze FTP, co może powodować problemy z pobieraniem w niektórych sieciach. Dyskutowano także o sterownikach do klawiszy funkcyjnych – według użytkowników nie są one wymagane do działania skrótów klawiszowych z Fn, a ewentualne problemy mogą wynikać z uszkodzenia klawisza lub nieoryginalnej klawiatury. Zalecano używanie sterowników graficznych Omega dla lepszej wydajności. Poruszono również kwestie Bluetooth wbudowanego w kartę WiFi oraz ograniczenia czytnika kart MemoryCardBus w obsłudze kart powyżej 2GB. Ostatecznie problem sterowników został rozwiązany, a dyskusja zakończona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA